Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 58 (7059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din bugetul propriu

Spitalul de Urgenţă Suceava a finanţat stenturile pentru un număr aproape dublu de pacienţi cu infarct acut, comparativ cu Ministerul Sănătăţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Compartimentul de Cardiologie Intervenţională din secţia Cardiologie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ar putea deveni operaţional în cursul acestei luni, dacă autorizarea din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pentru noul angiograf va fi emisă. Asta înseamnă că stenturile, care pentru pacienţii cu infarct miocardic acut au fost finanţate preponderent din bugetul propriu, vor putea fi implantate în compartimentul spitalului. La această oră, angioplastia coronariană, prin care se restabileşte fluxul de sânge printr-o arteră a inimii care s-a îngustat, se realizează prin parteneriat cu un laborator privat. În cadrul parteneriatului, din 2012 încoace au fost salvate astfel vieţile a aproape 4.000 de oameni. Managerul  spitalului, Vasile Rîmbu, a explicat, recent, că unitatea medicală a finanţat până acum doar urgenţele, cazurile cronice au fost contra cost. „Infarctul, însă,”, spune managerul, „nu alege omul după câţi bani are în buzunar şi considerăm că primăriile din oraşe ar trebui să finanţeze acest serviciu medical pentru pacienţii din zona lor, mai ales cazurile sociale, indiferent dacă este vorba despre urgenţe sau pacienţi cronici care au nevoie de stent”.

Pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, din decembrie 2015 Spitalul de Urgenţă Suceava a fost acceptat în programul naţional Acţiuni Prioritare – Infarct Miocardic Acut, intitulat AP-IMA, finanţat de Ministerul Sănătăţii, dar sumele repartizate sunt mult sub necesităţi. În aceste condiţii, pentru a rezolva urgenţele cu infarct miocardic acut, Spitalul de Urgenţă a alocat bani din bugetul propriu.

În ultimii trei ani, dintr-un total de 971 de pacienţi cu infarct miocardic acut, prezentaţi la UPU Suceava, tratamentul pentru 322 a fost decontat prin program şi pentru 549 de pacienţi a plătit  spitalul. Numărul mediu de proceduri de urgenţă ar fi de 30-35 pacienţi/lună, cu o valoare de circa 200.000-280.000 lei/lună, adică circa 60.000 de euro.

 

Preţul unui singur stent este echivalentul asigurării medicale plătite de un salariat timp de 4-6 ani

Fiind vorba despre proceduri de mare fineţe şi materiale foarte scumpe - o angioplastie cu un stent DES costă 11.900 lei, cu două stenturi DES- 16.900 lei, cu trei stenturi DES – 21.500 de lei, nici nu poate fi vorba că ar putea fi acoperite de asigurarea medicală în sistemul de stat. Stenturile sunt de tip BMS (bare metal stent) simple, confecţionate din diferite metale, şi DES (drug eluting stent), impregnate cu o substanţă care previne depunerea în exces de celule pe suprafaţa stentului, cu risc mai mic de înfundare a arterei după procedură. DES sunt mult mai costisitoare decât BMS, un singur stent costând între 2.000 şi 3.000 de euro. Deci un asigurat cu un salariu de 2.080 de lei/lună care plăteşte pentru asigurarea de sănătate, de la 1 ianuarie 2019, suma de 2.496 de lei pe an, adică circa 530 de euro, ar acoperi costul unui stent(fără manopera medicală şi preţul celorlalte materiale) în 4-6 ani de contribuţie neîntreruptă. Există, însă, şi foarte multe categorii de persoane care sunt asigurate medical în virtutea legii, fără a fi plătitori. Practic, în judeţul Suceava, din aproximativ 500.000 de persoane care beneficiază de asigurare medicală, mai puţin de 120.000 sunt plătitori ai contribuţiei la sistemul asigurărilor de sănătate.

Având în vedere toate aceste aspecte, Spitalul de Urgenţă a făcut eforturi mari pentru a acoperi costurile pentru tratamentul infarctului miocardic acut (urgenţele) şi se aşteaptă ca o dată cu punerea în funcţiune a noului angiograf, Casa de Asigurări de Sănătate să finanţeze stenturile pentru pacienţii cronici. În mod evident, numărul acestora va fi limitat şi de aceea conducerea spitalului a făcut apel şi la primarii din oraşele judeţului Suceava, care au în subordine spitale în care nu se efectuează astfel de proceduri.

 

Spitalele clinice au prioritate, în faţa spitalelor judeţene, la finanţarea stenturilor de către stat

Menţionăm că din luna octombrie 2012 şi până în prezent, la Suceava au fost trataţi circa 4.000 de pacienţi cardiaci, cazuri cronice şi urgenţe, dar în pofida faptului că s-a intervenit în peste 1.600 de cazuri de infarct miocardic acut şi s-au cheltuit foarte mulţi bani, spitalul nu a fost finanţat prin programul  AP-IMA la nivelul necesităţilor, pe motiv că centrul în care se efectuează intervenţiile este privat şi au prioritate spitalele clinice. Ca urmare, pentru pacienţii cardiaci cronici, care au şi alte variante de tratament, spitalul va avea şi în continuare servicii de implantare stenturi contra cost.

Activitatea de tip intervenţional în cardiologie permite creşterea posibilităţilor de rezolvare a pacienţilor care au nevoie de terapie de urgenţă, în primele ore.

Indicaţiile principale pentru angioplastia cu stent sunt în cazul în care există îngustări scurte, pe una, două artere ale inimii (artere coronare), care produc simptome importante, precum intoleranţa la efort sau dureri în piept la eforturi mici, precum şi în urgenţă, în cazul infarctului de miocard, dacă pacientul se prezintă la spital în timp scurt, de maxim câteva ore de la începutul infarctului.

Astfel, intervenţia se poate realiza programat sau în urgenţă, în funcţie de situaţie. Mai precizăm că rata mortalităţii înregistrată în infarctul miocardic acut în 2018 la Spitalul de Urgenţă Suceava a fost de 6,9%, sub media naţională de 8,5%, conform indicatorului de mortalitate intraspitalicească în Europa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgenţă Suceava a finanţat stenturile pentru un număr aproape dublu de pacienţi cu infarct acut, comparativ cu Ministerul Sănătăţii.
 Vizualizări articol: 1875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Spitalul de Urgenţă Suceava a finanţat stenturile pentru un număr aproape dublu de pacienţi cu infarct acut, comparativ cu Ministerul Sănătăţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei