Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 14 (7015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Suceava va deveni Centru de formare pentru profesorii de limbă franceză, cu sprijinul Delegaţiei Valonia-Bruxelles

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șeful Delegaţiei Generale Valonia-Bruxelles la Bucureşti, diplomatul Eric Poppe, a efectuat o vizită de două zile la Suceava, la Universitatea „Ștefan cel Mare”, pentru discutarea proiectelor comune care vor fi derulate în acest an. După întâlnirea cu conducerea USV, Eric Poppe a declarat, ieri, că proiectele de colaborare a Delegaţiei cu Suceava sunt „foarte puternice”, încă de la deschiderea biroului în România, în 2015, şi că vor continua în 2019 în domeniul cercetării ştiinţifice, cultură, social, promovarea limbii franceze şi în educaţie. Diplomatul belgian a subliniat cooperarea foarte bună cu prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, „în folosul comunităţilor noastre”. Potrivit acestuia, Delegaţia Valonia-Bruxelles va acorda în continuare burse în Belgia studenţilor care vor să devină profesori de limba franceză, dar are în vedere extinderea duratei de studiu la universităţi belgiene, de la o lună, la două, trei luni, şi creşterea numărului de bursieri. „Dorinţa noastră este ca Suceava să devină centru de formare pentru profesori de limba franceză şi vom acorda tot sprijinul Delegaţiei, în acest sens”, a declarat Eric Poppe.

De asemenea, ieri s-au creionat proiecte pentru stagii de formare pentru profesorii de limbă franceză, dar şi proiecte culturale, de organizarea de ateliere pentru tineri scriitori care scriu atât în română, cât şi în franceză, pregătirea adulţilor în „specializarea” de desene pentru copii, organizarea de expoziţii etc.

 

Astrofizicianul Yaël Nazé, de la Universitatea din Liège, invitată pentru o conferinţă la Suceava

Șeful Delegaţiei Generale Valonia-Bruxelles la Bucureşti s-a declarat impresionat de rezultatele sucevenilor în astrofizică şi astronomie şi a spus că va face toate demersurile pentru ca în această vară să vină la Suceava astrofizicianul Yaël Nazé, cercetător la Institutul de Astrofizică şi Geofizică al Universităţii din Liège. „Suceava este deja un punct de referinţă în astrofizică, la nivelul României, şi cred că o conferinţă a doamnei Yaël Nazé, aici, cu organizare de ateliere, ar fi binevenită”, a declarat diplomatul belgian. Având în vedere studiile multidisciplinare ale astrofizicianului Yaël Nazé, legate de interacţiunea astronomiei cu istoria, filozofia şi arta, Eric Poppe consideră că ea ar putea fi foarte interesată de proiecţiile solare de la Biserica UNESCO „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi.

Din punctul său de vedere, relaţia dintre Belgia şi România este „una specială”, deoarece cele două ţări au multe lucruri în comun: un patrimoniu cultural foarte bogat şi valoros, dar insuficient cunoscut şi promovat în lume, simţul umorului şi o anumită reţinere de a se lăuda şi a se pune în valoare. „Atât belgienii, cât şi românii sunt prea modeşti. Avem atât de multe lucruri cu care ne putem mândri, dar despre care ştie foarte puţină lume că cei care le-au creat sunt belgieni sau români”, a mai spus Eric Poppe.

Delegaţia Generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti reprezintă Federaţia Valonia-Bruxelles, Valonia şi Comisia Comunităţii Franceze din Regiunea Capitalei Bruxelles pentru următoarele ţări din Europa Centrală şi de Est: România, Bulgaria, Moldova şi fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Prin prezenţa acesteia la Bucureşti, autorităţile politice ale Federaţiei Valonia-Bruxelles îşi manifestă interesul pentru această regiune a Europei. 

România reprezintă o zonă prioritară pentru autorităţile politice francofone din Belgia, conform site-ul Delegaţiei, dar misiunea belgiană la Bucureşti are, de asemenea, rolul de a face cunoscută întreaga diversitate a Valoniei-Bruxelles şi să ajute Valonia şi Bruxelles să stabilească contactele necesare pentru realizarea proiectelor pe care le iniţiază.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava va deveni Centru de formare pentru profesorii de limbă franceză, cu sprijinul Delegaţiei Valonia-Bruxelles.
 Vizualizări articol: 1370 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceava va deveni Centru de formare pentru profesorii de limbă franceză, cu sprijinul Delegaţiei Valonia-Bruxelles5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei