La începutul lunii februarie, Suceava va organiza etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Științele Pământului”, competiție care va angrena cei mai buni liceeni de la patru discipline școlare importante: fizică, biologie, chimie și geografie.
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” și Societatea Științifică „Cygnus” – Centrul UNESCO din Suceava sunt instituțiile care vor asigura bunul mers al concursului, care va reuni peste 100 de elevi din toată țara.
Totodată, după olimpiadă, în perioada 5 – 11 februarie, tot la Suceava se va desfășura pregătirea și selectarea lotului de elevi care va reprezenta Suceava la etapa internațională a olimpiadei.
Două probe a câte trei ore
Olimpiada „Știintele Pământului” se adresează elevilor din învățământul liceal, de la învățământul de stat și de la învățământul particular. Participarea la această olimpiadă este individuală, după o programă unică, indiferent de nivelul clasei.
La etapa națională, elevii vor trece de două probe de concurs: proba teoretică și proba practică, fiecare cu durata de 3 ore, cu întrebări din toate cele patru discipline de concurs. Acestea se vor desfășura la Universitatea Suceava, cazarea elevilor urmând să se facă la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”.
Subiectele și baremele de evaluare și notare pentru cele două probe sunt unice și vor fi elaborate de grupul de lucru format din membri ai Comisiei Centrale.
În urma stabilirii clasamentului final al etapei naționale a olimpiadei vor fi selecționați elevii din lotul lărgit pentru olimpiada internațională. Acest lot va fi format din primii 10 elevi. Pregătirea lotului lărgit pentru Olimpiada „Științele Pământului” se va face de către profesori din învățământul universitar și preuniversitar, care vor realiza și selecționarea celor patru elevi care vor alcătui lotul național al României.
Suceava ar urma să organizeze șiOlimpiada Națională de Creativitate Științifică
Tot Suceava a propus organizarea unei competiții dedicate elevilor cu aptitudini deosebite în domeniul creativității științifice, a inventicii și inovării. Prima ediție va fi găzduită de Suceava.
Elevii vor participa în concurs cu un proiect sau un studiu din domeniul științific, tehnic, al inovării sau al inventicii, care încearcă să rezolve sau să explice o problemă a societății.
Olimpiada Națională de Creativitate Științifică este deschisă elevilor din clasele a V-a – a XII-a (a XIII-a), fiind structurată pe patru domenii: Științe, Științe aplicate, Tehnologia informației, Robotică.
Competiția are și o etapă internațională, unde România va participa cu două echipe, și anume o echipă formată din seniori și una formată din juniori.
Interdisciplinar
Suceava va găzdui Olimpiada Națională „Științele Pământului” (fizică, biologie, chimie și geografie)
