Serviciul Județean de Ambulanță Suceava a reacționat în cazul scandalului legat de faptul că piciorul amputat al unui tânăr a ajuns la spital transportat de polițiști, într-o pungă, în portbagajul autospecialei Dacia Logan.
Doctorul Adrian Săraru, purtător de cuvânt în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, a admis că nu este normal ca un membru amputat să fie transportat de polițiști, însă consideră că nu colegii săi care s-au deplasat în teren au vreo vină pentru ce s-a întâmplat: „Prioritatea echipajului a fost de a-l stabiliza pe tânăr și a-i salva viața. Dacă polițiștii au găsit ulterior piciorul amputat, în timpul cercetării la fața locului, trebuiau să facă o solicitare la 112, prin care să anunțe că au găsit membrul și să solicite deplasarea unui alt echipaj”. Acesta a arătat ca ambulanța deține kit de replantare cu pungi de gheață, pentru astfel de cazuri. Chiar dacă strict în acest caz membrul fusese secționat deja de peste două ore, în alte cazuri în care se intervine rapid condițiile de transport spre unitatea de spital sunt esențiale pentru o replantare. Probabil că dacă acest caz va intra într-o comisie de cercetare se vor lămuri toate aspectele acestui caz. Cel mai important este ca măcar de acum încolo în cazul unor astfel de drame să se acționeze mult mai profesionist din partea tuturor părților implicate.
Dramaticul caz al amputării piciorului unui tânăr pe calea ferată s-a petrecut la finele lunii martie, în apropiere de stația CFR Verești.
Tânărul în vârstă de 17 ani locuiește cu familia într-una din casele aflate în apropierea căii ferate Verești – Botoșani, în zona curbei de ieșire a liniei din gară spre halta Bursuceni. În noaptea de 24 spre 25 martie, tânărul a fost găsit în stare gravă, lângă calea ferată, de tatăl său, la mai mult de două ore după ce suferise amputația de gambă a piciorului drept. Băiatul a fost preluat de un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava în stare gravă, în șoc hemoragic, piciorul amputat rămânând între linii.
Polițiștii iau în considerare mai multe variante de producere a nefericitului eveniment (de la un accident și până la o tentativă de suicid, și nu numai) care sunt verificate în cadrul unui dosar de cercetare penală deschis pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Polițistul criminalist Bogdan Bănică, vicepreședinte al Sindicatului Decus, a semnalat situația limită, anormală, în care au fost puși colegii săi de la Serviciul Județean al Poliției Transporturi în acest caz.
„În sacoșă. Într-o sacoșă au fost nevoiți ai mei să-l ducă, pe piciorul amputat, la UPU, în Logan. Și a fost predat asistentelor de acolo, pe bază de proces-verbal”, a relatat Bogdan Bănică.