Intenția conducerii Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, a Consiliului Județean și a Primăriei Suceava, de dezvoltare a serviciilor medicale pediatrice, se va materializa în construirea unui nou corp de clădire destinat exclusiv copiilor și adolescenților. Investiția este însă una de durată, doar construcția imobilului fiind preconizată a dura cel puțin doi ani.
Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat că „este o investiție importantă, care va solicita eforturi foarte mari atât de ordin material, cât și ca resursă umană”. Experiența limitată în construcția de spitale în România ultimilor 30-40 de ani face dificilă găsirea proiectanților specializați în astfel de investiții, adaptate standardelor actuale și cu proiecție pentru viitor. De asemenea, există specialități în care numărul de medici este extrem de mic, ceea ce ridică o altă problemă, deloc de neglijat. „Cu pediatria avem planuri mari la Suceava. Vrem s-o diversificăm pe toate specialitățile care vizează copiii și trebuie să identificăm din timp medicii care să vină să profeseze aici. La ora actuală, sunt foarte multe specialități în care copiii sunt tratați de medici specializați pe adulți. Noi avem în vedere ca tot ceea ce există pentru copii să avem la Suceava”, a afirmat managerul Vasile Rîmbu. Asta ar însemna că în viitoarea clădire destinată în exclusivitate pediatriei să existe toate specialitățile pentru copii, de la Unitate de Primiri Urgențe la cardiologie, neurochirurgie sau oftalmologie pediatrică, până la ambulatoriu integrat.
În perioada următoare spitalul va realiza studiile topografice și geologice, precum și studiul de fezabilitate „care trebuie să aibă exact ce ne dorim de la această secție, care practic va fi un spital pentru copii”, a precizat Vasile Rîmbu.
Odată cu studiul de fezabilitate vor fi stabilite și sursele de finanțare, în funcție de valoarea totală a investiției.
Prognoză
Rîmbu: Construcția spitalului de copii va dura cel puțin doi ani
