Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 24 (7025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Veşti bune!

Mistreţul cu pestă porcină africană de la Botoşani pare a fi fost un caz izolat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) în judeţul vecin Botoşani la un mistreţ găsit mort în pădure a pus în alertă şi autorităţile sanitar-veterinare din Suceava, însă toate probele recoltate în ultimele zile de la mistreţii împuşcaţi nu au mai confirmat prezenţa virusului.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dan Corneanu, a declarat că în intervalul 19-29 ianuarie, în laboratorul DSVSA Suceava au fost analizate 78 de probe de la mistreţi împuşcaţi pe fondurile de vânătoare de pe raza focarului şi din zone adiacente acestuia, toate infirmând prezenţa pestei porcine africane. Aceste rezultate fac probabilă concluzia că porcul mistreţ de pe fondul de vânătoare 40 Suharau din comuna Hudeşti, judeţul Botoşani, a fost o prezenţă izolată în zonă. Având în vedere că porcul mistreţ a fost găsit mort la 2-3 kilometri de graniţa cu Ucraina, o variantă posibilă este ca animalul bolnav să fi intrat în România din ţara vecină. Oricum ar fi, măsurile suplimentare de protecţie au fost puse în practică imediat. Direcţia Sanitar Veterinară Suceava şi poliţia au instituit măsuri suplimentare de protecţie, prin organizarea de filtre mixte care să controleze transporturile de animale.  

Comuna Hudeşti se află la 3 km de graniţa cu Ucraina şi la circa 50 km de graniţa cu judeţul Suceava.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dan Corneanu, a precizat că imediat după confirmarea diagnosticului, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate.

După confirmarea virusului, s-a dispus intensificarea vânării porcilor mistreţi din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informaţi să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreţi sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Virusul are, însă, un impact major la nivel social şi economic. Rata de mortalitate la porcii domestici afectaţi se apropie de 100%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mistreţul cu pestă porcină africană de la Botoşani pare a fi fost un caz izolat.
 Vizualizări articol: 1279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mistreţul cu pestă porcină africană de la Botoşani pare a fi fost un caz izolat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei