Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 11 (7012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Respect?

Bătaie de joc cu singurul bust al poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din bogata serie de evenimente de astăzi, consacrate poetului Mihai Eminescu, cu certitudine vom regăsi întâlnirile, discursuri preţioase şi evocări încărcate de admiraţie din faţa bustului poetului naţional, din apropierea Cinematografului Modern din municipiul Suceava.

Privind starea jalnică în care se află de ani de zile bustul din bronz al lui Eminescu, singurul de pe raza municipiului Suceava, ne punem întrebarea dacă nu cumva autorităţile responsabile doar mimează respectul pentru marele poet, faptele lor de peste an demonstrând contrariul. 

Afectată vizibil de trecerea timpului, pentru restaurarea statuii din plin centrul Sucevei nu s-a investit nici un leu în ultimii ani, deşi ziarul nostru a semnalat prin câteva reportaje paragina în care se află statuia.

Ieri, în jurul prânzului, câţiva muncitori curăţau zăpada din micul parc de lângă Biserica „Sf. Nicolae”, unde este amplasat bustul din bronz. Poate aşa înţeleg autorităţile locale să pună în valoare acest bust, să preţuiască acest geniu al culturii naţionale - printr-un gest rudimentar, o singură dată pe an.

 

Pete verzi, maro, murdărie, fisuri, infiltraţii

Nu trebuie să analizezi atent statuia lui Eminescu sau să fii vreun specialist pentru a vedea semnele de degradare.

Odată alb, soclul acoperit cu plăci de travertin este astăzi mai mult verde, cu pete mari gri şi negre, din cauza infiltraţiilor şi a murdăriei, iar de pe plăcileroase de igrasie se coşcoveşte varul. Postamentul este plin de crăpături, ciobituri şi fisuri, o imagine ruşinoasă şi dezolantă pentru oraş.

Pe lateralele soclului sunt două altoreliefuri din bronz, unul cu chipul poetului bucovinean prof. Vasile Bumbac (1837-1918) şi celălalt aparţinând scriitorului Teodor V. Ştefanelli (1849-1920). Asta am citit pe o pagină de internet, căci privind statuia nu-ţi mai poţi da seama pe cine reprezintă cele două lucrări erodate şi scrijelite.

Pe partea din faţă a soclului este amplasată o plachetă cu patru versuri, abia descifrabile şi ele, fără nimic din strălucirea de altădată.

Versurile sunt din „Umbra lui Istrate Dabija-Voievod”:

„Suisem noaptea la Suceava;

Pe ziduri vechi; cetatea unde-i?
Cum trece-n lume toată slava
Trecu - Sic tranzit gloria mundi!”

 

Bronzul folosit nu se pretează condiţiilor de exterior

Statuia lui Mihai Eminescu a fost dezvelită în 1992, lucrarea aparţinând lui Gheorghe Cârdei.

A fost realizată la iniţiativa Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, cu sprijinul societăţilor Mefitex, Romups, Alisa, Famos, Tmucb, Bucov-Mixt Gălăneşti şi al Primăriei municipiului Suceava. Soclul a fost construit de Vasile Moisuc din Gălăneşti.

Viorel Blănaru, consilier Patrimoniu, Monumente şi Arheologie din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, a explicat că bronzul din care este confecţionat bustul nu este unul care să suporte condiţiile de exterior, fiind un bronz cu o destinaţie de interior.

„Acesta se oxidează în permanenţă, iar cei care se ocupă de curăţarea acestuia nu sunt avizaţi şi nu fac în mod corect acest lucru, cu substanţele corecte. Sunt multe busturi în judeţ, însă nici unul nu se află într-o stare atât de deplorabilă, tocmai pentru că diferă tipul de bronz, celelalte se pretează la condiţiile de exterior. Nici statuia ecvestră, oricât de degradată era, nu arăta în halul acesta”, a arătat Viorel Blănaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătaie de joc cu singurul bust al poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
Bătaie de joc cu singurul bust al poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei