Situație limită și deloc plăcută pentru polițiștii de la Serviciul Județean Transporturi Suceava, care au fost nevoiți să transporte în portbagajul autospecialei Dacia Logan piciorul amputat al unui tânăr de 17 ani. Este vorba de un caz petrecut la finele lunii martie, despre care Monitorul de Suceava a relatat atunci. Un tânăr de 17 ani a fost acroșat de locomotiva unui tren de călători, care circula de la Botoșani spre Suceava, gravul accident petrecându-se în apropiere de gara Verești. Nu este primul caz în care polițiștii de la Transporturi Feroviare au ingrata și anormala misiune de a duce la spital o bucată de corp uman secționată pe calea ferată. Problema a fost readusă în actualitate de polițistului Bogdan Bănică, din cadrul sindicatului DECUS, care a semnalat situația total anormală.
Un incident înfiorător, cu scene horror pentru polițiști
Tânărul în vârstă de 17 ani locuiește cu familia într-una din casele aflate în apropierea căii ferate Verești – Botoșani, în zona curbei de ieșire a liniei din gară spre halta Bursuceni. În noaptea de 24 spre 25 martie, tânărul a fost găsit în stare gravă, lângă calea ferată, de tatăl său, la mai mult de două ore după ce suferise amputația de gambă a piciorului drept. Băiatul a fost preluat de un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava în stare gravă, în șoc hemoragic, piciorul amputat rămânând între linii. Personalul medical a explicat ulterior că prioritară era salvarea pacientului, astfel că gamba nu a fost recuperată, mai ales că era întuneric și nu a fost de găsit la o căutare rapidă. Cei care au dus, până la urmă, piciorul amputat la spital au fost polițiștii de la Serviciul Județean Transporturi.
Au dus piciorul la spital într-o sacoșă
Polițistul criminalist sucevean Bogdan Bănică, vicepreședintele Sindicatului de poliție Decus, a prezentat evenimentul care i-a fost relatat de colegi:
„Ca în toate cazurile de maximă urgență, colegii mei s-au deplasat la locul indicat, sirene, girofar, alertă de gradul unu.
Echipajul medical preia victima, o introduce în ambulanță și rămâne fără răspuns la solicitarea polițiștilor: „Nu vă supărați, mai aveți un picior de luat. Ăla secționat, al victimei…”
Scârțâit de pneuri, nino-nino și ambulanța…dusă a fost.
– OK, dar ce dracu’ facem cu…piciorul, întrebă mirat un agent proaspăt ieșit din școală.
– Îl ducem la spital, cum ce facem? Poate se reușește reconstrucția, veni instant răspunsul colegului.
– De dus îl ducem, dar cum?
În sacoșă. Într-o sacoșă au fost nevoiți ai mei să-l ducă, pe piciorul amputat, la UPU, în Logan. Și a fost predat asistentelor de acolo, pe bază de proces-verbal”, a relatat Bogdan Bănică.
Este nevoie de un protocol pentru astfel de situații delicate
Concluzia care s-ar putea trage din acest caz este că un protocol clar, stabilit de la nivel de Minister al Afacerilor Interne, pentru astfel de cazuri ar rezolva aceste probleme delicate, de care poate depinde în unele situații tot restul vieții unui om. Cert mai este că nu poliția ar trebui să transporte la spital , în condiții improprii, un membru amputat.