Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 5 (7006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În ultimii 3 ani

Aproape 900 de oameni cu infarct miocardic acut prezentaţi în UPU Suceava au fost salvaţi datorită cardiologiei intervenţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Implantarea de stenturi (angioplastie coronariană), prin care se restabileşte fluxul de sânge printr-o arteră a inimii care s-a îngustat, a salvat viaţa a aproape 4.000 de oameni, din 2012 încoace, de când funcţionează la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava Laboratorul de Cardiologie şi Radiologie  Intervenţională (LCRI).

Managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că din luna octombrie 2012, de când spitalul are parteneriat cu  LCRI, şi  până la 30 septembrie 2018, au fost trataţi 3.841 de pacienţi, cazuri cronice şi urgenţe, atât din judeţul Suceava, cât şi din Botoşani şi Neamţ. Numărul de pacienţi trataţi a crescut constant, de la 103 în anul 2012, la 438 în 2013, 658 în anul 2014, 673 în 2015, a scăzut la 580 în 2016 pentru a creşte din nou la 664 în 2017 şi 725, la 30 noiembrie 2018. În decursul celor 6 ani şi jumătate, de când funcţionează LCRI, s-au efectuat 1.661 de proceduri în ceea ce priveşte tratamentul intervenţional al infarctului miocardic acut cu supradenivelare a segmentului ST.

Din datele prezentate de manager, reiese că în anul 2013 au beneficiat de unul, două sau trei stenturi metalice simple (BMS) 89 de pacienţi, în 2017 au fost implante stenturi BMS la 222 de pacienţi, iar în 2018, au primit stenturi 235 de pacienţi. În afară de stenturi, asupra pacienţilor cu acest tip de afecţiune cardiacă s-au mai efectuat proceduri de tipul angioplastie cu balon (până în 2014), coronarografii, tentative de recanalizare şi trombaspiraţie (din 2018).

Pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, din decembrie 2015 Spitalul de Urgenţă Suceava a fost acceptat în programul naţional Acţiuni Prioritare – Infarct Miocardic Acut, intitulat AP-IMA, finanţat de Ministerul Sănătăţii, dar sumele repartizate sunt mult sub necesităţi. În aceste condiţii, pentru a rezolva urgenţele cu infarct miocardic acut, Spitalul de Urgenţă a alocat bani din bugetul propriu.

 

Spitalul Suceava are nevoie de 200.000-280.000 lei/lună numai pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut

În ultimii trei ani, dintr-un total de 971 de pacienţi cu infarct miocardic acut, prezentaţi la UPU Suceava, tratamentul pentru 322 a fost decontat prin program şi pentru 549 de pacienţi a plătit  Spitalul de Urgenţă Suceava. Numărul mediu de proceduri de urgenţă ar fi de 30-35 pacienţi/lună, cu o valoare de circa 200.000-280.000 lei/lună, sumă ce acoperă atât tratamentul intervenţional al pacienţilor din judeţul Suceava, cât şi al celor din judeţele Botoşani şi Neamţ.

„În pofida faptului că s-a intervenit în peste 1.600 de cazuri de infarct miocardic acut şi s-au cheltuit foarte mulţi bani, spitalul nu a fost finanţat prin programul  AP-IMA la nivelul necesităţilor, ci mult mai puţin, pe motiv că centrul în care se efectuează intervenţiile este privat şi au prioritate spitalele clinice. Noi am depus eforturi deosebite pentru a interveni în majoritatea cazurilor de infarct, dar numărul celor care necesită acest tip de intervenţie este mai mare decât ce am rezolvat noi. Este foarte greu ca spitalul, din resurse proprii, să suporte aceste cheltuieli şi de aceea vrem să îndeplinim toate condiţiile cerute de coordonatorii programului naţional  AP-IMA, aşa încât, cu resursele noastre în completare, să rezolvăm toate cazurile”, a declarat Vasile Rîmbu. Acesta a precizat că spitalul a finanţat doar urgenţele, intervenţiile pentru pacienţii cardiaci cronici fiind contra cost.

 

Mortalitatea din cauza infarctului, în spitalul din Suceava, sub media naţională

Referitor la numărul de pacienţi salvaţi la spital din ghearele infarctului, Rîmbu a spus că „este modul cel mai evident şi uşor de demonstrat că am salvat vieţi omeneşti”, cu menţiunea că „efortul financiar al spitalului a fost extraordinar de mare”.

Rata mortalităţii înregistrată în infarctul miocardic acut în perioada 2018 la Spitalul de Urgenţă Suceava a fost de 6,9%, sub media naţională de 8,5%, conform indicatorului de mortalitate intraspitalicească în Europa.

Precizăm că angioplastia este o procedură minim invazivă, realizată fără operaţie deschisă pe inimă. Datele statistice arată că la o populaţie a judeţului de 753.707 locuitori, înregistrată la 1 ianuarie 2018, din care 148.316 (19,67%) în vârstă de peste 60 de ani, mortalitatea/an este de 25% din cauza bolilor aparatului cardiovascular, la această categorie de vârstă. Activitatea de tip intervenţional în cardiologie permite creşterea posibilităţilor de rezolvare a pacienţilor care au nevoie de terapie de urgenţă, în primele ore.

Indicaţiile principale pentru angioplastia cu stent sunt în cazul în care există îngustări scurte, pe una, două artere ale inimii (artere coronare), care produc simptome importante, precum intoleranţa la efort sau dureri în piept la eforturi mici, precum şi în urgenţă, în cazul infarctului de miocard, dacă pacientul se prezintă la spital în timp scurt, de maxim câteva ore de la începutul infarctului.

Astfel, intervenţia se poate realiza programat sau în urgenţă, în funcţie de situaţie. Stenturile sunt de tip BMS (bare metal stent) simple, confecţionate din diferite metale, şi DES (drug eluting stent), impregnate cu o substanţă care previne depunerea în exces de celule pe suprafaţa stentului, cu risc mai mic de înfundare a arterei după procedură. Sunt mult mai costisitoare decât BMS, un DES costând între 2.000 şi 3.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 900 de oameni cu infarct miocardic acut prezentaţi în UPU Suceava au fost salvaţi datorită cardiologiei intervenţionale.
 Vizualizări articol: 3102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 900 de oameni cu infarct miocardic acut prezentaţi în UPU Suceava au fost salvaţi datorită cardiologiei intervenţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei