Bacalaureatul din 2017 a adus o serie de noutăți, mai ales în ceea ce privește calendarul de desfășurare. Examenul a debutat mult mai devreme, chiar din timpul anului școlar, probele orale desfășurându-se în luna februarie, iar cele scrise, câteva luni mai târziu.
Inițiativa a purtat semnătura lui Liviu Pop, fost ministru al Educației, însă experimentul său, primit cu mare aversiune de oamenii școlii, a ținut doar un an. Din acest an, Ministerul Educației Naționale revine la forma veche a calendarului examenului, adică probele de evaluare a competențelor vor fi susținute după încheierea anului școlar.
Ce aduce acest an
Pentru examenul maturității din acest an s-a stabilit ca toate probele să se desfășoare în vară (pentru prima sesiune), înscrierile fiind programate pentru finele lunii mai (27-31 mai). Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai. Prima sesiune a examenului național de bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Prima probă scrisă – Limba și literatura română – va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba și literatura maternă este programată marți, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării – se va desfășura joi, 4 iulie.
Modele orientative de subiecte pentru examenul național sunt disponibile pe http://subiecte.edu.ro/2019/.
Sincope și bulversare, anul trecut
După bacul de anul trecut, inspectoratele școlare au transmis către Ministerul Educației propunerea de a se reveni la calendarul clasic al examenului, iar atât probele orale, cât și cele scrise, să se desfășoare pe timp de vară.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava declarau, anul trecut, că au venit numeroase solicitări din școli de a se reveni la forma inițială a examenului.
S-a creat haos și aglomerație, mai ales din cauza faptului că probele de evaluare a competențelor s-au desfășurat concomitent cu orele de curs.
Probele orale ale examenului au bulversat programul școlilor, al elevilor și al profesorilor, din acea perioadă. Concret, în aceeași zi elevii trebuie să participe și la competențe și, totodată, să facă și orele de curs, lucru valabil și pentru cadrele didactice.
Mai mult, sindicatele din educație au acuzat că probele orale ale bacalaureatului 2017 sunt în afara legii, întrucât, potrivit Legii educației, examenul poate fi susținut doar de absolvenți, iar la acel moment elevii de clasa a XII-a nu erau considerați absolvenți.
Reparație
Oficialii din Educație revin la calendarul clasic al bacalaureatului, după experimentul eșuat din februarie, anul trecut
