Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 64 (7065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Achitat

Un tânăr trimis în judecată după ce a accidentat mortal o bătrână, declarat nevinovat de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr care a fost implicat într-un accident rutier mortal produs tocmai în vara anului 2010, la Gura Humorului, în urma căruia a decedat o bătrână în vârstă de 68 de ani, a primit verdictul de nevinovat din partea judecătorilor. Tânărul, din Gura Humorului, a fost trimis în judecată pentru că depăşise cu puţin viteza legală şi pentru că nu ar fi luat măsuri de evitare a accidentului, în condiţiile în care bătrâna ar fi traversat neregulamentar.

Din start trebuie spus că este vorba de un accident care a avut multe semne de întrebare încă de la început privind modul în care s-a produs.
Foarte interesant este că tânărul trimis în judecată pentru ucidere din culpă a fost declarat nevinovat în mai multe rânduri de acelaşi procuror, însă ordonanţele de clasare ale procurorului au fost infirmate de judecători, respectiv de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Până la urmă, acelaşi procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a decis să-l trimită în judecată pe Alexandru Paşcovici, însă acuzaţiile nu par a sta în picioare.

Acest caz mai are o particularitate. Se poate vorbi de un adevărat record în ceea ce priveşte un dosar aflat în faza de urmărire penală, având în vedere că şoferul a fost trimis în judecată la mai bine de 7 ani de la accident.

 

O anchetă plină de controverse şi necunoscute, încă de la început

Pe 31 mai 2010, Aurelia Buşcu, în vârstă de 68 de ani, din Gura Humorului, a ieşit din casă pentru a merge la o farmacie. Când s-a angajat în traversarea bulevardului Bucovina, la intrarea în Gura Humorului dinspre Suceava, în zona Şcolii Gimnaziale Nr. 2, a fost lovită violent de o maşină VW Golf 6, condusă de Alexandru Paşcovici, un tânăr, la acea vreme, de 19 ani, şi el din Gura Humorului.

Iniţial, în cadrul anchetei preliminare a poliţiştilor rutieri, s-a stabilit că victima s-a angajat regulamentar în traversarea străzii, pe locul marcat, moment în care a fost lovită de maşina condusă de tânărul care se întorcea de la o probă de bacalaureat pe care a susţinut-o în acea zi. Aceste constatări aveau însă să se modifice total pe parcursul anchetei. Toate expertizele dispuse în dosar au dus la concluzia că femeia s-a angajat în traversare după trecerea de pietoni, la aproximativ zece metri de locul marcat.

Două probleme esenţiale au fost de lămurit în acest caz: dacă bătrâna a traversat strada regulamentar şi dacă şoferul circula cu viteză peste cea legală în localitate şi putea evita sau nu tragedia.

 

Şoferul, de la verdictul nevinovat la trimitere în judecată. În instanţă, din nou nevinovat

Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind instrumentat de acelaşi procuror din anul 2011. În baza expertizelor şi a altor elemente de anchetă, acesta a ajuns la concluzia că şoferul nu poate fi trimis în judecată. Asta pentru că victima ar fi traversat pe la aproximativ 10-12 metri de locul marcat, iar şoferul, care avea 55 de km/h, nu putea evita tragedia chiar şi dacă ar fi avut o viteză sub 50 de km/h.

Viorel Buşcu, fiul femeii decedate, a contestat ordonanţele de clasare şi a reuşit de fiecare dată să obţină redeschiderea anchetei.

Ultima expertiză dispusă în dosar a schimbat parţial cursul urmăririi penale. Asta deşi, în mare, concluziile nu sunt mult diferite.

Modificarea esenţială este că pentru prima dată s-a stabilit că victima a traversat strada de la dreapta la stânga, având în vedere direcţia şoferului, Suceava-Frasin, care circula pe banda I. Din expertiză a rezultat că şoferul rula cu 55 de km/h, iar viteza acestuia la impact a fost de 51-52 de km/h.

Ultimul expert care a analizat dinamica accidentului (aceste analize se fac în baza măsurătorilor făcute de poliţişti la locul accidentului) a arătat că „Paşcovici Alexandru putea preveni producerea evenimentului rutier dacă s-ar fi deplasat cu o viteză care să nu depăşească limita maximă admisă în localităţi şi ar fi luat măsurile necesare de evitare încă din momentul declanşării stării de pericol iminent”.

Aşadar, şoferul a fost considerat parţial vinovat de accident pentru că circula cu o viteză puţin peste cea legală şi nu a dat dovadă de atenţie suficientă în trafic.

Judecătoria Gura Humorului l-a achitat pe Alexandru Paşcovici în baza articolului 16, aliniat 1, lit. d din Codul de Procedură Penală, respectiv există o cauză justificativă sau de neimputabilitate.

Judecătorii au mai avut în vedere şi articolul 31 din Codul Penal, respectiv cazul fortuit – nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală al cărei rezultat e consecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevăzută. După cum am arătat şi mai sus decizia judecătorilor de la Gura Humorului nu este definitivă şi mai mult ca sigur verdictul final urmează a fi dat de Curtea de Apel Suceava.

Inculpatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tânăr trimis în judecată după ce a accidentat mortal o bătrână, declarat nevinovat de judecători.
 Vizualizări articol: 2391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un tânăr trimis în judecată după ce a accidentat mortal o bătrână, declarat nevinovat de judecători5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei