Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 84 (7085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Moment emoționant

Luptătorul Ștefan Rusu a reeditat pe saltea finala olimpică pe care a câștigat-o în 1980

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai titrat luptător român din toate timpurile, rădăuțeanul Ștefan Rusu, a deschis Campionatele Europene de lupte greco-romane, competiție care se desfășoară la București, în perioada 8-14 aprilie, cu un meci demonstrativ cu mare impact emoțional pentru el. Ajuns la 63 de ani, Ștefan Rusu a urcat pe saltea în compania polonezului Andrzej Supron,unul din rivalii din perioada în care Rusu a dominat lumea luptelor greco-romane mondiale.

 

Rusu a câștigat de-a lungul carierei sale impresionante 12 din cele 14 meciuri jucate cu polonezul, iar câteva dintre victorii au fost în finale. În 1979 Rusu își adjudeca titlul de campion european la București contra polonezului, iar un an mai târziu îl bătea pe același Supron în finala olimpică de la Moscova, victorie care i-a adus luptătorului român media supremă: aurul olimpic. Mai mult, în 1982, Ștefan Rusu l-a bătut pe polonez și în finala Campionatului Mondial, la el acasă.

 

Rusu: „El e preşedinte de federaţie în Polonia, este ocupat, însă eu sunt antrenor şi sunt în formă şi la 63 de ani”

În meciul demonstrativ de luni, cei doi mari sportivi au încheiat partida la egalitate, scor 5-5. Este lesne de înțeles că scorul a contat mai puțin:

"M-am bucurat că ne-am întâlnit după atâta timp, ne-am adus aminte de momentele frumoase de când eram tineri. Acum s-a terminat egal, 5-5, dar numai pentru că a fost un meci amical. El e preşedinte de federaţie în Polonia, este ocupat, însă eu sunt antrenor şi sunt în formă şi la 63 de ani. Îl învingeam fără probleme, dar nu se face într-un amical", a declarat, pentru AGERPRES, Ştefan Rusu.

Polonezul a fost și el un luptător titrat, având în palmares un argint olimpic și mai multe medalii la campionate europene și mondiale.

Acest meci demonstrativ, pe lângă că a fost o frumoasă surpriză pentru cei doi, s-a dovedit și o mișcare inteligentă a Federației Române de Lupte, care a asigurat vizibilitate campionatului european în mai toată media românească.

 

Medaliat olimpic de trei ori. A dominat luptele mondiale timp de 11 ani 

Rădăuţeanul Ştefan Rusu este cel mai titrat practicant de lupte greco-romane pe care l-a avut România vreodată. Palmaresul său internaţional cuprinde trei medalii olimpice, două titluri mondiale şi încă cinci titluri europene de seniori. Cele trei medalii olimpice au fost obținute la trei olimpiade consecutiv: argint în 1976, la Montreal, aur în 1980, la Moscova, și bronz în 1984, la Los Angeles.

Deşi mult mai puţin cunoscut, Ştefan Rusu se ridică la nivel de performanţe alături de Nadia Comăneci şi Ivan Patzaichin, în condiţiile în care un luptător are o singură şansă la o medalie într-o competiţie importantă, şi nu la patru sau cinci, de care beneficiază o gimnastă sau un canotor.

Practic, Rusu a dominat luptele greco-romane mondiale la categoria sa timp de 11 ani.

 

Muncă, muncă și iar muncă: „ca să mă întreacă unul trebuie să doarmă în sală”

Pentru cariera sa impresionantă și pentru ce a făcut și după retragerea din sportul de performanță pentru luptele greco-romane, Ștefan Rusu a fost unul dintre laureații Galei Top 10 Suceveni, ediția 2018, eveniment organizat de Monitorul de Suceava.

În interviul pe care l-am realizat cu Ștefan Rusu, acesta ne-a povestit cum a început luptele din postura de copil foarte sărac, care nu avea nici măcar ghete în picioare, și cum prin muncă și sacrificiu a ajuns la cel mai înalt nivel. Programul său săptămânal de antrenamente era următorul: de luni până vineri trei antrenamente pe zi, sâmbăta două şi duminică unul. Fără zi de pauză.

Ziua de antrenament începea cu forţă specifică, ridicarea a 25 de tone, iar după-amiaza Rusu avea pe saltea cinci parteneri cu care se lupta.

„Ca să ia unul patru medalii olimpice, să mă întreacă, trebuie să doarmă în sală... să muncească enorm şi să îi placă ceea ce face”, a rezumat Rusu „secretul” reuşitei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luptătorul Ștefan Rusu a reeditat pe saltea finala olimpică pe care a câștigat-o în 1980.
 Vizualizări articol: 1649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Luptătorul Ștefan Rusu a reeditat pe saltea finala olimpică pe care a câștigat-o în 19805.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei