Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 21 (7022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sezonul virozelor

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute, în creştere cu aproape 18% în doar o săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute este în creştere, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prin directorul executiv dr. Liliana Grădinaru.

Dr. Grădinaru a declarat că, din raportările cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute, transmise de către furnizorii de servicii medicale din judeţ pentru săptămâna 14 – 20 ianuarie a.c., reiese că în perioada menţionată, au fost raportate 2.948 de cazuri de infecţii respiratorii acute  - gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii, cu 17,96%  mai multe decât în săptămâna anterioară. 

Comparativ cu alte zone ale ţării, creşterea este însă mai mică, a subliniat şeful DSP Suceava.

„Grupa de vârstă la care s-au diagnosticat cele mai multe cazuri în ultima săptămână a fost 5 - 14 ani, spre deosebire de săptămâna anterioară, când au fost diagnosticate cele mai multe cazuri la grupa de vârstă de 15 - 49 de ani. Cele mai multe cazuri internate au fost la grupa de vârstă de 0 - 1 an, la fel ca în săptămâna precedentă”, a spus dr. Grădinaru.

Din păcate, în judeţ s-a înregistrat şi un deces din cauza gripei, Laboratorul Institutului “Cantacuzino” confirmând, în data de 23 ianuarie a.c., prezenţa virusului gripal la un pacient în vârstă de 60 de ani, din municipiul Suceava, cu afecţiuni cardiace şi diabet, nevaccinat antigripal.  Acesta a fost internat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, la Terapie intensivă, însă deşi a primit tratament specific antiviral şi a fost intubat, starea generală a pacientului s-a deteriorat progresiv şi decedat în ziua de 20 ianuarie.

Din evidenţele DSP Suceava reiese că până la data de 20 ianuarie au fost vaccinate gratuit antigripal 35.185 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. La aceeaşi dată medicii de familie mai aveau în cabinete 1.480 de doze de vaccin antigripal, solicitând suplimentarea acestora cu 4.144 de doze.

 

Gripa necomplicată se vindecă acasă, gripa complicată se internează şi se tratează la spital

Pentru a evita îmbolnăvirea şi răspândirea virusului gripal, specialiştii recomandă: consultarea medicului de familie pentru o simptomatologie asemănătoare gripei, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; spălarea mâinilor cu săpun cât mai des, dar mai ales înainte de masă şi înainte de a pune mâna pe faţă, în vederea reducerii răspândirii virusului; acoperirea gurii şi nasului cu un şerveţel de hârtie în caz de tuse sau strănut, aruncarea imediat după folosire a şerveţelelor, urmată de spălarea mâinilor. Dacă nu există un şerveţel disponibil, se recomandă acoperirea în totalitate a nasului şi gurii cu partea internă a articulaţiei cotului. De asemenea, este recomandată evitarea aglomeraţiilor şi limitarea organizării de evenimente; efectuarea unui triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; evitarea contactului prelungit cu o persoană care are o viroză respiratorie; limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc şi purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

„Pacientul cu gripă trebuie văzut întâi de medicul de familie. Nu este obligatoriu ca acesta să trimită bolnavul la spital. Medicamentele antivirale specifice au efect şi pot limita o evoluţie nefavorabilă, cu condiţia de a fi administrate cât mai devreme. Antibioticele nu ajută în viroze, acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană. Gripa necomplicată se vindecă acasă. Doar gripa complicată se internează şi se tratează la spital”, a precizat dr. Liliana Grădinaru.

DSP Suceava monitorizează zilnic numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi deciziile luate la nivelul unităţilor sanitare şi la nivelul unităţilor de învăţământ, cu privire la măsurile suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor. Prin această monitorizare a măsurilor luate pentru limitarea extinderii cazurilor de îmbolnăvire prin gripă şi infecţii respiratorii, Ministerul Sănătăţii supraveghează evoluţia epidemiei de gripă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute, în creştere cu aproape 18% în doar o săptămână.
 Vizualizări articol: 2777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute, în creştere cu aproape 18% în doar o săptămână0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei