Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 74 (7075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Destine impresionante

Lecţie de istorie cu foştii deţinuţi politici Radu Bercea şi Toma Filaret, la Colegiul de Artă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva zeci de liceeni ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava au asistat joi, 28 martie, la o lecţie de istorie aparte, susţinută de artistul plastic Radu Bercea şi fostul învăţător şi economist Toma Filaret, două personalităţi cu un destin impresionant, supravieţuitori ai închisorilor comuniste.

Au povestit cu sinceritate despre experienţele din universul concentraţionar comunist, despre tinereţea furată de atrocităţile şi nedreptăţile perioadei dinainte de ‘89, mărturisirile lor fiind adânc imprimate în conştiinţa elevilor.

Momentul a generat o atmosferă emoţională aparte, întrucât a aşezat faţă în faţă tineri învăţăcei ai unui colegiu de artă cu doi purtători de istorie, care au confruntat direct represiunea regimului comunist.

Evenimentul a fost coordonat de profesoara de religie a colegiului, Anamaria Munteanu, cu sprijinul directoarei instituţiei, prof. Alexandra Bejinaru, la întâlnire participând şi cadre didactice ale colegiului.

„Tema este o reiterare a unei pagini din istoria rezistenţei creştine anticomuniste. E o acţiune organizată din dorinţa de a face cunoscute torturile şi atrocităţile regimului. Am ales să-i aducem în faţa elevilor pe doi dintre oamenii care au supravieţuit regimului comunist, dar şi adevărate modele de demnitate şi sacrificiu din acea perioadă, Toma Filaret, acum în vârstă de 93 de ani, care a stat în temniţă vreme de 10 ani, din 1952 până în 1962, şi Radu Bercea, în vârstă de 80 de ani, încarcerat din 1959 până în 1964”, a povestit prof. Anamaria Munteanu.

 

„Suceava şi paradisul comunist”

Un alt moment important al manifestării a fost marcat de proiecţia filmului documentar „Suceava şi paradisul comunist”, în regia lui Paul Palencsar, care a fost prezent în mijlocul elevilor.

Filmul spune povestea uneia dintre cele mai înfiorătoare închisori din spaţiul concentraţionar comunist al României anilor '50, cea de la Suceava.

A fost lansat anul trecut, la Teatrul „Matei Vişniec” şi poate fi urmărit şi online la https://www.youtube.com/watch?v=0Xxz538p94c&feature=share.

„Tinerii au fost foarte receptivi, au fost momente de linişte deplină în sală, fiind impresionaţi de destinul invitaţilor. A fost o întâlnire valoroasă, cei doi invitaţi ne-au povestit despre dramele lor, dar au discutat cu elevii şi despre cei care sunt la cârma ţării astăzi, despre situaţia actuală”, a menţionat Paul Palencsar.

Tot el este autorul documentarelor „Radu Bercea, istoria unui destin” - 2016 şi „Gheorghe Bucur şi fericirea comunistă” - 2017 (Gheorghe Bucur a fost ofiţer al armatei române în cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost condamnat la cinci ani de muncă silnică la Canal). La rândul său, Anamaria Muntean a mai adăugat că „lecţia interdisciplinară, care îmbină noţiuni de istorie şi religie”, vine ca o continuare a pasiunii sale pentru aceste domenii, pasiune pe care a valorificat-o atât în lucrarea de licenţă („Valeriu Gafencu – Sfântul închisorilor”), cât şi în lucrarea de disertaţie („Fenomenul Rugul Aprins – mănăstirea Antim”).

Următoarea întâlnire a lui Radu Bercea şi a lui Toma Filaret pe această temă va fi cu studenţii Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, pe 8 mai 2019, în aceeaşi zi urmând să fie vernisată ţi expoziţia de pictură „Radu Bercea – între artă şi memorie” la Muzeul de Istorie Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecţie de istorie cu foştii deţinuţi politici Radu Bercea şi Toma Filaret, la Colegiul de Artă Suceava.
 Vizualizări articol: 1514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lecţie de istorie cu foştii deţinuţi politici Radu Bercea şi Toma Filaret, la Colegiul de Artă Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei