Peste 12.000 de elevi din județ, din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a, vor susține în perioada 18-21 martie probele simulării examenului de bacalaureat, prima testare fiind la Limba și literatura română.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, proba la Limba și literatura română este programată pentru data de 18 martie, Limba și literatura maternă – 19 martie, iar cea la Matematică sau Istorie (proba obligatorie a profilului) figurează pe 20 martie. Aceste probe se vor organiza atât pentru elevii dintr-a XI-a, cât și pentru cei dintr-a XII-a, aceștia din urmă, dar și elevii de-a XIII-a, fiind așteptați și pe 21 martie, la proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele vor fi publicate pe 29 martie.
Din datele Inspectoratului Școlar Județean reiese că la simularea de la clasa a XI-a sunt așteptați 6.177 de elevi (5.821 de elevi de clasa a XI-a, 162 de elevi de clasa a XII-a seral, 294 de elevi de clasa a XII-a frecvență redusă), iar la simularea de clasa a XII-a sunt așteptați 6.110 elevi (5.696 de elevi de clasa a XII-a, 179 de elevi de clasa a XIII-a seral, 235 de elevi de clasa a XIII-a fără frecvență).
Simularea examenului de bacalaureat va începe la ora 9.00, elevii având la dispoziție trei ore pentru a rezolva cerințele primite.
Potrivit Ministerului Educației, subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro.
Elevii mențin protestul ”Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”
Consiliul Național al Elevilor a demarat, pe data de 10 martie, campania ”Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”, prin care îndeamnă elevii care susțin simulări ale examenelor naționale să dea foaia goală sau să scrie ce îi nemulțumește la sistemul de învățământ, de la modul de predare la cel de evaluare și nu numai.
Reprezentanții elevilor își mențin protestul lansat în prima zi a simulării evaluării naționale, îndemnându-i pe liceeni să li se alăture.
Aceștia susțin că simulările nu le vor evalua competențele, ci doar cunoștințele, nu evaluează capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care au fost dictate la clasă.
„La momentul actual, este neclar ce se evaluează în cadrul evaluării naționale și bacalaureatului. Se poate observa cu ușurință că, în cadrul ambelor examene, accentul este pus asupra cunoștințelor deținute și a capacității de a reține informații, în detrimentul competențelor dobândite. Ministerul și societatea civilă trebuie să răspundă la un minim esențial de întrebări: Ce competențe trebuie să dobândească elevii?, Ce competențe sunt cu adevărat utile elevilor?, Ce competențe se evaluează la EN/Bac?, Ce competențe ar trebui să fie evaluate? Etc.”, mai arată Consiliul.