Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava va da în judecată doi medici care au demisionat în ultima zi a anului trecut, imediat după ce au încheiat rezidențiatul pe durata căruia și-au încasat salariul de la această instituție. Managerul SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat, ieri, că cei doi medici aveau posturi la stațiile de ambulanță de la Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc și au demisionat înainte de a începe activitatea de medici specialiști, invocând motive personale. „Suntem obligați să-i dăm în judecată ca să recuperăm salariile plătite în cei trei ani, cât au fost rezidenții noștri, altfel ne sancționează Curtea de Conturi”, a afirmat dr. Lăzăreanu. În același timp, el știe că șansele de a avea SAJ câștig de cauză sunt nule, problema restituirii, de către rezidenții care nu se prezintă la post, a drepturilor salariale încasate, contribuții de asigurări sociale aferente fondului de salarii, tichete de masă și indemnizație de concediu de odihnă aferente perioadei celor trei ani de rezidențiat fiind tranșată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2015.
Conform Deciziei ÎCCJ nr. 5 din 16 februarie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 6 aprilie 2015, sintagma „cheltuieli de personal” nu include salariile primite de medicul rezident pentru munca desfășurată în perioada rezidențiatului, iar drepturile salariale încasate nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli ocazionate de pregătirea profesională, în situația în care medicul rezident nu își respectă obligația asumată de a continua raporturile de muncă pentru o anumită perioadă cu unitatea medicală în care a desfășurat programul de rezidențiat, chiar dacă o atare clauză ar fi prevăzută în actul adițional la contractul individual de muncă, încheiat în condițiile art. 196 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Din cauza legislației nearmonizate, SAJ este obligată de Curtea de Conturi să recupereze banii de la cei doi medici, deși ÎCCJ a decis că pe durata rezidențiatului medicii sunt plătiți pentru munca prestată, ca urmare nu pot fi obligați să-i dea înapoi. Din această situație SAJ este păgubit de două ori, o dată pentru că a rămas fără rezidenții pe care i-a finanțat timp de trei ani și a doua oară prin plata cheltuielilor de judecată la un proces din start pierdut.
Doctorul Lăzăreanu a mai spus că cele două posturi, de la stațiile de la Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, vor fi scoase la concurs.