Deschiderea depozitului de deșeuri de la Moara în regim de urgență ridică probleme serioase primarilor unităților administrativ-teritoriale din județul Suceava. Acestea sunt cu atât mai mari cu cât trebuie rezolvate într-un interval de timp foarte scurt. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Suceava, din care fac parte toate UAT-urile din județ, s-a întrunit, ieri, în ședință extraordinară pentru analiza stării de fapt și a stabili un set de măsuri imediate pentru a nu exista blocaje odată cu transportarea deșeurilor menajere din tot județul, la Moara. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că primul lucru care trebuie făcut este pregătirea și instruirea populației și a agenților economici pentru colectarea selectivă a deșeurilor și le-a solicitat primarilor să demareze o campanie susținută, în care să fie implicate școlile, bisericile, consilierii locali și județeni, ONG-urile și orice altă structură care poate da o mână de ajutor în privința conștientizării oamenilor că deșeurile care nu sunt structurate pe categorii nu sunt primite în depozit. Președintele ADI, Viorel Seredenciuc, a explicat și el necesitatea punerii în funcțiune de urgență a depozitului de la Moara, pe de o parte pentru că actualele depozite temporare au autorizația de mediu expirată și sunt la capacitate maximă, iar pe de altă parte pentru că procesul de soluționare a contestațiilor la licitația de atribuire a contractului de operare poate să dureze și doi ani, în condițiile în care „toată lumea a contestat pe toată lumea”. În cazul acestui contract, cu o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, operațional pe o perioadă de 10 ani, s-a ajuns în absurda situație de a fi contestați și ofertanții de pe locul II sau III.
Primarii prezenți au dorit să afle ce vor avea ei de făcut în actuala conjunctură, cu o legislație incomplet armonizată, cu o infrastructură deficitară și sub presiunea timpului. Primarul de Fălticeni, Cătălin Coman, a solicitat cadrul juridic pentru rezilierea contractelor în curs cu actualii operatori de colectare și transport și organizarea activității în noile condiții, fără licitație de atribuire și cu alte costuri, apărând cheltuieli suplimentare de transport. De asemenea, stațiile de transfer de la Fălticeni și Rădăuți nu sunt realizate, ca urmare ei vor fi obligați să transporte gunoiul cu mașini de capacitate mai mică și vor face mai multe transporturi. O altă problemă este cea a rutelor de transport pentru că drumurile cele mai scurte nu sunt și cele mai bune, unele având chiar interdicție pentru traficul greu. Totodată, taxa de salubritate ar trebui majorată prin hotărâre de consiliu local în majoritatea UAT-urilor pentru că acum va trebui să includă și prețul pentru colectarea selectivă și transport pe distanțe mai lungi. La depozitul de la Moara urmează să fie depozitate, într-o primă fază, deșeurile menajere din tot județul Suceava. Reprezentantul municipiului Vatra Dornei, Mircea Rusu, a ridicat problema depozitării deșeurilor din construcții și a costurilor de transport de la Vatra Dornei la Moara.
Pentru a transporta la Moara gunoiul din cele 5 depozite temporare ar fi nevoie de 25.000 de tiruri
Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a arătat că orașul său și încă vreo câteva localități nu au primit pubele în proiectul SMID, iar cele pe care le are, achiziționate printr-un alt proiect cu finanțare europeană, au durata de viață expirată de doi ani și nu mai sunt utilizabile. „Cum vom acoperi aceste creșteri de cost?”, a întrebat Ursaciuc. Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a vrut să știe cum se va realiza în comunele foarte întinse colectarea la punct fix, cum vor veni sătenii cu pubelele în locurile anume stabilite, când acum operatorul local face colectarea gunoiului de la poartă. De fapt, doar deșeurile reciclabile se vor colecta la punct fix, cele menajere rămân mai departe pe sistemul de colectare la poartă.
Primarul de Siret, Adrian Popoiu, a explicat că el a avut deja probleme cu Curtea de Conturi, care a interzis primăriei să colecteze taxa de salubrizare de la cetățeni și obligă la încheierea contractelor de salubritate direct între operatorul de salubritate și cetățean, fără administrația locală ca intermediar. De asemenea, modificarea taxei de salubritate în timpul anului ar putea ridica alte probleme de legalitate.
În ceea ce privește actualele depozite temporare de deșeuri, toți cei prezenți au fost de acord că trebuie închise pe actualele amplasamente, în cadrul unui angajament între operatori și Agenția de Protecția Mediului. Viorel Seredenciuc a argumentat în plus pentru această variantă arătând că pentru a transporta la Moara gunoiul din cele 5 depozite temporare ar fi nevoie de 25.000 de tiruri.
Gheorghe Flutur a făcut apel la calm și la implicare: „Nu e un proiect ușor. Trebuie să fim solidari, să mergem umăr la umăr și să facem sistemul funcțional”.
Dificultăți
Colectarea selectivă a deșeurilor, taxele și stabilirea rutelor de transport, cele mai mari probleme la deschiderea de urgență a depozitului de deșeuri de la Moara
