Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 17 (7018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Competiţie

Concurs de proiecte pentru liceeni, cu premiu o vacanţă pentru două persoane în Israel

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a de la liceele din judeţul Suceava sunt invitaţi să participe la un concurs de proiecte de monument/machetă dedicat memoriei evreilor bucovineni deportaţi în Transnistria în 1941. Concursul este iniţiat de deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, şi de Comunitatea Evreilor din Suceava, cu sprijinul logistic al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

În perioada 27 ianuarie (Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului) – 20 mai a.c., participanţii trebuie să realizeze din gips de modelaj o machetă cu înălţimea minimă de 0,5 m şi maximă de 1 metru a unui monument reprezentativ pentru drama deportării populaţiei evreieşti din Bucovina.

Lucrările vor fi depuse în perioada 10-20 mai a.c., pentru jurizare, la Colegiul de Artă din Suceava, la sculptorul Iulian Asimionesei, partener în proiect. Câştigătorul va fi anunţat în data de 4 iunie a.c., ziua comemorării morţii fostului primar din Cernăuţi Traian Popovici, care în 1941 a salvat de la deportare 20.000 de evrei.

Elevul a cărui lucrare va fi considerată de juriu drept câştigătoare va primi o vacanţă de 7 zile în Israel, pentru două persoane, oferită de deputatul FCER Silviu Vexler. Potrivit deputatului, se va puncta originalitatea, creativitatea şi reprezentativitatea lucrării. De asemenea, este recomandat, dar nu obligatoriu, ca proiectul să includă şi desene care să includă amplasamentul viitorului monument în municipiul Suceava. Din juriu vor face parte reprezentanţi ai FCER, ai Comunităţii Evreieşti din Suceava, ai administraţiei judeţene şi locale, ai Muzeului Bucovinei, ai Colegiului de Artă şi ai presei locale.

Elevii care vor participa la competiţie sunt invitaţi să trimită o scrisoare de înscriere, care să cuprindă: numele, prenumele, şcoala, clasa şi o descriere succintă a lucrării, la adresa de e-mail iulyasimionesei@yahoo.com.

Deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria a început în data de 9 octombrie 1941. Până în august 1942 au fost deportaţi aici 150.000 de evrei din nordul României (Bucovina, Moldova de Nord şi Basarabia) din care doar circa o treime au supravieţuit anului 1943. Starea deportaţilor era precară, sufereau de epidemii, erau maltrataţi şi puşi la muncă forţată. Cercetările de până acum au arătat că 22% dintre deportaţi erau copii; în toamna anului 1943, în Transnistria au fost lăsaţi să moară de frig şi de boli 20.000 de copii sub 18 ani.

Din anul 2004, 9 octombrie este Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concurs de proiecte pentru liceeni, cu premiu o vacanţă pentru două persoane în Israel.
 Vizualizări articol: 1733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concurs de proiecte pentru liceeni, cu premiu o vacanţă pentru două persoane în Israel0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei