Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 18 (7019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suplimentare

DSP Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii încă 4.144 de doze de vaccin antigripal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii suplimentarea vaccinului antigripal cu încă 4.144 de doze. Directorul executiv al DSP, dr. Liliana Grădinaru, a declarat, ieri, că solicitarea a fost făcută pe baza necesarului transmis de medicii de familie din teritoriu. Dr. Grădinaru a afirmat că vaccinarea antigripală este utilă şi necesară, având în vedere că sezonul de gripă este abia la început. Până acum, au fost diagnosticate clinic aproximativ 25 de cazuri de gripă în judeţ, o cifră în limite normale pentru această perioadă. Ceea ce au constatat medicii în legătură cu virusurile care circulă acum este că afecţiunile respiratorii, cunoscutele viroze, evoluează cu reacţii meningiene uşoare. Directorul DSP precizează însă că acesta nu este, în nici un caz, „motiv de panică” pentru că de regulă sunt forme uşoare, care răspund bine la tratament.

În cazurile cu evoluţie mai pronunţată, îndeosebi în cazul copiilor sau persoanelor cu afecţiuni cronice, este obligatorie prezentarea la medicul de familie. Prima măsură care se ia în cazul virozelor respiratorii este izolarea bolnavului de colectivitate, însă dr. Grădinaru a insistat din nou că cele mai importante sunt măsurile de prevenţie, vaccinarea şi igiena corporală strictă.

Până acum, în judeţul Suceava au fost vaccinate gratuit antigripal peste 35.027 de persoane în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Recomandările pentru limitarea îmbolnăvirilor şi răspândirii virusurilor respiratorii sunt: spălarea mâinilor cu săpun cât mai des, dar mai ales înainte de masă şi înainte de a pune mâna pe faţă; evitarea aglomeraţiilor şi limitarea organizării de evenimente; evitarea contactului prelungit cu o persoană care are o viroză respiratorie; curăţarea şi dezinfectarea veselei şi tacâmurilor, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav; spălarea jucăriilor copiilor după ce au fost folosite; acoperirea gurii şi nasului cu un şerveţel de hârtie în caz de tuse sau strănut. După folosire, şerveţelele se aruncă imediat şi se spală mâinile. Dacă nu există un şerveţel disponibil, se recomandă acoperirea în totalitate a nasului şi gurii cu partea internă a articulaţiei cotului.

 

Alcoolul, cofeina şi fumatul agravează virozele respiratorii

Imunitatea poate fi menţinută printr-un somn odihnitor şi alimentaţie sănătoasă. „O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor mai mult decât la digestie”, recomandă dr. Grădinaru.

De asemenea, este indicat consumul de cât mai multe lichide, pentru o hidratare suficientă: apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere, supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. Trebuie evitate alcoolul, cofeina şi fumatul, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor.

Purtarea unei măşti peste nas şi gură este indicată pentru persoanele care strănută şi tuşesc, dacă locuiesc sau muncesc alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută, iar rămânerea la domiciliu şi odihna - în cazul în persoanei infectate. Pentru o simptomatologie asemănătoare gripei, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare, este necesară consultarea medicului de familie.

Important de ştiut este că antibioticele nu ajută în viroze, acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană. Gripa necomplicată se vindecă acasă. Pacientul cu gripă trebuie văzut întâi de medicul de familie şi nu este obligatoriu ca acesta să trimită bolnavul la spital. Doar cazurile de gripă complicată se internează şi se tratează la spital. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii încă 4.144 de doze de vaccin antigripal.
 Vizualizări articol: 1201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii încă 4.144 de doze de vaccin antigripal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei