Chiar dacă noi reglementări au pus sub semnul interzis practicarea incendiilor de vegetaţie, în scopul curăţării terenurilor în perioada de primăvară, oamenii continuă să folosească această metodă, riscând amenzi usturătoare din partea pompierilor.
Două astfel de incendii au făcut pagube materiale în cursul zilei de miercuri şi au creat panică din cauza apropierii focului de zonele locuite sau de zonele împădurite din judeţ.
Un astfel de incendiu a izbucnit în jurul orei 17.00, la marginea municipiului Rădăuţi, fiind nevoie de intervenţia a două autospeciale de pompieri de la detaşamentul din oraş pentru stingerea flăcărilor. La sosirea echipajelor, ardea vegetaţia uscată de pe un teren, iar flăcările erau propagate la mai mulţi stupi de albine şi la un depozit de cauciucuri uzate, aflat în aer liber. În acelaşi timp trei saivane dezafectate, aflate în imediata apropiere a incendiului, erau în pericol să fie cuprinse de foc. Flăcările au distrus 3.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată, 30 de stupi de albine şi 30 de cauciucuri uzate.
Cercetările au arătat că focul a pornit din cauza unei surse de foc aruncate în vegetaţie uscată, posibil şi o ţigară aruncată la întâmplare.
În cursul serii de miercuri, în jurul orei 20:30, pompierii militari ai Gărzii de Intervenţie Gura Humorului au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu, în care se aprinsese vegetaţia uscată de pe un teren cu o suprafaţă de aproximativ 6 hectare, situat în apropierea satului Pleşa, comuna Mănăstirea Humorului. Verificările făcute de pompieri au stabilit că incendiu a izbucnit din cauza focului deschis în spaţii deschise, pentru igienizarea terenului cu fâneaţă.