Satisfacția pacienților Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava față de serviciile medicale și de îngrijire primite va fi cunoscută de conducerea spitalului în timp real, începând de luna viitoare. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat ieri că în 24 din cele 25 de secții ale unității medicale va fi instalat câte un dispozitiv ExpressPod cu cinci fețe (bucuroase, neutre sau supărate), prin care se colectează în timp real feedback-ul din partea pacienților într-o platformă online de urmărire care permite vizualizarea tendințelor și emite rapoarte pe diferite subiecte – curățenie, atitudinea medicilor/asistenților/infirmierilor, calitatea mâncării, calitatea serviciilor medicale, calitatea îngrijirilor, mită, dacă intenționează să mai apeleze la serviciile spitalului etc. Întrebările sunt afișate și se schimbă periodic. La acumularea unui anumit număr de nemulțumiri, sistemul trimite automat un e-mail de avertizare la Sistemul de Management al Calității Serviciilor Medicale și la directorul de îngrijiri.
Tot ce au de făcut pacienții este să apese pe tasta cu fața corespunzătoare gradului lor de satisfacție. Dispozitivele sunt aduse de firma URS Certificări, de unde și eticheta de „urs”, cum mai sunt numite.
Un astfel de echipament a funcționat experimental în secția Chirurgie generală, în perioada 11-18 martie a.c., și rezultatele au convins conducerea spitalului asupra eficienței.
Vasile Rîmbu a subliniat că „urșii” sunt ușor de folosit și vor fi vizibili pentru toată lumea. Pentru a evita folosirea lor de către angajații spitalului, ceea ce ar afecta acuratețea informațiilor, dispozitivele vor fi amplasate în raza de acțiune a camerelor de supraveghere.
„Spre deosebire de chestionare, aici este mult mai simplu. Pacientul nu este văzut sau auzit de nimeni, poate să fie foarte sincer. Ne interesează săcunoaștem în timp real nemulțumirile pacienților noștri și să găsim rapid soluții la problemele apărute”, a declarat managerul Vasile Rîmbu.
Singura secție în care nu va fi amplasat un „urs” este Unitatea de Primiri Urgențe, care are un alt regim de monitorizare.