Datele oficiale ale evaluatorilor de risc cu privire la coeficienții de criminalitate specifică pe localități indicau că în municipiul Suceava ar fi un grad de infracționalitate imens, cel mai mare din țară, însă calculul inițial, publicat și pe site-ul poliției județene, s-a dovedit a fi eronat. Monitorul de Suceava a relatat despre acest subiect în ediția din 28 martie, citând datele oficiale de pe site-ul poliției județene. Problema fusese ridicată și în ultima ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava.
După cum ne-a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, coeficientul real este de 3.980 (cifra rezultă dintr-un calcul complex, privind numărul de infracțiuni comise pe categorii, în raport cu populația), și nu de 11.400, cum se calculase inițial. Practic, de aproape trei ori mai mic. De altfel, datele oficiale apar deja modificate și au fost explicate de polițiști printr-o eroare de calcul a celui care a întocmit raportul.
În noile condiții, Suceava rămâne cu un coeficient de infracționalitate destul de ridicat, însă în nici un caz cel mai mare din țară.
Acest coeficient face referire la două categorii de fapte: furturi din societăți comerciale și tâlhării. La primul capitol, se știe că Suceava are cea mai mare densitate de metri pătrați de magazine raportat la populație, astfel că furturile din acestea sunt la ordinea zilei. O realitate este că din magazinele din Suceava se fură mult, de la banale sustrageri de bunuri mărunte de pe raft și până la furturi cu prejudicii importante, de bijuterii sau blănuri, ca să dăm două exemple recente. Cât privește tâlhăriile, și aici au fost probleme cu minori, majoritatea de etnie romă, care au atacat pe stradă vârstnici sau copii și i-au deposedat de bunuri.
Comisarul Ionuț Epureanu a subliniat că polițiștii suceveni au reușit să-i prindă recent pe mai mulți autori de fapte de tâlhărie comise în municipiul Suceava, iar doi dintre ei au fost arestați preventiv. Printre cei arestați se află și un minor în vârstă de 16 ani, autor al unei tâlhării comise asupra unui bătrân în vârstă de 92 de ani.
Polițiștii au ca obiective în 2019 reducerea infracționalității stradale, a faptelor de tulburarea a ordinii și liniștii publice și a numărului de accidente rutiere grave. Aceste probleme pot fi combătute în principal prin măsuri ferme față de cei care comit faptele, în acest sens conducerea IPJ Suceava dispunând mult mai des măsuri de reținere față de autori.