Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 33 (7034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Progres greoi

464 de şcoli fără autorizaţie sanitară. În ultimele şase luni, doar patru unităţi au fost autorizate de DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevi suceveni din peste 450 de şcoli nu au parte de toalete decente, arată ultimele date statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, sunt 464 de şcoli din judeţ care funcţionează fără autorizaţie sanitară, iar în ultimele şase luni ale anului doar patru unităţi au reuşit să primească autorizaţie din partea DSP.

Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural,  lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, compoziţia apei neconformă chimic şi /sau bacteriologic, numărul insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc., fiind principalele cauze ale neconformităţii unităţilor.

Referitor la unităţile cu toalete în curte, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a menţionat că, la nivel naţional, 1.460 de şcoli din ţară au grupurile sanitare în curte, aceasta adăugând că există bani în bugetul pe 2019 pentru construirea acestora.

Aceasta a menţionat că la începutul anului 2018, erau 2.600 de şcoli cu toaleta în curte, diferenţa dintre 1.460 şi 2.600 fiind prinsă în programele PNDL I şi II.

„Ca urmare ne-au mai rămas acestea, pentru care, din fericire, (...) avem bani în buget, aşa încât sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect", a declarat ministrul Educaţiei.

Andronescu a spus că cea mai potrivită soluţie pentru construirea grupurilor sanitare ar fi să trimită banii la autorităţile locale, fără a exista posibilitatea ca acestea să schimbe destinaţia fondurilor.

"Acum încercăm să găsim care este cea mai potrivită formulă - probabil că cea mai bună ar fi să trimitem banii la autorităţile locale cu această destinaţie, fără posibilitatea să schimbe destinaţia. Există o formulă pe care am analizat-o şi noi la minister să terminăm mai repede, în sensul că există un fel de container, o încăpere care vine echipată şi se aşază pe fosa septică. De aceea, sper să nu dureze aşa de mult construcţia acestor grupuri sanitare lipite de şcoală, în interiorul şcolii", a explicat Andronescu.

Ea a precizat că investiţia se ridică la 70 de milioane de lei. Potrivit ministrului, cele mai multe şcoli cu grupul sanitar în curte sunt în zona Moldovei. Ea a menţionat că primarii răspund de construcţia acestor toalete.

 

Top al ruşinii

O inventariere din 2018 a şcolilor civilizate din România a plasat Suceava pe un ruşinos loc doi în ceea ce priveşte numărul unităţilor de învăţământ cu grupuri sanitare în exterior.

Suceava figura cu 219 şcoli cu toaletele în curte, Vaslui fiind singurul judeţ care depăşea Suceava, cu 389 de şcoli cu WC-ul afară.

„De la 2.418 anul trecut la 1.460 acum, înseamnă aproape 1.000 de unităţi şcolare reabilitate.Îndrăznesc să cred că la începutul anului şcolar 2019/ 2020 vom avea sub 500 de şcoli cu grupurile sanitare în curte. Am încredere în primari şi în preşedinţii de Consilii Judeţene, indiferent de culoarea politică a acestora. Să facem politica şcolii, nu politică în şcoală!”, menţionează într-o postare fostul ministru al Educaţiei Liviu Marian Pop.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 464 de şcoli fără autorizaţie sanitară. În ultimele şase luni, doar patru unităţi au fost autorizate de DSP.
 Vizualizări articol: 1591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
464 de şcoli fără autorizaţie sanitară. În ultimele şase luni, doar patru unităţi au fost autorizate de DSP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei