Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 16 (7017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contribuţie importantă a USV la studiul efectelor majore ale schimbărilor globale de temperatură asupra creşterii arborilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-un studiu publicat în prestigioasa revistă Science Advances, un grup de şase cercetători, printre care şi Olivier Bouriaud, cercetător de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), a evidenţiat schimbări importante în creşterea arborilor din pădurile temperate şi boreale generate de creşteri relativ scăzute ale temperaturii medii.

Potrivit USV, în cadrul acestei cercetări au fost analizate pentru prima dată creşterile la arbori din peste 2.500 de locaţii diferite răspândite pe întreg globul pământesc (America de Nord, America de Sud, Asia Centrală, Europa şi Noua Zeelandă). Conform unui comunicat de presă al Universităţii, pentru fiecare dintre aceste locaţii, creşterile arborilor au fost analizate în corelaţie cu variaţiile sezoniere ale climatului pe două perioade diferite: 1930-1960 şi 1960-1990. Dincolo de amploarea studiului, cercetarea întreprinsă stârneşte un interes deosebit prin rezultatele obţinute. Astfel, comparaţia creşterilor inelelor anuale în cele două perioade arată că în a doua perioadă arborii au suferit mai mult de secetă decât în prima perioadă. În zonele boreale din Eurasia şi America de Nord, dar şi pe platourile de înaltă altitudine din Alpi, Patagonia şi Tibet, încălzirea climatului a fost peste medie. În schimb, precipitaţiile au rămas mai mult sau mai puţin la acelaşi nivel. Prin urmare, arborii au evaporat mai multă apă şi creşterile lor arată că arborii au suferit de secetă din ce în ce mai frecvent în a doua perioadă. Acest studiu realizat la scară mare arată că o schimbare minoră în datele climatice de bază are deja un efect major asupra creşterii arborilor din pădurile temperate şi boreale. Astfel, o creştere a temperaturii medii de doar 0,5 grade Celsius a făcut ca factorul de stres principal pentru aproape 9 milioane kmp de pădure să nu mai fie temperatura scăzută a zonei, ci cantitatea de apă disponibilă.

Studiul intitulat „Redistribuirea vectorilor climatici ai creşterilor la arbori în secolul XX” a fost publicat pe 16 ianuarie 2019 în prestigioasa revistă Science Advances, cu un factor de impact ISI de 11,5.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contribuţie importantă a USV la studiul efectelor majore ale schimbărilor globale de temperatură asupra creşterii arborilor.
 Vizualizări articol: 1192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contribuţie importantă a USV la studiul efectelor majore ale schimbărilor globale de temperatură asupra creşterii arborilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei