Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 38 (7039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Burse

Elevii din învăţământul profesional ar putea primi lunar 300 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii care aleg să urmeze învăţământul profesional ar putea primi un sprijin financiar mai consistent, o iniţiativă privind majorarea burselor lunare fiind lansată recent.

Proiectul prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei în 2019, cuantumul acesteia urmând să crească, din 2020, în mai multe etape, până la suma de 900 de lei, sumă comparabilă cu cea primită de elevii din clasele profesionale din celelalte ţări europene.

În prezent, elevii care vor să înveţe o meserie şi optează pentru învăţământul profesional de trei ani primesc din partea statului o bursă de 200 de lei. Mai mult primesc elevii de la învăţământul profesional dual, 200 de lei în fiecare lună din partea statului şi încă 200 de lei din partea societăţii la care face practică.

Cei care au iniţiat proiectul menţionează că o bursă mai consistentă ar putea încuraja tinerii să se îndrepte către această formă de învăţământ, în condiţiile în care există deficit mare de forţă de muncă şi un procent ridicat de şomeri în rândul tinerilor. Sursa de finanţare pentru creşterea burselor nu ar fi de la bugetul de stat, ci din fondurile europene nerambursabile.

Inspectoratul Școlar Judeţean (IȘJ) Suceava urmează să publice oferta pentru învăţământul profesional şi cel dual pentru anul şcolar 2019 - 2020.

Propunerile instituţiei vizează înfiinţarea unui număr de 72 de clase cu 1.781 elevi (58 clase învăţământ de masă, 13 clase învăţământ special, 1 clasă învăţământ particular).

Din cele 72 de clase propuse, 55 de clase sunt pentru învăţământ profesional şi 17 clase sunt pentru învăţământ dual, în condiţiile în care în anul şcolar actual sunt doar patru clase de învăţământ profesional dual.

Pentru anul şcolar 2019 – 2020, clasele de învăţământ dual au fost repartizate la următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava; Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc; Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava; Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava; Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret; Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni; Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava; Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava; Liceul Tehnologic „Vasile Deac” Vatra Dornei; Liceul Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc.

Principalele domenii pentru care societăţile comerciale din judeţ au nevoie de muncitori sunt: mecanică (tinichigiu vopsitor auto;  mecanic auto; lăcătuş mecanic prestări servicii), turism şi alimentaţie (bucătar; lucrător hotelier; cofetar – patiser; ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie) şi industrie textilă şi pielărie (confecţioner produse textile; confecţioner articole din piele şi înlocuitori).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii din învăţământul profesional ar putea primi lunar 300 de lei.
 Vizualizări articol: 1274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elevii din învăţământul profesional ar putea primi lunar 300 de lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei