A doua ediție a Târgului de Crăciun „Dăruim zâmbete”, al Școlii Gimnaziale Ipotești, organizat în beneficiul copiilor din Complexul de apartamente „Floare de colț” din Dorohoi, a adunat din vânzări suma de 13.859 de lei. Cei mai mulți bani, 1.410 lei, din vânzarea produselor aduse de elevi, au fost obținuți de clasa a V-a A, iar la mică distanță, cu 1.329 de lei, s-a plasat clasa a IV-a. Comercianții „de top” au primit drept premiu o intrare gratuită la patinoarul municipal din Suceava.
Încurajați de succesul ediției de anul trecut a târgului, în acest an copiii, părinții, profesorii și întreaga comunitate locală s-au întrecut pe ei înșiși în derularea acestui proiect, calificat de primarul de Ipotești, Sorin Augustin Tofan, drept „cel mai mare eveniment al comunei”.
Directoarea școlii, Loredana Corjuc, a declarat că și în acest an copiii din Ipotești își arată mărinimia, în favoarea copiilor de la Dorohoi, „într-un proiect în care s-au mobilizat elevii, familiile lor și reprezentanții comunității locale”.
”Dăruim zâmbete” s-a desfășurat cu implicarea a 700 de elevi și preșcolari și 40 de cadre didactice și, pe lângă târg, a inclus concursul de colinde ”Iată vin colindători!” și cel de estimare cât mai corectă a numărului de nuci aflate într-o cutie de plastic de 30 de litri.
Cei care au jurizat prestația artistică a celor care au urcat pe scenă au fost Violeta Maria Cercel, director adjunct al școlii din Ipotești, Elena Juravle, instructor de educație la Complexul ”Floare de colț” Dorohoi, Iulia Manaz, administrator la firma Manaz Montage, Ramona Bursuc, din partea Primăriei Ipotești, Miruna Airinei, studentă la Universitatea ”Al.I. Cuza” Iași, Andreea Bobu, elevă la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, și Teodora Lungoci, elevă la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, toate trei foste eleve ale școlii din comună.
Demnă de remarcat este implicarea membrilor comunității locale, a primăriei, a consiliului local și a firmelor din Ipotești.
Chiar dacă ora de începere a fost 10.00, micii comercianți au venit cu mult timp înainte pentru a găsi un loc cât mai bun pentru expunerea produselor. Cei care au venit mai târziu au găsit cu greu un colțișor pe care să-și așeze marfa.
Ofertă bogată la târg, de la prăjituri și zacuscă, până la miere, sarmale și decorațiuni
La numai 3 ani, Elias Hreceniuc, în grupa mică la grădinița din Ipotești, avea la vânzare zacuscă, dulceață de căpșuni și de gutui, zacuscă de opintici, „totul bio”, după cum ne-a spus.
Miruna Botnariuc, în vârstă de 8 ani, în clasa a II-a, ne-a convins să cumpărăm miere de albine, atât prin ambalajul atractiv, cât și prin prezentarea beneficiilor acesteia.
Cu patru copii la școală și la grădiniță, Aurica Aioanei a adus la vânzare dulceață de casă, „din cireșe negre amare de Tișăuți”, zarzavat, suc de roșii, prăjituri, compoturi, zacuscă „de opintici culeși de la Udești”, zacuscă de ciuperci albe, magiun, brioșe de post, brioșe cu ou și decorațiuni făcute de copii. Daniela Hreceniuc a venit cu o oală de 30 de kilograme de sarmale fierbinți, la care s-a făcut coadă imediat. Întreb cât timp i-a luat să pregătească asemenea cantitate de sarmale. „O zi întreagă. La unu noaptea le-am pus la fiert, ca să le aduc aburinde”, răspunde ea.
Copiii de la „Floare de colț” au pregătit și ei decorațiuni de iarnă, felicitări și îngerași, arătând același entuziasm în convingerea vizitatorilor să le cumpere produsele.
Aranjamente florale de Crăciun, pregătite de firma Grădina cu Flori, din Ipotești, s-au dovedit a fi o serioasă concurență pentru prăjiturile, ceaiurile și sucurile de la celelalte standuri.
La fel ca și anul trecut, participanții la târg au avut ocazia să achiziționeze cartea „Copiii din tren coboară la prima”, de Florin Haidamac, despre viața omului de afaceri Cornel Manaz, partener în proiectul „Dăruim zâmbete”.
Aproape 250 de prognoze pentru numărul de nuci dintr-o cuvă de 30 de litri
Unul dintre punctele de mare interes a fost concursul de estimare a numărului de nuci, care a avut drept premiu un weekend cu familia la o pensiune din Vatra Dornei. Copii și adulți deopotrivă s-au străduit să aprecieze cât mai precis câte nuci au putut să încapă într-o cuvă cu capacitatea de 30 de litri. Au numărat pe orizontală, apoi pe verticală, au făcut calcule complicate, în final au fost înregistrate 242 de estimări, de la 300 până la 6.000 de nuci. La finalul concursului de colinde, la care au participat toate clasele de la școala din Ipotești și copiii de la Dorohoi, Cornel Manaz și consilierul local Viorel Hreceniuc au urcat pe scenă cu cutia cu nuci pentru numărătoare. În sfârșit, s-a aflat câte au fost: 1.052 de nuci. Cea mai apropiată estimare a fost făcută de Paula Sticea, care a apreciat că în cuvă sunt 1.053 de nuci. Pe aproape au fost și Ionela Nisteriuc și Viorel Hreceniuc, ambii estimând că în cutie se află 1.050 de nuci. Pentru ei, organizatorii au acordat un premiu special, respectiv posibilitatea de a face o donație de 1.000 de lei pentru o familie din Ipotești, cu copii la școală, aflată în situație financiară dificilă. Banii pentru donație au fost oferiți de fostul nostru coleg, Adrian Baciuc. El și Viorel Hreceniuc au vizitat duminică o familie cu șase copii, al căror tată a murit în urmă cu câteva luni, într-un accident rutier, și le-au oferit cei 1.000 de lei.
Parteneri în proiectul caritabil „Dăruim zâmbete” sunt Primăria și Consiliul Local Ipotești, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, Complexul de apartamente ”Floare de Colț” Dorohoi, firmele Mateo Rustic Construct și Manaz Montage, din Ipotești, Consiliul Reprezentativ al Părinților de la Școala Gimnazială Ipotești și cotidianul Monitorul de Suceava.
De menționat că, deși nu este partener, restaurantul Mesopotamia a sprijinit și de această dată evenimentul, ca de altfel și alte proiecte caritabile în care este implicat omul de afaceri Cornel Manaz.
La finalul acțiunii, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani a transmis un mesaj de mulțumire organizatorilor, apreciind că „este minunat să vezi o comunitate întreagă care se mobilizează în preajma sărbătorilor de iarnă creând astfel bucurie în inimile tuturor copiilor!”.




