Simularea examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a a debutat luni, 18 martie, cu proba scrisă la limbă și literatură română.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, „au susținut testarea 11.097 de elevi, iar 1.315 au absentat. La clasa a XI-a s-au prezentat 5.451 de elevi și 243 au lipsit. La clasa a XII-a s-au înregistrat 5.505 prezenți și 651 absenți, iar la clasa a XIII-a au fost 141 de elevi prezenți și 421 de absenți”.
Proba a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva cerințele propuse. Subiectele de la simulare sunt concepute de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare.
Examenul de simulare continuă pentru elevii claselor a XI-a, a XII-a și a XIII-a după cum urmează: limba și literatura maternă (19 martie), proba obligatorie a profilului – matematică sau istorie (20 martie) și, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului și specializării (21 martie).
Toate probele sunt scrise. Afișarea rezultatelor va avea loc pe data de 29 martie.
Ce subiecte au primit elevii
Atât elevii de clasa a XI-a, cât și cei dintr-a XII-a au primit cerințe structurate asemănător, notate cu câte 50, 10 și respectiv 30 de puncte, fiecare cu mai multe subpuncte.
La clasa a XII-a, primul subiect pornește de la un fragment din „Sub constelațiile numerelor”, de Ion Barbu, pe marginea căruia elevii au avut de rezolvat cinci cerințe. La partea a II-a a primului subiect, elevii au avut de redactat un text în care să argumenteze dacă profesorii influențează sau nu elevii în alegerea carierei.
Subiectul al II-lea le-a cerut elevilor să comenteze un fragment din „Toamnă în suflet”, a lui Tudor Arghezi, iar la subiectul al III-lea, liceenii au avut de realizat un eseu în care să prezinte “particularități de construcție a unui personaj într-un roman interbelic”.
De cealaltă parte, la clasa a XI-a, la primul subiect, elevii au avut de răspuns unor întrebări pornind de la un fragment din “Amintiri”, de Ioan Slavici.
În a doua parte a primului subiect, liceenii au avut de argumentat dacă există sau nu un singur loc în care să se simtă acasă.
La subiectul al II-lea, cerința le-a cerut elevilor să prezinte perspectiva narativă dintr-un fragment semnat de Cella Serghi, iar la ultimul subiect elevii au abordat “particularități ale unei comedii studiate”.
Simulările stabilesc nivelul de pregătire al elevilor
Potrivit Ministerului Educației, obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susține la finalul anului școlar, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum și optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare.
În urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare județene vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.