Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 289 (6999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

22 decembrie

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria municipiului Fălticeni, în colaborare cu Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, a organizat sâmbătă, 22 decembrie, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, instituită prin Legea 425/2011, ceremonii de depunere de coroane de flori. La „Monumentul Eroilor Revoluţiei” de pe strada 2 Grăniceri a avut loc un ceremonial militar, după care au fost depuse coroane de flori din partea Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava, a Consiliului Judeţean, a administraţiei publice locale, a Asociaţiei Veteranilor de Război, a Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere, a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi a reprezentanţilor partidelor politice.

În curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi „Constantin şi Elena”, la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune în Arad, preotul paroh Sebastian Mogîrzan şi Preasfinţitul Dionisie Gălăţeanul au oficiat o slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei în prezenţa tatălui eroului şi a membrilor familiei acestuia.

A urmat depunerea de coroane din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava – Detaşamentul Fălticeni, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  “Bucovina” al judeţului Suceava - Detaşamentul de Pompieri Fălticeni şi a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”.

 Cimitirul Oprişeni este locul de odihnă al celui de-al doilea erou din Fălticeni căzut în Revoluţie, Ionel Pascal. Şi pentru el a fost oficiată în prezenţa familiei şi a autorităţilor locale o slujbă de pomenire de către pr. militar Cătălin Simion şi preotul Teodor Brădăţanu, după care a fost depusă o coroană de flori din partea Poliţiei municipiului Fălticeni.

La cele trei momente comemorative au participat, alături de primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, reprezentanţi ai partidelor politice care se regăsesc în deliberativul local, comandanţii structurilor militare care îşi desfăşoară activitatea în Fălticeni, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ. Cadre evidenţiate de la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi Detaşamentul pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni au asigurat serviciile de gardă şi au prezentat onorul militar la Monumentul Eroilor din strada 2 Grăniceri şi la mormintele celor doi eroi.

 

Odă Eroilor Revoluţiei

Asociaţia “Fălticeni Cultural” a prezentat, în seara zilei de 22 decembrie, la sala „Draga Olteanu Matei”, filmul românesc “Stare de fapt”, regizat de Stere Gulea în 1995, o producţie cinematografică care ne aminteşte de zilele din decembrie '89. Într-un amestec ameţitor de fericire şi spaimă, de sublim şi grotesc, de luciditate şi inconştienţă, de încredere şi suspiciune, “Stare de fapt” nu este un film despre Revoluţie, concentrându-se asupra unuia dintre destinele cărora acele zile le-a schimbat dramatic traiectoria.

Tot în cadrul aceleiaşi manifestări, Trupa de teatru „Birlic” din Fălticeni a prezentat spectacolul “Odă Eroilor Revoluţiei”, spectacol finalizat la Monumentul Eroilor de pe strada 2 Grăniceri, unde au fost aprinse 100 de candele personalizate cu numele fiecărui erou al revoluţiei anticomuniste.

 

Slujbă de pomenire a eroului Constantin Puiu Mihailovici, la Cornu Luncii

Administraţia locală, Şcoala Gimnazială Cornu Luncii şi biserica, împreună cu Asociaţia Cultul Eroilor, filiala Suceava, prin col. în retragere Neculai Niga, preşedintele Asociaţiei, col. (r.) Constantin Crăciun şi maistru militar principal (r.) Dumitru Davidel, au organizat cea de a 29-a comemorare a eroului sublocotenent pm Constantin Puiu Mihailovici la Panteonul Eroilor închinat celor 346 de eroi ai comunei din cele două războaie mondiale, de la Revoluţie și din teatrele de operaţiuni. 

La mormântul eroului a avut loc o slujbă de pomenire, iar elevii din comună, coordonaţi de directorul Iacob Petrişor, au prezentat un program artistic adecvat evenimentului.

În finalul ceremoniei, la mormântul eroului au fost depuse coroane din partea Primăriei Cornu Luncii, Asociaţiei Cultul Eroilor, Şcolii Gimnaziale Cornu Luncii. Pe toată perioada comemorării, la mormântul eroului s-a aflat o gardă de onoare aparţinând de ISU Fălticeni, care a prezentat onorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1209 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei