Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 276 (6986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment editorial

Volumul „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava”, lansat la Spitalul de Urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a celebrat Unirea Bucovinei cu România și printr-un eveniment editorial - lansarea volumului „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava”, care îi are ca autori pe doctorii Mihai Ardeleanu și Ioan Ieţcu. Au fost prezenţi medici din spital sau care au lucrat la spital, în prezent pensionari, dar și oficialităţi – liderii PNL Ludovic Orban, Vasile Blaga și Ioan Balan, președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul de Suceava, Ion Lungu, vicepreședintele CJ Gheorghe Niţă. Flutur i-a felicitat pe doctorii Ardeleanu și Ieţcu pentru munca stăruitoare și migăloasă implicată de scrierea acestei pagini de istorie a sistemului medical sucevean și a asigurat medicii prezenţi că în timpul mandatului său de președinte al CJ spitalul se va bucura de întreaga atenţie și susţinere a deliberativului judeţean. „Noi, la Suceava, ne putem lăuda cu 400 de ani de când s-au pus bazele asistenţei medicale specializate. Suntem obligaţi să ducem mai departe această ștafetă”, a spus Gheorghe Flutur. ”Ce-ar fi fost cultura românească fără Bucovina?”, a întrebat retoric Vasile Blaga, adăugând că „aici, în zonă, aveţi prea multă modestie. Ar trebui să cereţi mai mult de la România asta”.

 

Primul spital atestat într-o ţară românească a fost înfiinţat în 16 mai 1619, la Suceava

Dr. Mihai Ardeleanu a mulţumit colegilor săi și oficialităţilor că au venit la lansarea cărţii, despre care a spus că a scris-o „din dragoste pentru spital” și avându-i drept „catalizatori” pe managerul spitalului, Vasile Rîmbu, și pe președintele CJ, Gheorghe Flutur. Medicul a arătat că în munca de documentare a folosit surse de la Arhivele Naţionale, Biblioteca Judeţeană, documente și informaţii de la managerii celorlalte spitale din judeţ, dar și diverse colecţii personale. ”Acest volum este dedicat spitalului și comunităţii”, a spus emoţionat doctorul Mihai Ardeleanu, care este și redactor-șef al revistei editate de Spitalul de Urgenţă Suceava.

Cel de-al doilea autor, dr. Ioan Ieţcu, în vârstă de 80 de ani, a declarat că este mândru de cartea pe care o vede ca pe un copil și a invitat „oaspeţii de onoare” „să fie nașii acestui copil”.

Cei care vor avea curiozitatea să răsfoiască „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava” vor afla că după „etapa vracilor și doftoroaielor” și cea a „bolniţelor mănăstirești” atestate la Pătrăuţi, Putna, Dragomirna, Slatina și Râșca, a urmat „etapa Anastasie Crimca”, respectiv primul spital atestat într-o ţară românească, înfiinţat în 16 mai 1619. A fost „un spital cu trei camere și 16 paturi, situat lângă Curtea Domnească din Suceava, zona străzii Petru Rareș”, conform documentelor investigate de cei doi autori. În peste 200 de pagini sunt concentrate mii de documente cercetate și fotografii elocvente nu doar pentru cititorul medic, ci pentru oricine vrea să știe mai multe despre originile și evoluţia sistemului medical sucevean.

Menţionăm că toţi cei prezenţi la lansarea de ieri au primit în dar volumul „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volumul „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava”, lansat la Spitalul de Urgenţă.
 Vizualizări articol: 1720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Volumul „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava”, lansat la Spitalul de Urgenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei