Proiectul Ministerului Sănătății de a închide cele două spitale din Siret îl revoltă pe primarul orașului, Adrian Popoiu, care întreabă public ce argumente există pentru o astfel de măsură.
Primarul Popoiu a arătat că, în momentul de față, Primăria Siret are în evaluare două proiecte europene cu valoare totală de 3 milioane de euro, care vizează în principal Spitalul de Boli Cronice Siret. „Suntem pregătiți să dezvoltăm spitalele din Siret, nu să le desființăm. Mă întreb, au rămas guvernanții noștri fără bani și vor să facă economii pe spatele nostru, al siretenilor, închizând cele două spitale? Înțeleg că economia duduie, iar banii la buget sunt tot mai mulți”, a afirmat Adrian Popoiu.
El califică modificările propuse în scenariul de restructurare pentru spitalele din Siret drept „horror”, „comice, utopice, halucinații, fără perspective” și afirmă că, în calitate de primar, se mândrește cu cele două spitale din Siret, care „asigură servicii medicale de calitate”. „Infrastructura a fost modernizată pe fonduri de la bugetul de stat, bugetul local, sponsorizări și fonduri europene. Cum se poate închide spitalul de psihiatrie, care este considerat unul din cele mai performante și moderne spitale din țară? În momentul de față, este singurul spital din țară care gestionează și implementează un proiect european de cercetare în domeniul psihiatriei. Cum se poate închide spitalul orășenesc, unde, datorită adresabilității, listele de așteptare sunt de două, trei săptămâni (balneo-fizio-terapie sau secția de paliative)? Cum poți închide un spital care va implementa, în perioada imediat următoare, proiecte de peste 3 milioane de euro? Cum ne va privi UE? Ca un partener de încredere? Azi accesezi fonduri UE și mâine închizi spitalul?”, sunt întrebările retorice ale primarului de Siret.
Primarul Adrian Popoiu va susține, la Iași, menținerea celor două spitale din Siret
Acesta a afirmat că, în data de 25 februarie a.c., va merge la dezbaterea organizată de Ministerul Sănătății la Prefectura Iași, dar nu va merge „umil” și cu „jalba în proțap”, ci demn, „să apărăm cu argumente, atât angajații celor două spitale, cât și beneficiarii din Siret și împrejurimi, care vor fi nevoiți să se adreseze altor spitale”.
Reamintim că responsabilii de sănătatea populației din județul Suceava sunt invitați la Prefectura Iași pentru a li se aduce la cunoștință masterplanul regional de servicii de sănătate al Regiunii Nord-Est. Propunerile din draftul pregătit de Ministerul Sănătății vizează desființarea Spitalului Orășenesc Gura Humorului, a celui de Psihiatrie Cronici Siret, a celui de Boli Cronice Siret, fuzionarea Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc cu cel Municipal, reducerea numărului de paturi de spitalizare și trecere la spitalizare de zi la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, spitalele municipale Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
„Raționalizarea rețelei de spitale” este cea mai nouă viziune a Ministerului Sănătății.
Ceea ce susține Ministerul Sănătății că își propune este ca „serviciile de spitalizare să abordeze în mod eficient cazurile complexe și acute și să transfere celelalte cazuri la asistență primară, ambulatorie și pe termen lung/recuperare, după caz”. „Rețeaua de spitale din regiune va fi raționalizată și reconfigurată pentru a asigura eficiența și utilizarea optimă a serviciilor”, se arată în „planul de reformă” al Ministerului Sănătății.
Atitudine
Primarul de Siret, revoltat de proiectul Ministerului Sănătății de închidere a celor două spitale din orașul său
