Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 278 (6988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Spectacole

Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, ambasador al Centenarului Marii Uniri în Italia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 27 noiembrie - 4 decembrie 2018, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei a fost prezent în provinciile Mantova şi Cremona din nordul Italiei pentru a susţine spectacole în oraşele Cremona, Mantova şi Ostiglia. Proiectul a fost iniţiat de Centrul Cultural Român din provincia Mantova, având ca scop transmiterea valorilor culturii populare româneşti noilor generaţii de copii şi adolescenţi români născuţi în Italia, dar şi localnicilor, prin punerea în valoare a frumuseţii folclorului şi bogăţiei spirituale a poporului român în anul Centenarului Marii Uniri.

Tinerii artişti dorneni coordonaţi de prof. Dorin Pardău şi prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, au pregătit o producţie artistică specială pentru acest turneu, care a cuprins suite de jocuri populare din Ţara Dornelor, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Banat, suite de cântece interpretate instrumental de Daniel Ţăran la caval, ocarină şi fluier, Marius Ciprian Ţăran la saxofon, Andreea Lupescu la nai, Vasile Boancheş la trompetă.

Orchestra a interpretat o suită de vechi cântece reprezentative pentru folclorul românesc, fragmente regăsite în „Rapsodiile Române” compuse de George Enescu: „Banul Mărăcine”, „Hora morii”, „Ciocârlia”. Teodora Negrea şi Alexandra Ursu au interpretat cântece din Ţara Dornelor şi au făcut, alături de grupul vocal al ansamblului „Plaiurile Dornelor”, să vibreze de emoţie inimile românilor atunci când în sălile de spectacol s-au auzit atât de iubitele cântece patriotice „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”, „Hai să-ntindem hora mare”, „Aşa-i românul” şi „Basarabie frumoasă”. În finalul spectacolelor a fost prezentat alaiul obiceiurilor de iarnă din Ţara Dornelor: colindul, pluguşorul, jocul măştilor, jocul căiuţilor, jocul urşilor, caprelor şi al cerbului şi semănatul, foarte apreciate atât de spectatorii români, dar şi de cei italieni.

 

Expoziţii de artă populară din Bucovina

Pentru a crea o atmosferă cu adevărat românească, în spaţii special amenajate din incinta sălilor de spectacol, prof. Mirela Nedelea şi prof. Cătălina Orşivschi au organizat expoziţii de artă populară românească din Bucovina cu obiecte realizate de elevii de la cercurile de artă populară şi cu materiale de promovare a imaginii României, Bucovinei şi Ţării Dornelor. De asemenea, o contribuție  importantă în buna derulare a proiectului din punct de vedere scenotehnic a adus-o prof. ing. Ionel Susciuc, coordonatorul cercului de informatică şi electronică din cadrul Clubului Copiilor Vatra Dornei.

„Producţiile artistice realizate de copiii, adolescenţii şi profesorii dorneni au avut un impact emoţional deosebit atât pentru numeroşii spectatori, cât şi pentru tinerii artişti de pe scenă, care au sărbătorit cu mândrie Centenarul Marii Uniri alături de compatrioţii care trăiesc departe de ţară şi de familie. Evenimentele culturale au fost apreciate şi de autorităţile locale, la spectacole fiind prezenţi primarul din Ostilia şi viceprimarii din Cremona şi Mantova, cărora le-au fost oferite plachete şi diplome pentru contribuția adusă la promovarea culturii tradiţionale a poporului român cu ocazia Centenarului Marii Uniri”, ne-a spus prof. Vasile Moroşan.

Deplasarea elevilor în Italia a fost susţinută de Ministerul Educaţiei Naţionale, Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei, Asociaţia „Plaiurile Dornelor” şi sponsorii Aqua Carpatica şi Coloana Center Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, ambasador al Centenarului Marii Uniri în Italia.
 Vizualizări articol: 1893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, ambasador al Centenarului Marii Uniri în Italia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei