La fel ca în fiecare an, primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018, care se încheie curând.
„Fără să exagerez, a fost și este unul dintre cei mai grei ani de când sunt primar, poate chiar cel mai greu. Este o criză economică care planează deasupra României și a autorităților locale, nu se vorbește de ea, dar se resimte, inclusiv din încasările la primărie, atât de la persoane fizice, cât și de la agenții economici, care sunt adeseori în situații disperate”, a spus edilul sucevean, la cel de-al 15-lea bilanț în calitate de edil-șef al municipalității sucevene.
Edilul sucevean a detaliat piedicile cu care s-a confruntat la emisiunea „Față în față”, înregistrată de Marius Cocoș, pentru Viva FM, chiar din sediul Primăriei.
„Deciziile luate la nivel central, cu trecerea obligațiilor fiscale de la angajator la angajați, cu mărirea salariilor în domeniul public, au dus la lipsa forței de muncă la agenții economici. Este pentru prima dată când întâmpinăm probleme la realizarea unor proiecte de investiții, pentru că agenții economici nu au forța de muncă necesară. Ca exemplu, pentru a finaliza reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare a fost necesară aducerea de forță de muncă din Ucraina. Este o problemă foarte gravă, care se va acutiza în perioada următoare. Avem multe licitații la care nu se mai prezintă nimeni. Numai din reducerea cotei de TVA municipiul Suceava a pierdut undeva la 7 milioane de euro care veneau de la bugetul central. Chiar și așa, activitatea la primărie rămâne cu plus”, a spus Ion Lungu.
Bilanț de activitate al Primăriei Suceava pentru 2018
Principalele realizări enumerate de primarul Sucevei sunt finalizarea proiectelor pe fonduri elvețiene, privind modernizarea iluminatului public și achiziționarea a 15 autovehicule electrice; inaugurarea zonei de agrement Tătărași; reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare; modernizarea Pieței Burdujeni și introducerea căldurii în Piața Mare; demararea lucrărilor de extindere a gazului metan în Burdujeni Sat; licitarea și contractarea realizării unui nou pod peste apa Sucevei; finalizarea și repartizarea a încă 4 blocuri ANL cu 80 de locuințe, în zona Metro; asfaltarea unor străzi precum Vasile Bumbac, Curtea Domnească, Ion Irimescu, Mircea Damaschin și încheierea noului contract pentru salubrizarea Sucevei.
De asemenea, unul dintre cele mai importante aspecte ale activității de anul acesta este realizarea și depunerea de proiecte europene în valoare de aproximativ 43 de milioane de euro, pentru:
– achiziția și dotarea TPL cu 55 autobuze electrice (40+15);
– realizarea Centrului Multifuncțional Arta Ițcani;
– realizarea Grădiniței Burdujeni-Sat, de la Școala Gimnazială Nr. 6;
– realizarea unei grădinițe noi în zona centrală, pe strada Dobrogeanu Gherea;
– realizare unei grădinițe noi în cartierul Ițcani, în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 7;
– reabilitarea Colegiului Tehnic „Petru Mușat”;
– realizarea unui corp nou de laboratoare la C.N. „Petru Rareș”;
– creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava;
– proiect digitalizare primărie pe POCA.
La capitolul infrastructură rutieră, edilul sucevean a inclus modernizarea a două străzi de pământ – Bogdan Vodă și Mihail Sadoveanu, reabilitarea prin asfaltare a parcării MPO Mărășești (lângă Catedrală) și a parcării de pe bulevardul 1 Mai (vizavi de sediul IPJ, lângăDirecțiaSilvică), crearea de noi locuri de parcare în cartiere, trasarea de noi treceri de pietoni în vederea fluidizării traficului și marcarea cât mai vizibil a celor existente cu material bicomponent roșu și alb.
Un nou studiu de trafic, prin care se pot introduce sensurile unice pe o mare parte din oraș, a fost aprobat în Consiliul Local, urmând a se stabili data de la care intră în vigoare. Conform acestuia, direcția de mers (pe trei benzi) urmează să fie dinspre Stațiunea de Cercetări – Spital – Primărie – Tribunal – Parcul Central – Giratoriu parcare subterană – str. Petru Rareș (Piața Mare) – Autogară – Modern – Catedrală – Nordic – Lidl – OMV, închizându-se bucla. Mijloacele de transport în comun vor avea o bandă specială și vor circula și în sens invers.
De asemenea, s-au finalizat lucrările de modernizare a Parcului „Vladimir Florea”, de lângă Policlinică.
În cartierul de locuințe Europa s-a asfaltat strada Paris și se lucrează la racordarea acestuia la energie electrică.
Anul acesta au fost demarate și executate în bună parte lucrările de mansardare a Școlii Gimnaziale Nr. 10, pentru a se crea încă 8 săli de clasă, cu o capacitate de 250 de copii, lucrarea urmând să fie finalizată până la începerea noului an școlar.
Finalizarea și aprobarea Registrului Spațiilor Verzi a municipiului Suceava este un pas important pentru impunerea unor reguli de urbanism clare.
Tot în 2018 a fost demarat proiectul de modernizare a Ștrandului Ițcani, fiind aprobați indicatorii tehnico-economici în Consiliul Local, încât acum se lucrează la proiectul tehnic.
Pe final de an s-a reabilitat cu fonduri guvernamentale digul pe râul Moldova de la Berchișești, de unde se alimentează cu apă orașul Suceava, investiția fiind necesară pentru protejarea stației de captare de efectele inundațiilor.
Finanțări nerambursabile de la bugetul local al Sucevei
La fel ca în fiecare an, Primăria Suceava s-a dovedit unul dintre cei mai importanți finanțatori ai activităților sportive, ai unităților de cult, dar și ai performanței, în general, sume consistente fiind acordate pentru sprijinirea handbalului, fotbalului și a altor sporturi îndrăgite de suceveni.
Unitățile de cult au avut de asemeni parte de sprijin consistent, cea mai mare sumă de bani, 1.000.000 de lei, fiind dați pentru noul sediu al Seminarului Teologic Ortodox Suceava, 700.000 de lei pentru Catedrala Nașterea Domnului Suceava, pentru începerea lucrărilor de pictură, și 500.000 de lei pentru Sala de sport „Filadelfia”.
Nu în ultimul rând, Spitalul Județean Suceava a beneficiat de un milion de lei de la bugetul local, pentru lucrări de reabilitare și dotări cu echipamente.
Trei înfrățiri internaționale
În 2018, municipalitatea suceveană a încheiat trei acorduri de înfrățire, la nivel internațional:
– 10 februarie 2018: s-a semnat acordul de înfrățire cu Primăria orașului Soroca din Republica Moldova, cu primarul Victor Său;
– 7 mai 2018: s-a semnat acordul de înfrățire cu Primăria orașului Bethlehem din Palestina – primar Anton Salman;
– 7 septembrie 2018: s-a semnat (reînnoit) acordul de înfrățire cu Primăria orașului Laval din Franța – primar François Zocchetto.
Sărbătorirea Anului Centenar
Anul 2018 s-a dovedit a fi unul foarte încărcat în evenimente de tot felul, prin care s-au marcat 630 de ani de la prima atestare documentară a orașului Suceava, Ziua Bucovinei și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Printre cele mai notabile evenimente organizate de municipalitate se numără Festivalurile Zilele teatrului municipal ”Matei Vișniec”, „Zilele orașului Suceava”.
De asemenea, au fost finanțate proiectele Festivalului Internațional de Artă Medievală, Lira de Aur, Paște în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Revelion în aer liber etc..
În septembrie 2018, la invitația Institutului Cultural Român, Teatrul Municipal a reprezentat Suceava la Paris și Laval cu prilejul sărbătoririi Limbii Române, susținând 3 spectacole de teatru în Sala Bizantină a Ambasadei României de la Paris.
Pentru al doilea an consecutiv, municipiul Suceava a obținut titlul de „Excelență în administrație” la nivel național, pentru „Excelență în iluminat public și eficiență energetică”.
Nu în ultimul rând, la sediul Primăriei Suceava a fost semnat recent Acordul cadru al asociației „Moldova se dezvoltă”, din care fac parte, deocamdată, șapte municipii și orașe din Nord-Estul țării.
Nerealizările anului 2018
La capitolul nerealizări, edilul sucevean a trecut pe primul loc întârzierea sau chiar neefectuarea unor lucrări de reparații străzi, din cauza lipsa forței de muncă.
„Este pentru prima dată când nu s-au cheltuit cinci milioane de lei din bugetul alocat pentru reparații străzi, din cauză că nu am avut cu cine lucra”, a spus Lungu.
O altă nemulțumire a sa este legată de întârzierile de executare a unor lucrări de extindere a rețelelor de apă, canalizare și energie electrică în Cartierul Europa.
Edilul sucevean nu a exclus varianta să facă lucrările de apă-canalizare din bugetul propriu al municipalității, pentru că pe fonduri europene nu s-a mai mișcat nimic.
Un capitol aparte, care este trecut și la reușite, dar și la nereușite, este legat de transferul pădurilor-parc la municipalitate, partea bună fiind că s-a reușit crearea cadrului legislativ care să permită preluarea lor, doar că nu s-a mai putut face și ceva concret în acest sens anul acesta, din cauza întârzierii normelor metodologice și a complexității dosarelor care trebuie întocmite.