Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 29 (7030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Probleme

Intervenţie dificilă în munţii Călimani după ce trei persoane pe snowmobil au fost surprinse de avalanşă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O vastă şi dificilă operaţiune de salvare a fost declanşată duminică seară în munţii Călimani, după ce trei persoane care erau cu snowmobilele au fost surprinse de avalanşă. Din păcate, una dintre persoane a decedat, iar celelalte două au reuşit să se salveze în extremis.

Cele trei persoane, care au domiciliul în judeţul Harghita, au plecat duminică pe munte cu snowmobilele, fără a ţine cont că riscul de avalanşe era ridicat. Din păcate, scenariul cel mai sumbru s-a adeverit, iar avalanşa i-a surprins pe cei trei. Pentru unul dintre ei, avea să fie fatală.

Din datele adunate până în prezent, avalanşa s-a declanşat în jurul orei 16.30, dar alarma prin dispeceratul Salvamont s-a dat abia cinci ore mai târziu, la 21.30.

Din acel moment, având în vedere că munţii Călimani sunt la hotarul a trei judeţe, cel puţin în acea zonă, respectiv Suceava, Mureş şi Harghita, la faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de salvare. De asemenea, în munţii Călimani au ajuns şi prieteni ai celor trei persoane, iar căutările au dat rezultate abia în jurul orei 4.00.

Extragerea şi trimiterea celor doi supravieţuitori în siguranţă la un spital din Topliţa s-au făcut câteva ore mai târziu. Cei doi acuzau probleme medicale, dar la o primă evaluare situaţia lor nu era gravă.

Bărbatul decedat a fost preluat abia ieri la amiază, cu ajutorul unui elicopter SMURD, sosit de la Târgu Mureş. După mai multe discuţii s-a ajuns la concluzia ca victima să fie transportată la Vatra Dornei, urmând ca autopsia să fie efectuată de medicii legişti suceveni.

În cauză s-a deschis şi un dosar penal şi se va stabili exact cum s-a petrecut tragedia, deşi este clar că principalii vinovaţi sunt bărbaţii care au plecat să-şi testeze limitele în munţi.

 

Doi voluntari ai Serviciului Salvamont Vatra Dornei au murit în decembrie 2017 în aceeaşi zonă

Tragedia vine la numai 14 luni de la o alta, care i-a avut în prim-plan pe doi voluntari de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei. Locul incidentului de duminică seară se află la mică distanţă de cel în care Sorin Liviu Pandelea şi Nathalie-Renee Josse şi-au pierdut viaţa pe 1 decembrie 2017 în timp ce mergeau spre Pietrosul Călimani pentru a pune steagul României, o tradiţie veche de mai mulţi ani.

Dacă Nathy a fost găsită la scurt timp după tragedie, trupul lui Sorin Liviu Pandelea a fost descoperit după şase luni.

„Căutările din munții Călimani au luat sfârșit. Salvamontiștii dorneni au descoperit azi corpul neînsuflețit al colegului Sorin Liviu Pandelea, dispărut în avalanşa din data de 1 decembrie 2017”, se menţiona într-un comunicat din primăvara anului trecut.

Pe 1 decembrie 2017, trei alpinişti care au plecat să arboreze Drapelul Naţional pe Pietrosul Călimani, Lucian Drăgan, Sorin Liviu Pandelea şi Nathalie-Renee Josse, au fost surprinşi de o avalanşă în timp ce urcau spre vârf. Salvatorii au reuşit să-l salveze doar pe unul dintre cei trei, Lucian Drăgan, care a reuşit să prindă o pungă de aer sub zăpadă, să iasă la suprafaţă şi apoi să sune pentru a da alarma.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Intervenţie dificilă în munţii Călimani după ce trei persoane pe snowmobil au fost surprinse de avalanşă.
 Vizualizări articol: 1365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Intervenţie dificilă în munţii Călimani după ce trei persoane pe snowmobil au fost surprinse de avalanşă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friptura Talianului E greu de spus dacă această rețetă foarte populară în ultimul timp este o redescoperire a unei rețete vechi sau o simplă adaptare a româncelor plecate la muncă în Italia la modul local de a găti. Certă este însă inspirația... Citeşte