Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 2 (7003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mentalitate

Fie că au făcut infarct, fie au o banală durere de cap, sucevenii merg la Urgenţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost extrem de aglomerată din primele ore ale acestui an. Pentru orice fel de probleme medicale, de la cele cu adevărat grave, de genul afecţiunilor cardiace acute, al traumelor sau intoxicaţiilor, până la banale dureri de cap sau constipaţie, sute de suceveni din tot judeţul s-au prezentat la Urgenţă pentru a solicita ajutor medical. Vacanţa medicilor de familie, lipsa medicilor specialişti în medicina de urgenţă şi în alte specialităţi, precum anestezie- terapie intensivă, cardiologie sau neurochirurgie la celelalte spitale din judeţ şi concentrarea acestora în spitalul judeţean, diversificarea şi standardul serviciilor medicale din cea mai mare unitate medicală suceveană, dar şi mentalitatea că orice indispoziţie oarecare reprezintă o urgenţă au dus la situaţia ca în primele 50 de ore ale acestui an numărul de prezentări la UPU Suceava să ajungă la 774 de persoane.

Potrivit evidenţelor din UPU, dintre aceştia 200 de pacienţi au fost copii, care întotdeauna sunt urgenţe deoarece problemele lor de sănătate pot evolua dramatic în timp foarte scurt şi necesită o atenţie sporită.

În cazul adulţilor, însă, un număr redus au avut cu adevărat afecţiuni severe. Din numărul total de prezentări, doar 204 au fost cu urgenţe reale şi au fost internaţi. A fost un singur caz cu infarct miocardic acut, în seara de 31 decembrie 2018, un bărbat resuscitat în ambulanţă şi care se află internat încă în ATI. S-au mai înregistrat pacienţi cu traume, colică hepatică şi renală, tulburări de metabolism, constipaţie, dureri de cap sau abdominale etc. În cazul copiilor, cei mai mulţi au avut probleme respiratorii.

Numărul mare de pacienţi şi afecţiunile care nu intră în categoria urgenţe fac să crească timpul pe care bolnavii trebuie să-l petreacă în UPU până la primul contact cu medicul, mai ales în cazul celor din categoria cod albastru sau alb, ceea ce duce la iritabilitate şi nemulţumiri în rândul pacienţilor şi suprasolicitare pentru personalul medical. În aceste zile, de exemplu, raportând numărul de pacienţi la numărul de ore, se ajunge la un ritm de 15,48 prezentări pe oră.

De aceea este important de ştiut că ”grad de urgenţă” nu este acelaşi lucru cu severitatea afecţiunii. Un pacient cu cancer, de exemplu, are o boală severă, dar o viroză asociată nu justifică neapărat prezentarea acestuia în UPU.  La triaj se evaluează starea clinică şi durerea, corelate cu vârsta şi antecedentele acesteia,  stabilitatea tensiunii arteriale, frecvenţa cardiacă şi respiratorie, temperatura, saturaţia în oxigen, glicemia, potenţialul de agravare a stării, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii. Toate acestea, precum şi alte date considerate relevante conduc la stabilirea priorităţii cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia. Deci medicul din UPU evaluează urgenţa, elementul care pune în pericol viaţa pacientului şi rezolvă problema pe moment; investigaţiile şi tratamentul ulterior sunt efectuate de medicul specialist şi/sau medicul de familie. Categoria de urgenţă în care este încadrat pacientul este dată de cea mai severă stare patologică pe care o prezintă în momentul triajului.

 

Timpii de aşteptare în UPU, în funcţie de codurile atribuite pacienţilor

Primul nivel este de cod roşu, când pacientul are nevoie pe loc de intervenţie salvatoare de viaţă. Intră direct la resuscitare, cu medic şi asistent imediat. Aici se încadrează pacientul în stop cardio-respirator, cel sever traumatizat care nu răspunde la stimuli verbali, pacientul cu intoxicaţie medicamentoasă cu tensiune scăzută/inconştient, insuficienţă respiratorie severă, convulsii.

Resuscitarea nu presupune automat masaj cardiac extern sau defibrilare, ci şi dezobstrucţia căilor aeriene, refacerea volemiei, oprirea rapidă a unei sângeri, manevre în caz de supradozaj cu medicamente sau alte substanţe.

Codul galbenînseamnă abordare în cel mult 15 de minute, fiind urgenţă critică, cu risc mare de a trece în roşu. Aici se încadrează insuficienţele respiratorii acute, durerile toracice acute, alte dureri severe, insuficienţă evidentă de organ, salturile mari de tensiune cu dezvoltare de edem pulmonar acut, accidentele vasculare cerebrale cu risc înalt etc.

Lacod verde pacientul trebuie văzut de un medic în cel mult 60 de minute, pentru că datele preliminare nu arată afecţiuni care îi pot pune viaţa în pericol în perioada imediat următoare. Sunt urgenţele care implică dureri fără substrat critic, valori tensionale mari, dar fără risc de edem pulmonar sau hemoragie cerebrală, infecţii, inflamaţii diverse.

Codul albastrunu are acuze tipice de urgenţă şi poate însemna aşteptare de 120 de minute sau mai mult. Sunt incluse aici febra fără alte simptome de severitate, o tumefacţie articulară, dispepsia, tusea, diaree, erupţii cutanate care nu sunt cuprinse în sfera alergiilor severe etc.

Codul albeste alocat pacientului care nu necesită asistenţă medicală de urgenţă. Este vorba, de fapt, despre un consult. Timpul maxim de preluare în zona de tratament de către asistent şi doctor este de cel puţin 120 de minute. Codul alb revine persoanelor care se prezintă în UPU cu traumatisme minore mai vechi de 24 de ore, angină fără simptome respiratorii, diaree fără vărsături şi deshidratare, menstruaţie, simptome minore, dureri abdominale cronice, afecţiuni psihiatrice.

Codurile albastru şi alb pot fi oricând direcţionate către ambulator, pentru a diminua fluxul de la UPU.

Codul celor cinci culori este afişat în triaj la UPU, iar pacienţii şi aparţinătorii primesc informaţii despre timpii de aşteptare la Biroul Pacientului. Timpii de aşteptare pot suferi modificări dacă apar pacienţi de cod roşu, care sunt preluaţi imediat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fie că au făcut infarct, fie au o banală durere de cap, sucevenii merg la Urgenţe.
 Vizualizări articol: 3490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Fie că au făcut infarct, fie au o banală durere de cap, sucevenii merg la Urgenţe1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei