Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 11 (7012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Ruşii lipoveni din Fălticeni au întâmpinat Anul Nou pe rit vechi prin colinde şi dansuri tradiţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 13 ianuarie, în ajunul Anului Nou pe rit vechi, copiii ruşilor-lipoveni care învaţă la şcolile din municipiul Fălticeni au susţinut la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale lipoveneşti.

Conform tradiţiei, în ajunul Sfântului Vasile, copiii merg din casă în casă pentru a vesti începutul unui nou an, iar gazdele îi întâmpină cu dulciuri şi bani. La fel s-a întâmplat şi duminică după-amiază, când toţi participanţii şi invitaţii la activitatea comunităţii ruşilor lipoveni din Fălticeni au fost întâmpinaţi de profesoara de limba rusă Valentina Nazarov cu numeroase bunătăţi, cafea, sucuri, dulciuri, prăjituri etc..

„Ospitalitatea este o caracteristică a ruşilor lipoveni. Îi primim în casă pe toţi cu drag pentru că ne place să ne bucurăm împreună de sărbători. Sărbătorile sunt speciale, sunt în primul rând de natură religioasă pentru că mai întâi postim şase săptămâni, apoi mergem la biserică, după care, fiecare în parte, ne cerem permisiunea să mâncăm de frupt.  Spunem rugăciunea, cântăm colinda religioasă <Hristos Rajdaiţa> (<Hristos se naşte>) şi apoi ne aşezăm la masă şi ne bucurăm de orice musafir. Atmosfera este una de suflet şi suntem foarte fericiţi că încă mai vin copiii şi colindă în slavona veche. Le urez tuturor să fie cu inima împăcată, să aibă gânduri senine precum soarele, să fie fericiţi şi să aibă parte de un an plin de împliniri”, a fost mesajul profesoarei Valentina Nazarov.

 

Copiii au adus vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt

În municipiul Fălticeni sunt peste 100 de familii de ruşi lipoveni, iar întâlnirea din ajunul Anului Nou este un moment încărcat de emoţii pentru că este o întâlnire între generaţii în care copiii, adolescenţii, tinerii şi părinţii acestora se întâlnesc într-o activitate culturală, educativă. Este vorba de serbarea pomului de iarnă în cadrul căreia copiii prezintă programe artistice bazate pe cunoştinţele acumulate la orele de limbă rusă.

„Noi mergem pe lucruri de calitate, frumoase, care să contribuie la păstrarea acelui puţin legat de tradiţii, obiceiuri care ne-au rămas de la strămoşii noştri. Avem şi o grupă de dansuri, părinţii finanţează cursurile de dans pe care elevii le urmează sub coordonarea unui coregraf specializat, iar astăzi ne vor încânta cu un frumos spectacol. Ruşii lipoveni sunt un grup etnic profund identificat în ceea ce se întâmplă în societatea românească în ansamblu, strămoşii noştri venind în urmă cu peste 300 de ani în România. Am trăit alături de poporul român, din care facem parte, Războiul de independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial. Strămoşii noştri şi-au dat tributul de sânge aici, deci noi suntem români, patria noastră este România, ţara de origine este Rusia pentru că de acolo au plecat cândva strămoşii noştri. Pe lângă sărbătorile laice pe care ni le-am însuşit şi cele legate de reamintirea unor evenimente istorice, încercăm să ţinem şi sărbătorile religioase pe care suntem datori să le ducem  mai departe şi să le petrecem aşa cum le petreceau şi strămoşii noştri. Copiii vor primi daruri, vine Moşul, avem brăduleţul de Crăciun, cadourile în săculeţ şi fiecare copil va pleca cu binemeritatele daruri. Ei chiar le merită cu vârf şi îndesat, având în vedere că săptămânal participă şi la ore de limbă rusă maternă, dar mai ales la ceea ce le place foarte mult, cursurile acestea de dans. Astăzi îi vom lăsa pe ei să ne spună povestea realizărilor lor din ultimul an”, ne-a spus Paula Radion, preşedinta Comunităţii Fălticeni a ruşilor lipoveni şi membru al Consiliului Director al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România.

 

Daruri de la Moş Crăciun

Spectacolul susţinut de tinerii ruşi lipoveni din Fălticeni a început cu colindul „Hristos Rajdaiţa” care s-a transmis din generaţie în generaţie. Tradiţia spune că nu trebuie să laşi nici o casă necolindată, iar obiceiul se ţine începând din prima zi de Crăciun, după oficierea liturghiei, şi până la Anul Nou, care este pe data de 14 ianuarie. Au urmat alte colindele şi cântece religioase.

 „Aceasta este o zi  specială pentru că ne întâlnim mai mulţi şi ne amintim de tradiţiile noastre, este o socializare între tinerii ruşi lipoveni, dar este şi un prilej de socializare între diverse generaţii. Deşi a venit şi în ajunul Crăciunului, avem un Moş Crăciun care vine şi de Anul Nou. Suntem îmbrăcaţi în costumele pentru dansuri, dar avem şi costumele pentru mers la biserică. În ziua de Crăciun, la biserică bărbaţii poartă rubască apretată - cămaşă tradiţională rusească, o padiovca nouă – haină tradiţională, pantaloni negri şi brâu, iar femeile şi fetele batic, cele măritate având <sbornicul> lucrat manual şi împodobit cu mărgele mici şi paiete, cămaşă, supcă – fustă lungă, largă,  poisul – un brâu de lână cu ciucuri speciali”, ne-au spus Nina Andrian şi Cosmin Izot,elevi în clasaa XII-a la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.

 

2018, un an „istoric” pentru comunitate

Aşa cum am aflat de la Paula Radion, preşedinta Comunităţii locale a ruşilor lipoveni din Fălticeni, „anul 2018 a fost unul istoric” pentru comunitate pentru că s-a reuşit achiziţionarea unei suprafeţe de teren de 1125 de metri pătraţi, lângă Biserica ruşilor lipoveni „Sf. Gheorghe”, pe strada Livezilor, pe care se va construi o Casă de Cultură, în prezent lucrându-se la documentaţia pentru obţinere a Certificatului de urbanism şi a Autorizaţiei de construcţie. În demersurile pentru obţinerea acestui teren, Paula Radion a fost sprijinită din partea comunităţii locale de Gheorghe Ivanov, iar din partea comunităţii centrale de Silviu Feodor, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, şi de cei 10 colegi ai săi din Consiliul director al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România. Pentru realizarea investiţiei, ruşii lipoveni din urbea de pe Şomuz vor beneficia de sprijinul comunităţii centrale pentru obţinerea fondurilor necesare construirii lăcaşului de cult în care vor putea trăi împreună momente deosebite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ruşii lipoveni din Fălticeni au întâmpinat Anul Nou pe rit vechi prin colinde şi dansuri tradiţionale.
 Vizualizări articol: 1792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ruşii lipoveni din Fălticeni au întâmpinat Anul Nou pe rit vechi prin colinde şi dansuri tradiţionale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei