Primele controale la automatele de cafea au început și în județul Suceava. Comisarul-șef adjunct Vasile Latiș, șeful Comisariatului Județean de Protecție a Consumatorilor Suceava, ne-a declarat că verificările au început de săptămâna trecută, controlul fiind în plină desfășurare. Inspectorii de protecție a consumatorului au ca teme de control, printre altele, verificarea fișei tehnice a aparatelor, legalitatea funcționării ori dacă există informații clare despre ce conțin produsele.
Una dintre primele concluzii este că o parte din automatele de cafea au în fișa tehnică specificația clară de a funcționa în interior, în timp ce altele nu. În cazul celor în care fișa tehnică precizează clar că nu pot fi folosite în exterior, agenții economici au la dispoziție câteva zile pentru a le muta. De altfel, se poate observa în municipiul Suceava că unele automate de cafea care erau afară au fost deja mutate în interior, însă acestea sunt situații rare deocamdată.
În paralel, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a început procedura de identificare și autorizare a agenților economici din domeniu. Conform datelor transmise de deținători, în județul Suceava ar fi în jur de 7.000 de automate de cafea, o cifră extraordinar de mare din punctul nostru de vedere.
Aceste societăți au fost înștiințate în scris că trebuie să-și înregistreze sanitar-veterinar automatele de cafea. Această înregistrare trebuie să fie însoțită, firesc, de norme de igienă respectate. Este vorba în principal de igiena aparatelor și de sursa și calitatea apei, care trebuie să fie conformă fizico-chimic și microbiologic.
Domeniul automatelor de cafea a fost luat în colimator în acest an de președintele Autorității Naționale de Protecție a Consumatorului din România, Marius Pîrvu.
„În prezent, avem o acțiune de control care va începe la nivel național și care se referă la automatele de cafea. Acestea, în momentul de față, în urma specificațiilor tehnice transmise de către producător, nu au dreptul să funcționeze outdoor, ci numai indoor”, a fost una din declarațiile acestuia.
El a mai precizat că aceste automate nu au voie sa funcționeze decât dacă sunt branșate la o rețea de apă. Practica din teren a arătat că sunt și aparate la care fișa tehnică prevede și amplasarea „outdoor”.
Cert este că problema automatelor de cafea nu a fost luată în serios până acum de autoritățile de control, însă se pare că din 2019 lucrurile se vor schimba. Cifrele cu privire la numărul de automate din județul Suceava spun totul despre dimensiunea acestei afaceri. La nivelul întregii țări se estimează că ar fi în jur de 100.000 de aparate. Evident că aceste automate nu s-ar fi înmulțit atât de mult dacă nu ar fi fost căutate de consumatori și nu ar fi fost profitabile pentru firmele care le dețin.
Nimeni nu spune că o astfel de afacere trebuie interzisă, însă cert este că aceste automate trebuie să respecte o serie de norme de igienă în primul rând.
Există numeroase studii care avertizează că produsele de cafea de acest gen sunt dăunătoare, în timp, sănătății. Pe de altă parte, cei care consumă o astfel de cafea își asumă acest risc.