Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni a sărbătorit miercuri, 23 ianuarie, în ajunul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, 177 de ani de existență. Manifestările au început la bustul primului domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, Alexandru Ioan Cuza, bust aflat în fața școlii. Aici au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea conducerii școlii, a cadrelor didactice, a elevilor și a Asociației Părinților „Artur Gorovei”.
„Sărbătorim 177 de ani de existență, ani în care cu mândrie și devotament cadrele didactice și-au îndeplinit misiunea nobilă de formatori de caractere. Școala «Alexandru Ioan Cuza», cea mai veche din zona Fălticeni, și-a început activitatea în anul 1842, sub denumirea de «Școala Domnească». Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat de două ori această instituție de învățământ, în anii 1860 și 1864. Ulterior, în anul 1900, școala a primit numele domnitorului. Printre cei care au scris pagini în istoricul școlii se numără nume remarcabile ale artei, culturii, literaturii și științei, recunoscute la nivel național”, ne-a spus prof. Daniela Ilincăi, directorul școlii. Au rămas definitiv în istoria școlii și în galeria personalităților culturii românești foștii elevi sau profesori: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, Ion Dragoslav, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ștefan Sorin Gorovei.
Premergător zilei de 24 Ianuarie, cadrele didactice și elevii au desfășurat o serie de activități menite să evidențieze însemnătatea Micii Uniri, dar și personalitatea domnitorului. După cuvântul de deschidere al directorului școlii, prof. Daniela Ilincăi, profesorul de istorie Adrian Vieru a prezentat importanța zilei de 24 Ianuarie în istoria României, dar și pentru Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Mica Unire din 1859 fiind primul pas spre România Mare.
Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu expoziții și momente artistice dedicate Unirii, după care a urmat un moment mult așteptat, și anume premierea câștigătorilor concursului „Participă activ, colectează selectiv”, inițiat de către Primăria municipiului Fălticeni, concurs în cadrul căruia Școala „Al.I. Cuza” s-a clasat pe locul IV la nivel de municipiu. Din banii primiți, clasele cu cele mai bune rezultate în colectarea deșeurilor reciclabile au fost recompensate cu mobilier școlar nou, table magnetice, laptopuri și calculatoare, imprimante, videoproiectoare și alte obiecte necesare desfășurării în cele mai bune condiții a activității didactice.
La finalul manifestării, cadrele didactice și elevii au dat mână cu mână în Hora Unirii din curtea școlii.




