Producție autohtonă

Sprijin pentru culturile de tomate și usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern



Cultura de tomate în solar
Cultura de tomate în solar

Pentru asigurarea consumului intern din producția autohtonă de tomate în perioada extrasezonului, producătorii de tomate în spații protejate primesc, începând cu anul 2017, 3.000 de euro în fiecare an pentru sprijin în cultura tomatelor. După doi ani de acordare a acestui ajutor, o nouă hotărâre dată de guvern la începutul lunii martie reglementează desfășurarea programului în cursul acestui an, programul desfășurându-se pe o perioadă de 5 ani. Pentru anul 2019, regulamentul de subvenționare este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 107, apărută în Monitorul Oficial la data de 1 martie 2019. Conform acestei hotărâri, producătorii agricoli care dețin spații protejate (solarii) și cultivă o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de tomate, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioada 1 ianuarie- 31 mai sau 1 noiembrie-20 decembrie a anului în curs, beneficiază de un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro. În noua hotărâre s-a făcut o diferențiere în ceea ce privește înscrierea în ciclul I și în ciclul II de producție. În privința înscrierii în ciclul I, aceasta se va face până cel târziu la data de 20 martie inclusiv, când se pot înscrie în program cei interesați să iasă pe piață cu tomatele în primul ciclu al anului, adică până la data de 31 mai. În ceea ce privește cel de-al doilea ciclu de producție, cei interesați se pot înscrie până la data de 15 septembrie și trebuie să valorifice producția în perioada 1 noiembrie – 20 decembrie. În condițiile în care un producător a încercat să producă această cantitate de 2 tone de tomate și nu a reușit să o valorifice în ciclul I până la 31 mai, el își poate completa cantitatea valorificând marfa în lunile noiembrie-decembrie. În anii trecuți au fost înregistrate cazuri în care producătorul nu a reușit să valorifice cele două tone până la 31 mai sau nu a reușit să producă cantitatea de două tone de roșii și a încercat să valorifice tomatele în ciclul doi și nu i-au mai răspuns plantele, care s-au epuizat până la începutul lunii noiembrie.
În ultimii ani s-a văzut o creștere a interesului cultivatorilor de legume pentru acest program, existând deja producători care au luat acest ajutor de minimis de 3.000 de euro în ultimii doi ani și s-au înscris pentru al treilea an de producție. Acest ajutor este acordat în cuantum de 15.000 de euro pentru 5 ani de zile, pentru orice producător agricol care se ocupă cu o astfel de activitate. Tomatele produse se valorifică la prețul pieței, iar dacă reușește să iasă pe piață în perioadele de extrasezon, prețul poate fi mai bun. Dorința guvernanților prin implementarea acestui program a fost de a se încerca acoperirea necesarului de tomate în perioada de extrasezon. Aceste fonduri i-au ajutat pe producători să facă modernizări, precum achiziționarea unor solarii moderne sau folosirea foliei stratificată de lungă durată și se speră ca numărul cultivatorilor să fie mai mare de 40 în acest an.
Ajutor de minimis de 1.000 de euro la hectar, pentru cultivatorii de usturoi
Începând cu acest an, prin Hotărârea de Guvern nr. 108, apărută în Monitorul Oficial 170 din data de 4 martie 2019, autoritățile încearcă să sprijine cultura autohtonă a usturoiului. Pentru asta, fermierilor care vor cultiva suprafețe cu usturoi li se va acorda un ajutor de minimis de 1.000 de euro/hectar. În ceea ce privește acest sprijin financiar acordat de stat cultivatorilor de usturoi, acesta a fost lansat tocmai în încercarea de a utiliza mai mult produse agricole provenite din producția internă, care nu se compară calitativ cu cele care provin din importuri.
În ultimii ani s-a constatat că usturoiul din comerț, mai ales cel din import, nu este usturoiul pe care îl știm dintotdeauna, din punct de vedere calitativ fiind mult sub cel produs pe meleagurile noastre. Astfel, cei de la Ministerul Agriculturii și-au propus să lanseze acest program care să încurajeze producția de usturoi autohton, în condițiile în care în țară există zone specializate în producția de usturoi. Mult usturoi se produce în comuna Copălău din județul Botoșani, însă lipsa de organizare îi face pe producători să vândă acest usturoi de calitate la colț de stradă. Directorul Direcției pentru Agricultură Suceava, Haralampie Duțu, ne-a declarat: ”Noi sperăm că în urma acestei inițiative de a încuraja cultivarea usturoiului și odată cu modul în care se pune problema, de înființare a unei Camere de Comerț pentru Legume-Fructe la nivel național, lucrurile se vor pune la punct în domeniul producției și desfacerii. Acest proiect este deja în stare de finalizare, în ultima teleconferință fiindu-ne prezentat deja modul de funcționare a acestei camere agricole. În ceea ce privește județul Suceava, chiar dacă nu e o zonă specializată, îmi exprim părerea că vor exista solicitări din partea fermierilor pentru acest program de sprijinire a culturii usturoiului, pentru că avem fermieri care au ales deja această cultură.” În cadrul acestui program se va acorda un ajutor de minimis de 1.000 de euro (4.650 lei) pentru hectarul cultivat cu usturoi, suprafața minimă cultivată pentru primirea acestei subvenții fiind de 3.000 de metri pătrați. Suma acordată este proporțională cu suprafața cultivată, iar producătorul agricol este obligat să obțină o producție de 3 kg de usturoi de pe o suprafață de 10 metri pătrați, deci circa 3 tone de usturoi la hectar. În cadrul programului cantitatea obținută trebuie comercializată, iar fermierul e obligat să facă această dovadă cu file din carnetul de comercializare sau cu factură, suprafața cultivată neavând o limită superioară. Fermierii trebuie să se înscrie în program până la data de 15 mai, iar valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-29 noiembrie. Usturoiul se poate planta din toamnă, dar se poate planta și primăvara devreme, fiind o plantă cu calități curative importante. Una dintre problemele cu care se pot confrunta fermierii în acest an poate fi lipsa de sămânță pe piață, care poate fi găsită în acest moment în zonele consacrate ale acestei culturi.


Usturoi la maturitate
Usturoi la maturitate
Sprijin pentru culturile de tomate și usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern
Sprijin pentru culturile de tomate și usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern
Sprijin pentru culturile de tomate și usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern
Sprijin pentru culturile de tomate și usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern
Cultura de tomate în solar
Cultura de tomate în solar


Recomandări

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu