Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 89 (7090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Etapizare

Gunoiul din judeţ va putea fi dus la depozitul de la Moara cel mai devreme peste 30 de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Depozitul ecologic de deșeuri de la Moara a fost predat, ieri, operatorului format din asocierea firmelor FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL și RITMIC COM SRL, în vederea punerii în funcţiune în regim de urgenţă. Contractul dintre Consiliul Judeţean Suceava și operator a fost semnat săptămâna trecută, cu preţul de 80 lei/tonă (din care 30 de lei merg la fondul de mediu) și 14 lei/tonă pentru sortare. Ieri, la predare, președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat care va fi traseul în depozit a deșeurilor colectate selectiv: mașina încărcată cu deșeuri este cântărită la intrare și, în funcţie de tipul de deșeuri, sunt două posibilităţi. Gunoiul menajer  este descărcat în alveole, după care mașina de transport merge la spălat și din nou la cântărit și părăsește incinta.

Depozitarea gunoiului menajer începe din punctul cel mai de jos al depozitului, în straturi de 1 metru înălţime, care se tasează cu buldozerul și alte utilaje specializate. Deasupra se adaugă un strat de 25 de cm de pământ negru, care de asemenea se tasează. Alveola este străbătută de conductele care colectează lichidul rezultat în urma ploilor și care îl transportă în staţia de epurare a levigatului. Aici există trei filtre – biologic, electromagnetic și chimic, astfel încât apa rezultată la final să fie curată. Depozitul este înconjurat de garduri înalte pentru ca vântul să nu ducă în afară resturi de deșeuri.

Cealaltă componentă, materialele refolosibile, sunt transportate în staţia de sortare, unde sunt selectate din nou, presate și balotate. Gheorghe Flutur a spus că deșeurile din carton și material plastic, presate și împachetate, sunt livrate către firmele de profil, dar sticla rămâne integral în judeţ. Metalele sunt extrase cu ajutorul unor magneţi și se colectează în containere separate.

Și mașinile care transportă deșeuri reciclabile sunt spălate și cântărite înainte de a părăsi depozitul.

Potrivit președintelui Flutur, judeţul Suceava produce anual 138.000 de tone de deșeuri, ceea ce înseamnă 460 de tone pe zi. Asta înseamnă că, din tot judeţul, zilnic vor ajunge la Moara 40 de camioane de deșeuri. 

 

La început, la Moara vor merge câte 40 de camioane de deșeuri/zi

Reprezentantul proiectantului, Cristian Ștefănescu, a declarat că traficul zilnic de 40 de camioane reprezintă doar o etapă intermediară, până la punerea în funcţiune a staţiilor de transfer, care sunt echipate cu mașini de mare capacitate. Asta va însemna că atunci se va ajunge la 17-18 mașini pe zi.

„De astăzi urmează o perioadă de mobilizare pentru operator. Conform contractului, au maximum 90 de zile pentru asta, dar dorim ca operarea efectivă să înceapă cât mai repede. În același timp, nu vreau să ne hazardăm în termene pe care să nu le putem respecta”, a declarat Flutur.

Reprezentantul uneia dintre firmele din asociaţia de operatori, Vasile Florea, a declarat că a început deja pregătirea personalului existent și urmează angajarea specialiștilor pentru activitatea de laborator. De asemenea, începe amorsarea staţiei de levigat. Concomitent se desfășoară instruirea primarilor în privinţa obligaţiei colectării selective și informarea populaţiei pe această temă pentru că la Moara nu sunt primite decât deșeurile colectate selectiv. Pentru resturile de mobilier și alte deșeuri voluminoase sunt containere separate, dar deșeuri rezultate din demolări nu sunt primite. Depozite pentru acestea trebuie amenajate separat, prin grija primăriilor.

Vasile Florea și-a exprimat speranţa că peste 30 de zile depozitul va intra în funcţiune.

La depozitul de la Moara vor lucra 60 de oameni, în două schimburi, de luni până vineri, și într-un singur schimb în weekend, când se face doar colectare. Întreaga activitate este monitorizată cu 10 camere video, dintre care 6 sunt deja montate.

Deschiderea depozitului ecologic de deșeuri de la Moara se face în regim de urgenţă, decizia fiind luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă și Consiliul Judeţean Suceava, după ce desemnarea câștigătorului la licitaţia de atribuire a contractului a fost contestată atât la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), cât și în instanţă.

În cadrul soluţiei temporare, fluxul deșeurilor trebuie să fie conform celor stabilite în aplicaţia de finanţare, respectiv să se efectueze colectarea selectivă, sortarea și tratarea în instalaţiile incluse în sistemul de management integrat al deșeurilor din judeţ; să fie respectate tarifele maximale stabilite prin proiect, cu obligaţia Consiliului Judeţean de a emite o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează ca pe perioada delegării temporare să respecte tarifele maximale și fluxurile de deșeuri stabilite prin proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gunoiul din judeţ va putea fi dus la depozitul de la Moara cel mai devreme peste 30 de zile.
 Vizualizări articol: 1583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gunoiul din judeţ va putea fi dus la depozitul de la Moara cel mai devreme peste 30 de zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei