Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 286 (6996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bilanţ 2018

Primarul Sucevei a prezentat raportul de activitate al unui an „foarte greu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La fel ca în fiecare an, primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018, care se încheie curând.

„Fără să exagerez, a fost şi este unul dintre cei mai grei ani de când sunt primar, poate chiar cel mai greu. Este o criză economică care planează deasupra României şi a autorităţilor locale, nu se vorbeşte de ea, dar se resimte, inclusiv din încasările la primărie, atât de la persoane fizice, cât şi de la agenţii economici, care sunt adeseori în situaţii disperate”, a spus edilul sucevean, la cel de-al 15-lea bilanţ în calitate de edil-şef al municipalităţii sucevene.

Edilul sucevean a detaliat piedicile cu care s-a confruntat la emisiunea „Faţă în faţă”, înregistrată de Marius Cocoş, pentru Viva FM, chiar din sediul Primăriei.

„Deciziile luate la nivel central, cu trecerea obligaţiilor fiscale de la angajator la angajaţi, cu mărirea salariilor în domeniul public, au dus la lipsa forţei de muncă la agenţii economici. Este pentru prima dată când întâmpinăm probleme la realizarea unor proiecte de investiţii, pentru că agenţii economici nu au forţa de muncă necesară. Ca exemplu, pentru a finaliza reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare a fost necesară aducerea de forţă de muncă din Ucraina. Este o problemă foarte gravă, care se va acutiza în perioada următoare. Avem multe licitaţii la care nu se mai prezintă nimeni. Numai din reducerea cotei de TVA municipiul Suceava a pierdut undeva la 7 milioane de euro care veneau de la bugetul central. Chiar şi aşa, activitatea la primărie rămâne cu plus”, a spus Ion Lungu.

 

Bilanţ de activitate al Primăriei Suceava pentru 2018

Principalele realizări enumerate de primarul Sucevei sunt finalizarea proiectelor pe fonduri elveţiene, privind modernizarea iluminatului public şi achiziţionarea a 15 autovehicule electrice; inaugurarea zonei de agrement Tătăraşi; reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare; modernizarea Pieţei Burdujeni şi introducerea căldurii în Piaţa Mare; demararea lucrărilor de extindere a gazului metan în Burdujeni Sat; licitarea şi contractarea realizării unui nou pod peste apa Sucevei;  finalizarea şi repartizarea a încă 4 blocuri ANL cu 80 de locuinţe, în zona Metro; asfaltarea unor străzi precum Vasile Bumbac, Curtea Domnească, Ion Irimescu, Mircea Damaschin şi încheierea noului contract pentru salubrizarea Sucevei.

De asemenea, unul dintre cele mai importante aspecte ale activităţii de anul acesta este realizarea şi depunerea de proiecte europene în valoare de aproximativ 43 de milioane de euro, pentru:

 - achiziţia şi dotarea TPL cu 55 autobuze electrice (40+15);

    - realizarea Centrului Multifuncţional Arta Iţcani;

    - realizarea Grădiniţei Burdujeni-Sat, de la Școala Gimnazială Nr. 6;

    - realizarea unei grădiniţe noi în zona centrală, pe strada Dobrogeanu Gherea;

    - realizare unei grădiniţe noi în cartierul Iţcani, în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 7;

    - reabilitarea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”;

    - realizarea unui corp nou de laboratoare la C.N. „Petru Rareş”;

    - creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava;

    - proiect digitalizare primărie pe POCA.

La capitolul infrastructură rutieră, edilul sucevean a inclus modernizarea a două străzi de pământ - Bogdan Vodă şi Mihail Sadoveanu, reabilitarea prin asfaltare a parcării MPO Mărăşeşti (lângă Catedrală) şi a parcării de pe bulevardul 1 Mai (vizavi de sediul IPJ, lângăDirecţiaSilvică), crearea de noi locuri de parcare în cartiere, trasarea de noi treceri de pietoni în vederea fluidizării traficului şi marcarea cât mai vizibil a celor existente cu material bicomponent roşu şi alb.

Un nou studiu de trafic, prin care se pot introduce sensurile unice pe o mare parte din oraş, a fost aprobat în Consiliul Local, urmând a se stabili data de la care intră în vigoare. Conform acestuia, direcţia de mers (pe trei benzi) urmează să fie dinspre Staţiunea de Cercetări - Spital - Primărie - Tribunal - Parcul Central - Giratoriu parcare subterană - str. Petru Rareş (Piaţa Mare) - Autogară - Modern - Catedrală - Nordic - Lidl - OMV, închizându-se bucla. Mijloacele de transport în comun vor avea o bandă specială şi vor circula şi în sens invers.

De asemenea, s-au finalizat lucrările de modernizare a Parcului "Vladimir Florea", de lângă Policlinică.

În cartierul de locuinţe Europa s-a asfaltat strada Paris şi se lucrează la racordarea acestuia la energie electrică.

Anul acesta au fost demarate şi executate în bună parte lucrările de mansardare a Școlii Gimnaziale Nr. 10, pentru a se crea încă 8 săli de clasă, cu o capacitate de 250 de copii, lucrarea urmând să fie finalizată până la începerea noului an şcolar.

Finalizarea şi aprobarea Registrului Spaţiilor Verzi a municipiului Suceava este un pas important pentru impunerea unor reguli de urbanism clare.

Tot în 2018 a fost demarat proiectul de modernizare a Ștrandului Iţcani, fiind  aprobaţi indicatorii tehnico-economici în Consiliul Local, încât acum se lucrează la proiectul tehnic.

Pe final de an s-a reabilitat cu fonduri guvernamentale digul pe râul Moldova de la Berchişeşti, de unde se alimentează cu apă oraşul Suceava, investiţia fiind necesară pentru protejarea staţiei de captare de efectele inundaţiilor.

 

Finanţări nerambursabile de la bugetul local al Sucevei

La fel ca în fiecare an, Primăria Suceava s-a dovedit unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai activităţilor sportive, ai unităţilor de cult, dar şi ai performanţei, în general, sume consistente fiind acordate pentru sprijinirea handbalului, fotbalului şi a altor sporturi îndrăgite de suceveni.

Unităţile de cult au avut de asemeni parte de sprijin consistent, cea mai mare sumă de bani, 1.000.000 de lei, fiind daţi pentru noul sediu al Seminarului Teologic Ortodox Suceava, 700.000 de lei pentru Catedrala Naşterea Domnului Suceava, pentru începerea lucrărilor de pictură, şi 500.000 de lei pentru Sala de sport "Filadelfia".

Nu în ultimul rând, Spitalul Judeţean Suceava a beneficiat de un milion de lei de la bugetul local, pentru lucrări de reabilitare şi dotări cu echipamente.

 

Trei înfrăţiri internaţionale

În 2018, municipalitatea suceveană a încheiat trei acorduri de înfrăţire, la nivel internaţional:

- 10 februarie 2018: s-a semnat acordul de înfrăţire cu Primăria oraşului Soroca din Republica Moldova, cu primarul Victor Său;

- 7 mai 2018: s-a semnat acordul de înfrăţire cu Primăria oraşului Bethlehem din Palestina – primar Anton Salman;

- 7 septembrie 2018: s-a semnat (reînnoit) acordul de înfrăţire cu Primăria oraşului Laval din Franţa  - primar François Zocchetto.

 

Sărbătorirea Anului Centenar

Anul 2018 s-a dovedit a fi unul foarte încărcat în evenimente de tot felul, prin care s-au marcat 630 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Suceava, Ziua Bucovinei şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Printre cele mai notabile evenimente organizate de municipalitate se numără Festivalurile Zilele teatrului municipal ”Matei Vişniec”, „Zilele oraşului Suceava”.

De asemenea, au fost finanţate proiectele Festivalului Internaţional de Artă Medievală, Lira de Aur, Paşte în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Revelion în aer liber etc..

În septembrie 2018, la invitaţia Institutului Cultural Român, Teatrul Municipal a reprezentat Suceava la Paris şi Laval cu prilejul sărbătoririi Limbii Române, susţinând 3 spectacole de teatru în Sala Bizantină a Ambasadei României de la Paris.

Pentru al doilea an consecutiv, municipiul Suceava a obţinut titlul de „Excelenţă în administraţie” la nivel naţional, pentru „Excelenţă în iluminat public şi eficienţă energetică”.

Nu în ultimul rând, la sediul Primăriei Suceava a fost semnat recent Acordul cadru al asociaţiei „Moldova se dezvoltă”, din care fac parte, deocamdată, şapte municipii şi oraşe din Nord-Estul ţării.

 

Nerealizările anului 2018

La capitolul nerealizări, edilul sucevean a trecut pe primul loc întârzierea sau chiar neefectuarea unor lucrări de reparaţii străzi, din cauza lipsa forţei de  muncă.

„Este pentru prima dată când nu s-au cheltuit cinci milioane de lei din bugetul alocat pentru reparaţii străzi, din cauză că nu am avut cu cine lucra”, a spus Lungu.

O altă nemulţumire a sa este legată de întârzierile de executare a unor lucrări de extindere a reţelelor de apă, canalizare şi energie electrică în Cartierul Europa.

Edilul sucevean nu a exclus varianta să facă lucrările de apă-canalizare din bugetul propriu al municipalităţii, pentru că pe fonduri europene nu s-a mai mişcat nimic.

Un capitol aparte, care este trecut şi la reuşite, dar şi la nereuşite, este legat de  transferul pădurilor-parc la municipalitate, partea bună fiind că s-a reuşit crearea cadrului legislativ care să permită preluarea lor, doar că nu s-a mai putut face şi ceva concret în acest sens anul acesta, din cauza întârzierii normelor metodologice şi a complexităţii dosarelor care trebuie întocmite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Sucevei a prezentat raportul de activitate al unui an „foarte greu”.
 Vizualizări articol: 1574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Primarul Sucevei a prezentat raportul de activitate al unui an „foarte greu”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei