Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 76 (7077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Răspund pentru pagube

Poliţiştii se plâng că îşi conduc maşinile de serviciu cu stres din cauză că acestea nu au CASCO

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii care sunt implicaţi în tamponări sau accidente în timpul serviciului, cu maşinile de serviciu, sunt răspunzători pentru daunele suferite de vehicule, pentru că acestea nu au asigurare CASCO. Un poliţist implicat într-un eveniment rutier în timpul serviciului ajunge automat în faţa unei comisii de disciplină, iar în destule situaţii poliţiştii au trebuit să achite daunele suferite de maşini.

 

Problema a fost semnalată de comisarul Marius Ciotău, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), organizaţia Suceava, care va încerca, prin CNP, să rezolve această situaţie anormală. Totul pleacă de la faptul că autospecialele de poliţie, chiar şi cele din dotarea poliţiei rutiere, care sunt implicate adesea în urmăriri periculoase, nu au asigurare CASCO.  

„Dacă un poliţist îşi face treaba ca la carte trebuie să-şi asume riscuri. Dacă se întâmplă ceva cu maşina poliţiei, el plăteşte, şi nu e corect. Ar trebui să fie protejat, nu să fie plimbat pe drum la comisii de cercetare administrativă pentru tamponări. În momentul de faţă 95% din cercetările administrative se bazează pe faptul că poliţistul a tamponat o rablă de Logan”, a declarat Marius Ciotău.

Ofiţerul a dat exemplul unui coleg care a fost implicat recent într-o tamponare în faţa poliţiei judeţene, din vina sa, şi care a fost obligat să achite pagubele, în jur de 1.800 de lei.

 

Daune de la 1.500 la 20.000 de lei achitate de poliţişti

Acesta a spus că sunt mulţi poliţişti care au plătit sume de la 1.500 de lei până la 20.000 de lei pentru reparaţii.

Ofiţerul a subliniat că 80% din parcul auto al poliţiei este format din maşini vechi, care ar trebui urgent retrase din circulaţie.
„Nu au ABS şi nici servo direcţie. Dacă poliţistul conduce o astfel de rablă şi o avariază i se cere să o repare într-un service autorizat, cu preţuri mai mari decât valoarea autospecialei de poliţie”, a arătat Marius Ciotău.

Nici autospecialele Dacia Logan noi nu au asigurare CASCO. 
În opinia CNP, problema pleacă de la faptul că poliţiştii sunt cercetaţi administrativ în baza unei legi care face referire la militari (Legea 25/1999, privind răspunderea materială a militarilor).

„În România anilor 2019, avem o lege care îmbină militarii cu poliţiştii şi asimilează responsabilităţi de răspundere materială. Ceea ce se întâmplă este neconstituţional şi ar trebui ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională. Iar poliţiştii care au fost cercetaţi şi li s-au imputat prejudicii ar trebui să primească banii înapoi’, a concluzionat Marius Ciotău.

Şi în cazul folosirii armamentului din dotare poliţistul este supus, pe lângă ancheta penală, în care oricum procurorul cercetează modul de utilizare a armei, şi unei anchete administrative. În cadrul acestei anchete administrative cercetările sunt făcute de o comisie formată din 3-7 oameni.

 

Şeful Poliţiei Vicovu de Sus a achitat 22.000 de lei din buzunar pentru o tamponare de care nu a fost vinovat


Un caz concret este cel al actualului şef al Poliţiei oraşului Vicovu de Sus, inspectorul Bogdan Cernat, care a achitat o sumă foarte mare, 22.000 de lei, pentru repararea unei maşini de serviciu, după un eveniment rutier. Interesant este că ofiţerul a contestat în instanţă procesul verbal prin care a fost sancţionat de colegii de la Biroul Rutier Rădăuţi ca vinovat pentru producerea acelei tamponări, obţinând câştig de cauză după doi ani şi jumătate. Chiar dacă acel proces-verbal a fost anulat, poliţistul nu şi-a primit încă banii înapoi. 

O altă poliţistă de la Vicovu de Sus a achitat 5.000 de lei în urma implicării cu maşina de serviciu într-o tamponare.

Trebuie avut în vedere că poliţiştii de la Vicovu de Sus au de gestionat o zonă în care au de a face frecvent cu şoferi care nu opresc la semnele lor din trafic. În aceste condiţii apar des urmăririle în trafic, fugarii fiind fie contrabandişti, fie indivizi care nu au permise de conducere ori sunt băuţi. Riscul de a fi implicaţi în accidente îi face pe unii poliţişti să se gândească de două ori înainte de a se angaja în urmăriri cu risc ridicat de a-şi avaria maşinile ori, mai rău, de a suferi vătămări corporale.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii se plâng că îşi conduc maşinile de serviciu cu stres din cauză că acestea nu au CASCO.
 Vizualizări articol: 2446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Poliţiştii se plâng că îşi conduc maşinile de serviciu cu stres din cauză că acestea nu au CASCO3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei