Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va începe amenajarea clădirii de lângă Direcția de Sănătate Publică, transferată de Ministerul Sănătății Consiliului Județean Suceava, care o va transmite, la rândul său, unității medicale, prin hotărâre a deliberativului. Ședința în care proiectul va fi supus dezbaterii și aprobării consilierilor județeni are loc mâine. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că aici va fi amenajat un centru județean de pregătire profesională a personalului mediu și auxiliar din unitățile medicale din județ.
„După ce va fi transferată clădirea în administrarea noastră vom intra acolo cu proiectanți, cu arhitecți, pentru că ne dorim să înființăm un centru de pregătire care să se adreseze întregului județ. Vizăm să se desfășoare aici inclusiv anumite intervenții din partea medicilor”, a afirmat Rîmbu. Vor fi achiziționate manechine medicale, simulatoare și toate echipamentele necesare pregătirii personalului care lucrează în spitale, conform celor mai noi standarde în domeniu.
Rîmbu a mai spus că Spitalul de Urgență Suceava are în derulare, până în februarie 2021, proiectul „Centru de excelență pentru instruirea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate în context transnațional inovativ”, împreună cu partenerul transnațional Consorzio Italiano per la Ricerca în Medicina din Italia. Valoarea totală a proiectului este de 10,913 milioane de lei, din care 9,2 milioane de lei sunt fonduri europene. Contribuția spitalului este de 1,7 milioane de lei și va fi suportată din bugetul propriu.
Spitalul are deja în derulare un proiect de pregătire profesională, finanțat cu bani europeni, în valoare de circa 2,4 milioane de euro
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea nivelului de competențe pentru 870 de profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate, pentru a asigura creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate în domeniul asistenței medicale.
Pe parcursul perioadei de implementare, membrii grupului țintă vor participa la mai multe cursuri de formare EMC, în România și în Italia, în domenii de formare profesională specifică programelor prioritare de sănătate conform Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, respectiv cele aferente următoarelor domenii: sănătatea femeii și copilului, boli netransmisibile majore, boli transmisibile, sănătate mintală, boli rare (inclusiv genetica medicală). De asemenea, membrii grupului țintă vor participa la seminarii, workshopuri și schimburi de experiență naționale și internaționale, „cu scopul de a identifica, promova și transpune în context românesc cele mai bune practici din ariile selectate”.
Sunt eligibili să facă parte din grupul țintă atât angajații spitalelor publice, cât și medicii de familie.
Finanțarea de circa 2,4 milioane de euro a fost obținută de spital pe Programul Operațional privind instruirea resursei umane.
Imobilul transferat, în suprafață de 180 mp, nu a fost niciodată utilizat de DSP; înainte de 1989 aici a funcționat Laboratorul de igiena radiațiilor.
Perfecționare
Manechine și simulatoare pentru instruirea personalului mediu și auxiliar din Spitalul de Urgență Suceava
