Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 85 (7086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Conferință

Singura femeie din conducerea BNR le-a vorbit studenților suceveni despre aderarea la euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ágnes Nagy, doctor în finanțe, membru de peste un deceniu în Consiliul de Administraţie al Băncii Naționale a României, a conferențiat miercuri, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), pentru studenții Facultății de Științe Economice și Administrație Publică. Evenimentul este circumscris proiectului „Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, inițiat la nivel național în 2009, pentru o mai bună înţelegere a activităţii băncii centrale, a rolului şi implicaţiilor deciziilor acesteia în economie.

Tema conferinței a vizat ”Aderarea la euro – informaţii şi percepţii” și s-a bucurat de participarea unor invitați din institutele bancare din țară – București, Galați, Târgu, Mureș, Bacău, Suceava - studenți și universitari suceveni.

 

20 de ani de existență a monedei euro

În introducere, Ágnes Nagy, care este și conf. univ. dr. la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca,a menționat că Programul „Zilele porților deschise” se încadrează în programul de educație financiară al BNR, prima prelegere la universitatea suceveană desfășurându-se în 2011.

Referitor la tema dezbătută, aderarea la zona euro, Ágnes Nagy a menționat că aceasta este foarte importantă pentru studenți, ei fiind cei care vor duce mai departe procesul de integrare în comunitatea zonei euro și de schimbare a însemnelor monetare.

Conferința vine în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de existență a monedei euro, prilej de a onora curajul, creativitatea și perseverența acelor persoane care au încurajat acest proiect unic, european.

„Adoptarea euro nu este un proces care ar reveni în sarcina unei instituții guvernamentale sau doar în sarcina statului sau ar fi doar o simplă modificare a însemnelor monetare. Ea înseamnă și reprezintă o sumă de decizii luate de toată societatea românească în urma cărora vom acționa în așa fel încât cu toții să ne simțim confortabil în acea zonă”, a menționat Nagy.

Aceasta a adăugat că în jurul perspectivei de a adera la moneda euro se creează diverse percepții, unele întemeiate, altele nu.

Pe baza unui sondaj realizat de BNR, Agenția Suceava, printre studenții USV cu privire la adoptarea euro, efectuat în 2018, Ágnes Nagy a evidențiat câteva dintre percepțiile respondenților.

La întrebarea ”Cercul dumneavostră de cunoștințe este în favoarea sau împotriva adoptării euro în România?” cei mai mulți dintre respondenți (peste 36%) au răspuns cu „Nu știu” însă, tot potrivit sondajului, 62,4% dintre respondenți cred că prețurile vor crește după adoptarea monedei euro, iar 36,5% cred că vor deveni mai săraci.

„Pe baza răspunsurilor dumneavoastră aș dori să risipesc câteva percepții”, a transmis Nagy, aceasta prezentând exemplul Slovaciei și al Cehiei, prima care a adoptat euro și a doua nu.

Totodată, au fost prezentate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o țară pentru ca procesul de trecere la euro să fie coerent și sustenabil.

„Este foarte important cum trebuie să acționăm pentru ca aceste percepții, probabil foarte diferite de realitatea datelor, să fie cât mai apropiate de realitate, iar consecințele să fie minimizate”, a mai specificat Ágnes Nagy.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singura femeie din conducerea BNR le-a vorbit studenților suceveni despre aderarea la euro.
 Vizualizări articol: 1320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Singura femeie din conducerea BNR le-a vorbit studenților suceveni despre aderarea la euro5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei