Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 29 (7030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Competiţie naţională

Un satelit cât o doză de suc, provocarea la care lucrează cinci elevi de la liceul din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Zece echipe de liceeni din ţară se vor întrece în realizarea unui satelit miniatural în finala concursului naţional CanSat 2019, proiect al Agenţiei Spaţiale Europene, care se va desfăşura în luna mai, la Timişoara.

Printre echipele calificate la etapa naţională a competiţiei se află şi un echipaj al Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, coordonat de prof. Elena Anastasiu. Liceenii ar putea ajunge în faza internaţională, care va avea loc în vară, în Italia.

Adrian Diaconiţă, George Matei Volanschi, Andreea Anastasiu, Armand Ilaş şi Robert Lămăşanu fac parte din echipa Grasp.

Sub îndrumarea mentorului lor, adolescenţii trebuie să conceapă un satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare de 330 de mililitri. Satelitul, denumit CanSat, va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui avion, al unei drone sau al unei rachete şi va trebui să îndeplinească o misiune principală şi una secundară şi să aterizeze în condiţii de siguranţă.

„Calificarea la etapa naţională a Concursului CanSat s-a realizat pe baza proiectului pe care l-am realizat, plan după care vom construi satelitul. Suntem pregătiţi să începem realizarea lui, momentan achiziţionăm componentele necesare. Este o provocare pentru noi, încercăm să învăţăm cu toţii ce presupune realizarea unui satelit, să ne perfecţionăm şi să lucrăm în echipă”, a menţionat prof. Elena Anastasiu.

Una dintre condiţiile esenţiale ale concursului este aceea ca minisateliţii să fie capabili să recepteze mai mulţi parametri ai aerului pe măsură ce cad pe pământ după lansare. Echipa Grasp vrea ca, până la aterizare, dispozitivul să recepţioneze temperatură, presiune etc. (misiune principală), să cartografieze zona, să măsoare câmpul magnetic al pământului, umiditate etc. (misiune secundară).

„Provocarea majoră pe care o au elevii este să includă într-un obiect de dimensiuni atât de mici toate componentele şi sistemele unui satelit, de la sistemul de alimentare cu electricitate la sistemul de comunicare. Am stabilit un program de lucru, este o muncă suplimentară pentru elevi, care trebuie să deţină cunoştinţe vaste de fizică, informatică, electronică. Ne propunem ca până în luna aprilie să finalizăm proiectul, pentru că în mai este etapa finală”, a mai specificat Elena Anastasiu.

 

Prima experienţă a elevilor în ceea ce presupune o misiune spaţială

Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat 2019, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Selecţia naţională CanSat 2019 s-a încheiat cu desemnarea a zece echipe finaliste, din judeţele Suceava, Dâmboviţa, Constanţa, Dolj, Timiş, Arad, Bihor, Covasna, Bucureşti. Prima competiţie de CanSat a avut loc în anul 1999 în SUA, urmându-i multe alte competiţii naţionale şi internaţionale. În România, concursul a fost organizat, pentru prima dată, în 2015.

Potrivit organizatorilor, competiţiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă în ceea ce presupune o misiune spaţială reală începând cu proiectarea şi integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este şi o platformă excelentă pentru a dezvolta abilităţi tehnice (cercetare ştiinţifică, design tehnic, analiza şi prezentarea datelor, lucrul în echipa), cât şi practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un satelit cât o doză de suc, provocarea la care lucrează cinci elevi de la liceul din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Un satelit cât o doză de suc, provocarea la care lucrează cinci elevi de la liceul din Gura Humorului1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friptura Talianului E greu de spus dacă această rețetă foarte populară în ultimul timp este o redescoperire a unei rețete vechi sau o simplă adaptare a româncelor plecate la muncă în Italia la modul local de a găti. Certă este însă inspirația... Citeşte