Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 31 (7032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În coadă de peşte

Guvernul măreşte la 3.000 de lei salariul minim brut în construcţii, dar aruncă totul în haos prin lipsa unor precizări despre modul de aplicare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 stipulează la articolul 71 o derogare prin care, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 de lei lunar.

La prima vedere, este o măsură benefică în sprijinul oamenilor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, numai că, din păcate, multe aspecte legate de acest subiect sunt lăsate în aer.

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a atras atenţia că actualul Guvern nu a făcut altceva decât să arunce lucrurile într-un haos total.

„Această măsură, care la prima vedere poate să pară o modalitate a Guvernului de a forţa creşterea salariului minim din sectorul construcţiilor, a generat deja mai multe probleme deosebit de grave, atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru ceilalţi beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014-2020. Cea mai mare problemă provine din faptul că Ordonanţa nr. 114/2018 nu conţine nici o prevedere, nici măcar tranzitorie, cu privire la creşterea costurilor cu factorul de producţie muncă pentru contractele de lucrări sau pentru proiectele finanţate din fonduri europene aflate în derulare. Astfel, operatorii economici care au câştigat licitaţii în anii 2016-2017 şi care au depus oferte câştigătoare bazându-se pe un alt cost orar cu forţa de muncă (salariu minim de 1.250 de lei în 2016, respectiv 1.450 de lei în anul 2017) au constatat că prin OUG nr. 114/2018 nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, mai ales că, în ultimii doi ani de zile, şi preţurile materialelor de construcţii au crescut consistent”, a arătat Ioan Balan.

Pentru aceste motive, parlamentarul sucevean s-a adresat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care deţine şi funcţia de ministru interimar la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică. Practic, Ioan Balan doreşte clarificări despre situaţia creată, precum şi soluţii de ieşire din criză.

„Care sunt modalităţile prin care autorităţile contractante (primării/consilii judeţene) pot să ajusteze costurile contractelor de lucrări atribuite, ca urmare a creşterii costurilor cu forţa de muncă operate prin OUG nr. 114/2018? Ce soluţii propuneţi pentru ca investiţiile în derulare să nu intre într-un blocaj total? Cine va acoperi costurile suplimentare? Cum vor fi reajustate, de asemenea, sumele estimate iniţial pentru lucrările derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală?”, sunt doar câteva din întrebările adresate lui Eugen Teodorovici.

Nelămuririle legate de această creştere salarială venită de nicăieri au generat şi alte întrebări din partea deputatului Ioan Balan.

Mai exact, acesta doreşte să afle care sunt căile de urmat pentru beneficiarii de fonduri europene nerambursabile care nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, ca urmare a majorării salariului minim din sectorul construcţiilor.

De asemenea, Ioan Balan l-a întrebat pe ministrul Finanţelor Publice când intenţionează să intervină legislativ, astfel încât Guvernul să reglementeze modalităţile prin care primăriile şi consiliile judeţene pot să redimensioneze costurile contractelor în derulare, ca urmare a creşterii salariului minim din sectorul construcţiilor la 3.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul măreşte la 3.000 de lei salariul minim brut în construcţii, dar aruncă totul în haos prin lipsa unor precizări despre modul de aplicare.
 Vizualizări articol: 1812 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul măreşte la 3.000 de lei salariul minim brut în construcţii, dar aruncă totul în haos prin lipsa unor precizări despre modul de aplicare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei