Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 81 (7082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Faptă gravă

Minor de 16 ani, arestat preventiv pentru tâlhărirea unui bătrân de 90 de ani, într-o scară de bloc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un minor în vârstă de 16 ani, din Şcheia, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru tâlhărie calificată, victimă fiind un bătrân în vârstă de 90 de ani, care a fost atacat în scara blocului în care locuieşte, pe bulevardul George Enescu din municipiul Suceava.

Este vorba de o faptă mai veche, din data de 8 martie, cei trei autori fiind identificaţi încă de atunci de poliţişti, doar că, fiind vorba de copii, a fost necesară expertizarea lor psihologică, pentru a se stabili dacă au discernământ.

 

Un bătrân cu mulţi bani la el, victima perfectă

După cum am mai relatat în cotidianul nostru, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată despre producerea unei tâlhării în seara zilei de 8 martie. O vecină a bătrânului în vârstă de 90 de ani a sesizat că vârstnicul a fost tâlhărit la intrarea în scara de bloc în care locuieşte, pe bulevardul George Enescu.

Din cercetări a rezultat că în jurul orei 16.00 nonagenarul a plecat la plimbare, spre Piaţa Mică, având asupra sa aproximativ 4.000 de lei. Acesta a mers la un bancomat, de unde a mai scos încă 3.000 de lei. Vârstnicul a mers apoi la o plăcintărie de pe strada Universităţii, de unde şi-a luat mai multe produse, ulterior luând-o spre casă. La bancomat sau la plăcintărie, bătrânul a fost observat cu bani mulţi asupra sa de către autorii care căutau o victimă pe străzile Sucevei.

Bătrânul a fost urmărit, iar când a intrat în scara blocului a fost împins de atacatori. Nonagenarul a căzut, iar în acel moment unul dintre autori i-a luat portofelul din buzunarul interior al hainei.

Atacatorii i-au furat portofelul plin cu bani, dar şi mai multe documente, inclusiv un card pe care avea peste 2.000 de lei

 

Un poliţist aflat în timpul liber s-a autosesizat cu privire la un minor suspect, într-un magazin

În aceeaşi seară, la puţin timp după sesizarea tâlhăriei la poliţie, un poliţist care se afla în timpul liber într-un magazin Profi din Şcheia a observat un minor de etnie romă care a achitat două sticle de suc cu un card bancar prevăzut cu contactless. Poliţistul l-a luat la întrebări pe puşti, dându-şi în scurt timp seama că acel card este furat. Dus la poliţie şi audiat, minorul în vârstă de 14 ani, care provine din una dintre familiile problemă din Şcheia – Rîpă, a recunoscut comiterea faptei de tâlhărie asupra bătrânului de 90 de ani. La scurt timp au fost identificaţi şi ceilalţi doi autori. Aceştia au povestit cum l-au urmărit pe bătrân, iar la intrarea în scara de bloc unul a rămas afară, de pază, în timp ce ceilalţi doi au intrat peste el şi l-au atacat. După ce au fugit, minorii au împărţit banii şi s-au despărţit.

Încă de atunci, poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale Suceava au deschis un dosar penal pentru tâlhărie calificată, autorii fiind cercetaţi în stare de libertate.

 

Toţi cei trei minori au stat 24 de ore în arest

În continuarea cercetărilor, poliţiştii au dispus, joi, 4 aprilie, emiterea de ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele celor trei minori care ar fi participat la tâlhărie. Este vorba de doi minori în vârstă de 14 ani şi unul de 16 ani, toţi trei din Şcheia.

Ulterior, pe baza probatoriului administrat şi în urma solicitării Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, cel mai mare dintre el, Ionuţ B., în vârstă de 16 ani, a fost prezentat instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Judecătoria a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a minorului pentru următoarele 30 de zile.

 

Problema minorilor infractori nu mai poate fi tratată simplist, fără măsuri restrictive

Poliţiştii au ţinut să atragă atenţia prin mai multe acţiuni recente că se ocupă serios şi de punerea sub acuzare a minorilor care comit fapte penale, inclusiv prin măsuri de reţinere sau chiar arest preventiv.

Comisarul-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: „Poliţiştii îi informează pe tineri şi părinţi că potrivit Art. 113 din Codul Penal, minorii care au vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani răspund penal dacă se dovedeşte că au săvârşit faptele cu discernământ. În plus, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii”.

Poliţiştii suceveni desfăşoară, până pe 15 iunie a.c., campania de prevenire a delincvenţei juvenile, victimizării minorilor şi prevenirii violenţei în mediul şcolar „Siguranţă de Nota 10", ce are ca scop creşterea gradului de informare a minorilor cu privire la adoptarea unui comportament preventiv şi responsabilizarea cu privire la repere legislative minime, în special în ceea ce priveşte limitele răspunderii penale a minorilor şi consecinţele în plan juridic şi personal generate de adoptarea unui comportament antisocial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minor de 16 ani, arestat preventiv pentru tâlhărirea unui bătrân de 90 de ani, într-o scară de bloc.
 Vizualizări articol: 1829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minor de 16 ani, arestat preventiv pentru tâlhărirea unui bătrân de 90 de ani, într-o scară de bloc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei