În semn de recunoștință

Un brad din Bucovina, plantat în curtea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”



Petrea Dulgheru a plantat bradul împreună cu omologul sau veterinar din Maramureș
Petrea Dulgheru a plantat bradul împreună cu omologul sau veterinar din Maramureș

Un brad din Bucovina a fost plantat în curtea casei în care s-a născut și a trăit o perioadă marele om politic român Iuliu Maniu. Gestul simbolic a fost făcut de medicul veterinar sucevean Petrea Dulgheru, care s-a deplasat zilele trecute la Bădăcin-Sălaj, unde se află Casa Memorială „Iuliu Maniu”, obiectiv aflat în curs de reabilitare.
Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, s-a deplasat la Bădăcin împreună cu omologul său din Maramureș, doctorul Corneliu Toloș. Cei doi au dus și o contribuție financiară pentru reabilitarea casei.
„A fost un gest de prețuire pentru cel care a contribuit la Marea Unire, cel care a avut un rol decisiv în alipirea Ardealului. Din păcate, reabilitarea casei se face doar cu bani de la oameni de suflet, care îl respectă pe «Sfinxul de la Bădăcin», pentru că fonduri bugetare nu au fost alocate deloc”, a declarat Dulgheru.
Veterinarul sucevean a precizat că a făcut și va face tot ce este posibil pentru a-l ajuta pe preotul Cristian Borz, din Bădăcin, inițiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.
„Dorim să realizăm o mobilizare la nivel național, Iuliu Maniu a fost unul din marii oameni ai acestei țări, un om politic adevărat, de o moralitate ireproșabilă, care a ales onoarea și a murit într-o celulă de la Sighet, la vârsta de 80 de ani”, a subliniat Petrea Dulgheru, care merge în fiecare an la Sighet, pe 3 februarie, când este comemorat Iuliu Maniu.
Acesta i-a îndemnat pe români să meargă la Bădăcin-Sălaj, chiar și acum, când casa memorială nu este încă deschisă. Deocamdată a fost deschis un spațiu expozițional temporar în Biserica greco-catolică din Bădăcin, iar românii se pot reculege la crucea „unde trebuia să odihnească marele om politic”. Se știe că Iuliu Maniu, mort la Sighet, a fost aruncat de comuniști într-o groapă comună din apropierea închisorii și nu i se cunoaște cu exactitate locul de veci. Marea dorință a lui Maniu a fost de a fi îngropat la Bădăcin și pe acest considerent a fost realizat un mormânt simbolic, lângă casa memorială.
Pe lângă marile și incontestabilele sale calități de om politic, „martirul Iulius Maniu a fost și un om în adevăratul sens al cuvântului”, crede Petrea Dulgheru. Se știe că acesta a renunțat să se mai căsătorească pentru a-i crește pe cei patru copii ai surorii sale, rămasă văduvă, și că l-a luat sub aripa sa pe un tânăr din satul natal, Nicolae Ștefan Chișu, care îi aducea lapte de vacă în fiecare dimineață. Tânărul a devenit medic veterinar și a ajuns unul din marii cercetători ai țării.
„Pentru mine, Maniu este unul din marii martiri ai acestui neam, îl respect pentru ținuta ireproșabilă, pentru ce a făcut pentru acest neam și pentru faptul că la venirea comuniștilor nu a plecat cu onoruri, ci a înfruntat destinul cu demnitate”, a încheiat Petrea Dulgheru.


Alături de Cristian Borz, inițiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu"
Alături de Cristian Borz, inițiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu"
Petrea Dulgheru a plantat bradul împreună cu omologul sau veterinar din Maramureș
Petrea Dulgheru a plantat bradul împreună cu omologul sau veterinar din Maramureș


Recomandări