Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 1 (7002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Alternativă

Peste 4.000 de elevi suceveni învață în școli și grădinițe particulare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

4.172 de elevi din județ au ales să studieze într-o unitate de învăţământ particular, renunţând la învăţământul gratuit, oferit de şcolile publice.

Numărul acestora este dublu comparativ cu cel din urmă cu 10 ani, când în statisticile județene figurau aproape 2.000 de eleviînscrişi în instituţiile şcolare particulare.

Oferta educaţională a unităţilor private – 23 la număr - cuprinde toate ciclurile de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, acestea devenind nu pentru puțini o alternativă viabilă pentru studiu.

Cea mai mare școală particulară din județ este Liceul Teoretic „Filadelfia”, unde învață peste 1.000 de elevi, urmată fiind de Centrul de Studii „Ștefan Cel Mare și Sfânt” Școala Postliceală Sanitară Rădăuți, cu aproape 400 de cursanți, Liceul Tehnologic "Virgil Madgearu" Suceava – 319 elevi, Liceul „Natanael” Suceava - 300 de elevi și preșcolari, Centrul de Studii "Ștefan cel Mare și Sfant" Bucovina Câmpulung Moldovenesc – 295 de elevi, Școala Primară ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” Suceava – 249 de elevi și preșcolari.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Şcolar Județean (IȘJ) Suceava, la nivelul judeţului nu funcţionează şcoli particulare fără autorizaţie sau acreditare.

1.655 de elevi sunt înscriși în școlile postliceale private, 940 la licee particulare, 826 la grădinițe, 451 figurează în învățământul primar, 272 în învățământul gimnazial și 28 în cel profesional.

 

Cei mai mulți elevi, la postlicealele sanitare

10 grădinițe particulare funcționează în județul Suceava – șapte în municipiul Suceava, două în Rădăuți și una în Gura Humorului. Cea mai mare este Sfântul „Ioan cel Nou de la Suceava” Suceava, cu 227 de preșcolari înscriși, urmată de „Filadelfia” Suceava, cu 177 de preșcolari. Opt au primit acreditare din partea ARACIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar), două sunt autorizate, iar marea majoritate au program prelungit.

Autorizația de funcționare provizorie este primul pas și este practic avizul pentru ca unitatea să înceapă să funcționeze. Acreditarea se acordă după prima promoție de absolvenți, iar ulterior, la fiecare cinci ani, orice unitate este evaluată periodic de ARACIP, pentru a verifica respectarea cerințelor legale de funcționare, dar și pentru a evalua calitatea educației oferite de acea unitate.
Cât privește școlile primare, cei 451 de elevi înscriși învață în municipiul Suceava, cei mai mulți la „Filadelfia” (316).

Învățământ gimnazial particular funcționează doar la Liceul „Natanael” Suceava (65 de elevi) și Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava (207 elevi), ambele acreditate.

Licee particulare sunt în Suceava și Câmpulung Moldovenesc, având cursuri atât la zi, cât și seral și frecvență redusă. Cei mai mulți elevi de liceu învață la „Filadelfia” Suceava.

Învățământ profesional particular funcționează doar la Liceul „Natanael Suceava”.

Cât privește cei peste 1.600 de elevi de la postliceale, aceștia sunt încadrați în 11 unități postliceale din județul Suceava – una în Siret, patru în Suceava, una în Câmpulung, una în Vatra Dornei, două în Fălticeni, una în Rădăuți, una în Gura Humorului. Toate oferă școlarizare în domeniul medical, având specializări de asistent medical generalist, farmacie, balneo-fiziokinetoterapie și recuperare. Șase au autorizație de funcționare și cinci au acreditare.

Taxele de şcolarizare pentru elevi sunt stabilite de fiecare instituție în parte şi variază în funcţie de nivelul de şcolarizare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 4.000 de elevi suceveni învață în școli și grădinițe particulare.
 Vizualizări articol: 1469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 4.000 de elevi suceveni învață în școli și grădinițe particulare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei