Efort comun

Rîmbu solicită primarilor de orașe din județ să susțină financiar Spitalul de Urgență pentru tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut



Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu
Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu

Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că va face demersuri la Consiliul Județean și la consiliile locale municipale și orășenești din județ pentru ca acestea să încheie contracte de finanțare cu spitalul pentru tratarea pacienților cu infarct miocardic. Este vorba despre acoperirea costurilor de implementare a stenturilor la bolnavii cu infarct, activitate finanțată până acum pentru pacienții cu infarct miocardic acut majoritar din bugetul propriu al Spitalului de Urgență, în cadrul unui parteneriat cu un laborator privat de cardiologie intervențională. „Noi am finanțat până acum doar urgențele, cazurile cronice au fost contra cost. Dar infarctul nu alege omul după câți bani are în buzunar și considerăm că trebuie ca instituțiile amintite să finanțeze acest serviciu medical pentru pacienții din zona lor, mai ales cazurile sociale, indiferent dacă este vorba despre urgențe sau pacienți cronici care au nevoie de stent. Trebuie să-i capacităm, să participe și comunitățile locale la acest efort, așa cum fac spitalul și Consiliul Județean Suceava, pentru a rezolva toate cazurile”, a declarat Rîmbu.
Odată cu punerea în funcțiune a angiografului cumpărat de spital, cu fonduri de la Ministerul Sănătății, spitalul, Consiliul Județean, Ministerul Sănătății și, dacă vor arăta receptivitate, primăriile din orașe vor acoperi costurile pentru tratamentul infarctului miocardic acut (urgențele), iar Casa de Asigurări de Sănătate va finanța stenturile pentru pacienții cronici. Acest lucru ar putea fi posibil din luna martie a acestui an.
Conform unei situații transmise spitalului de Centrul de Cardiologie Med New Life, cu care unitatea medicală are parteneriat, din cei aproape 1.000 de pacienți care au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului de Urgență Suceava, în perioada 1 ianuarie 2016- 31 decembrie 2018, cu infarct miocardic acut, 443 sunt din Suceava, 172 din Rădăuți, 121 din Fălticeni, 49 din Vatra Dornei, 25 din Siret, 63 din Câmpulung Moldovenesc și 100 din Gura Humorului.
Comparativ cu anul 2015, numărul de pacienți care au beneficiat de tratamentul infarctului a crescut semnificativ. La sfârșitul anului 2015, din Suceava fuseseră tratați 280 de pacienți, din Fălticeni- 131, Rădăuți – 136, Câmpulung, Vatra Dornei și Gura Humorului, la un loc – 90 de pacienți.



Recomandări

Un muzeu dedicat dramei copiilor din fostul „orfelinat al groazei” din Siret, pe lista de proiecte a primarului orașului, Adrian Popoiu