Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în județul vecin Botoșani la un mistreț găsit mort în pădure a pus în alertă și autoritățile sanitar-veterinare din Suceava, însă toate probele recoltate în ultimele zile de la mistreții împușcați nu au mai confirmat prezența virusului.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dan Corneanu, a declarat că în intervalul 19-29 ianuarie, în laboratorul DSVSA Suceava au fost analizate 78 de probe de la mistreți împușcați pe fondurile de vânătoare de pe raza focarului și din zone adiacente acestuia, toate infirmând prezența pestei porcine africane. Aceste rezultate fac probabilă concluzia că porcul mistreț de pe fondul de vânătoare 40 Suharau din comuna Hudești, județul Botoșani, a fost o prezență izolată în zonă. Având în vedere că porcul mistreț a fost găsit mort la 2-3 kilometri de granița cu Ucraina, o variantă posibilă este ca animalul bolnav să fi intrat în România din țara vecină. Oricum ar fi, măsurile suplimentare de protecție au fost puse în practică imediat. Direcția Sanitar Veterinară Suceava și poliția au instituit măsuri suplimentare de protecție, prin organizarea de filtre mixte care să controleze transporturile de animale.
Comuna Hudești se află la 3 km de granița cu Ucraina și la circa 50 km de granița cu județul Suceava.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dan Corneanu, a precizat că imediat după confirmarea diagnosticului, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonei afectate.
După confirmarea virusului, s-a dispus intensificarea vânării porcilor mistreți din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire.
Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informați să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.
Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Virusul are, însă, un impact major la nivel social și economic. Rata de mortalitate la porcii domestici afectați se apropie de 100%.
Vești bune!
Mistrețul cu pestă porcină africană de la Botoșani pare a fi fost un caz izolat
