Elevii suceveni duc mai departe tradiția rezultatelor bune obținute în domeniul astronomiei și astrofizicii, cu toate că disciplina nu se regăsește nici în orarul elevilor de gimnaziu, nici la liceu.
La Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică din acest an, desfășurată la Breaza, județul Prahova, în perioada 18-21 aprilie, s-au calificat șapte elevi suceveni, șase de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava și unul de la Școala Gimnazială „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți.
Toți se pregătesc suplimentar la Palatul Copiilor Suceava, la cercul de astronomie și astrofizică, sub coordonarea prof. dr. Petru Crăciun, care va însoți lotul județean la Breaza.
De la Colegiul „Ștefan cel Mare” s-au calificat următorii elevi: Dragoș Andrei Sîrghi (clasa a VIII-a, pregătit de prof. de fizică Carmen Amorăriței), Maurizio Pavel (clasa a IX-a, prof. de fizică Florin Cojocaru), Ioan Alexandru Babiuc (clasa a IX-a, prof. fizică Florin Cojocaru), David Cornel Turturean (clasa a X-a, prof. Sorin Golda), Paul Florin Rebenciuc (clasa a XI-a, prof. Sorin Golda), Sabina Dumistrăcel (clasa a XII-a, prof. Carmen Amorăriței).
Lotul este completat de elevul Mihai Caunii, din clasa a VIII-a, de la Școala Gimnazială „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți, coordonat de prof. de fizică Marcel Colibaba.
Probele competiției
Elevii vor trece printr-o probă teoretică, cu durata de 3 ore, și o probă observațională A și respectiv B, care evaluează competențele de obținere și interpretare a datelor culese prin analiza unei hărți cerești, evaluează competențele de utilizare a aparatelor astronomice, de regulă telescopul, prin observare directă a cerului.
Elevii cu rezultatele cele mai bune se califică pentru proba de selecție a lotului național lărgit (de analiză a datelor).
Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică este o competiție anuală care vizează dezvoltarea competențelor specifice științei și matematicii la elevii motivați și având aptitudini pentru acest domeniu; atragerea elevilor către studiul științelor, în general, și către studiul astronomiei, în special; identificarea elevilor capabili de performanță în domeniul astronomiei, al științelor și al astrofizicii etc.