Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 61 (7062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Producţie autohtonă

Sprijin pentru culturile de tomate şi usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru asigurarea consumului intern din producţia autohtonă de tomate în perioada extrasezonului, producătorii de tomate în spaţii protejate primesc, începând cu anul 2017, 3.000 de euro în fiecare an pentru sprijin în cultura tomatelor. După doi ani de acordare a acestui ajutor, o nouă hotărâre dată de guvern la începutul lunii martie reglementează desfăşurarea programului în cursul acestui an, programul desfăşurându-se pe o perioadă de 5 ani. Pentru anul 2019, regulamentul de subvenţionare este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 107, apărută în Monitorul Oficial la data de 1 martie 2019. Conform acestei hotărâri, producătorii agricoli care deţin spaţii protejate (solarii) şi cultivă o suprafaţă minimă de 1.000 de metri pătraţi de tomate, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioada 1 ianuarie- 31 mai sau 1 noiembrie-20 decembrie a anului în curs, beneficiază de un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro.  În noua hotărâre s-a făcut o diferenţiere în ceea ce priveşte înscrierea în ciclul I şi în ciclul II de producţie. În privinţa înscrierii în ciclul I, aceasta se va face până cel târziu la data de 20 martie inclusiv, când se pot înscrie în program cei interesaţi să iasă pe piaţă cu tomatele în primul ciclu al anului, adică până la data de 31 mai. În ceea ce priveşte cel de-al doilea ciclu de producţie, cei interesaţi se pot înscrie până la data de 15 septembrie şi trebuie să valorifice producţia în perioada 1 noiembrie – 20 decembrie. În condiţiile în care un producător a încercat să producă această cantitate de 2 tone de tomate şi nu a reuşit să o valorifice în ciclul I până la 31 mai, el îşi poate completa cantitatea valorificând marfa în lunile noiembrie-decembrie. În anii trecuţi au fost înregistrate cazuri în care producătorul nu a reuşit să valorifice cele două tone până la 31 mai sau nu a reuşit să producă cantitatea de două tone de roşii şi a încercat să valorifice tomatele în ciclul doi şi nu i-au mai răspuns plantele, care s-au epuizat până la începutul lunii noiembrie.

În ultimii ani s-a văzut o creştere a interesului cultivatorilor de legume pentru acest program, existând deja producători care au luat acest ajutor de minimis de 3.000 de euro în ultimii doi ani şi s-au înscris pentru al treilea an de producţie. Acest ajutor este acordat în cuantum de 15.000 de euro pentru 5 ani de zile, pentru orice producător agricol care se ocupă cu o astfel de activitate. Tomatele produse se valorifică la preţul pieţei, iar dacă reuşeşte să iasă pe piaţă în perioadele de extrasezon, preţul poate fi mai bun. Dorinţa guvernanţilor prin implementarea acestui program a fost de a se încerca acoperirea necesarului de tomate în perioada de extrasezon. Aceste fonduri i-au ajutat pe producători să facă modernizări, precum achiziţionarea unor solarii moderne sau folosirea foliei stratificată de lungă durată şi se speră ca numărul cultivatorilor să fie mai mare de 40 în acest an.

 

Ajutor de minimis de 1.000 de euro la hectar, pentru cultivatorii de usturoi

Începând cu acest an, prin Hotărârea de Guvern nr. 108, apărută în Monitorul Oficial 170 din data de 4 martie 2019, autorităţile încearcă să sprijine cultura autohtonă a usturoiului. Pentru asta, fermierilor care vor cultiva suprafeţe cu usturoi li se va acorda un ajutor de minimis de 1.000 de euro/hectar. În ceea ce priveşte acest sprijin financiar acordat de stat cultivatorilor de usturoi, acesta a fost lansat tocmai în încercarea de a utiliza mai mult produse agricole provenite din producţia internă, care nu se compară calitativ cu cele care provin din importuri.

În ultimii ani s-a constatat că usturoiul din comerţ, mai ales cel din import, nu este usturoiul pe care îl ştim dintotdeauna, din punct de vedere calitativ fiind mult sub cel produs pe meleagurile noastre. Astfel, cei de la Ministerul Agriculturii şi-au propus să lanseze acest program care să încurajeze producţia de usturoi autohton, în condiţiile în care în ţară există zone specializate în producţia de usturoi. Mult usturoi se produce în comuna Copălău din judeţul Botoşani, însă lipsa de organizare îi face pe producători să vândă acest usturoi de calitate la colţ de stradă. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Suceava, Haralampie Duţu, ne-a declarat: ”Noi sperăm că în urma acestei iniţiative de a încuraja cultivarea usturoiului şi odată cu modul în care se pune problema, de înfiinţare a unei Camere de Comerţ pentru Legume-Fructe la nivel naţional, lucrurile se vor pune la punct în domeniul producţiei şi desfacerii. Acest proiect este deja în stare de finalizare, în ultima teleconferinţă fiindu-ne prezentat deja modul de funcţionare a acestei camere agricole. În ceea ce priveşte judeţul Suceava, chiar dacă nu e o zonă specializată, îmi exprim părerea că vor exista solicitări din partea fermierilor pentru acest program de sprijinire a culturii usturoiului, pentru că avem fermieri care au ales deja această cultură.”  În cadrul acestui program se va acorda un ajutor de minimis de 1.000 de euro (4.650 lei) pentru hectarul cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă cultivată pentru primirea acestei subvenţii fiind de 3.000 de metri pătraţi. Suma acordată este proporţională cu suprafaţa cultivată, iar producătorul agricol este obligat să obţină o producţie de 3 kg de usturoi de pe o suprafaţă de 10 metri pătraţi, deci circa 3 tone de usturoi la hectar. În cadrul programului cantitatea obţinută trebuie comercializată, iar fermierul e obligat să facă această dovadă cu file din carnetul de comercializare sau cu factură, suprafaţa cultivată neavând o limită superioară. Fermierii trebuie să se înscrie în program până la data de 15 mai, iar valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie-29 noiembrie. Usturoiul se poate planta din toamnă, dar se poate planta şi primăvara devreme, fiind o plantă cu calităţi curative importante. Una dintre problemele cu care se pot confrunta fermierii în acest an poate fi lipsa de sămânţă pe piaţă, care poate fi găsită în acest moment în zonele consacrate ale acestei culturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sprijin pentru culturile de tomate şi usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern.
 Vizualizări articol: 1258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sprijin pentru culturile de tomate şi usturoi, în urma unor noi hotărâri de guvern5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei