Încinse de foc

Sobe sau coșuri de fum cu defecțiuni, principalele cauze ale producerii unor incendii în perioada gerului



Temperaturile scăzute înregistrate în ultimele nopți în județul Suceava au dus la creșterea consumului de material lemnos ars în sobe, la încingerea acestora și a coșurilor de fum pentru evacuare, cauze care au provocat câteva incendii păgubitoare.
Un prim incendiu a fost înregistrat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, când în jurul orei 02.30, un bărbat din municipiul Câmpulung Moldovenesc a sesizat că pe strada Decebal din localitate a izbucnit un incendiu la o anexă de locuit. La fața locului au ajuns pompierii din cadru Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, care au reușit izolarea și stingerea incendiului, care a distrus acoperișul anexei de locuit pe o suprafață de 24 metri pătrați, o anexă pentru lemne pe o suprafață de 20 de metri pătrați, o magazie de materiale, mobilier și alte bunuri din gospodărie și lemne de foc. Proprietara imobilului, o femeie de 49 de ani, a relatat că incendiul a izbucnit din magazia corp comun cu anexa unde locuiește ea, din cauza supraîncălzirii hornului unei sobe, pagubele înregistrate fiind de circa 15.000 de lei. Cauza aprinderii incendiului a fost confirmată și de reprezentanții ISU, care au constatat amplasarea necorespunzătoare a coșului de fum față de materialele combustibile, mijlocul de producere fiind soba cu acumulare de căldură.
Alte două incendii au afectat două gospodării, în cursul nopții următoare
Alte două incendii izbucnite în cursul nopții de sâmbătă spre duminică au afectat două gospodării la Stulpicani și Mănăstirea Humorului, fiind provocate de aceleași coșuri de fum cu probleme.
Sâmbătă seara, în jurul orei 23.00, un bărbat de 29 de ani din comuna Stulpicani a sunat la 112, anunțând faptul că la locuința părintească a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat două autospeciale de pompieri care au localizat și stins incendiu, consecințele fiind distrugerea acoperișului bucătăriei de vară și degradarea pereților bucătăriei. Polițiștii au stabilit că un tânăr de 17 ani a aprins focul în bucătăria de vară în care locuia, câteva ore mai târziu observând că acoperișul clădirii s-a aprins. Reprezentanții ISU au stabilit ca împrejurare determinantă a producerii incendiului, efectul termic al unei sobe cu acumulare de căldură, prin coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.
Câteva ore mai târziu, în jurul orei 02.00, pompierii și polițiștii Secției de Poliție Rurală Gura Humorului au fost anunțați despre producerea unui incendiu într-o gospodărie din comuna Mănăstirea Humorului. La locul incendiului au intervenit trei autospeciale de la Garda de Intervenție Gura Humorului, care au lichidat și stins incendiul ce a distrus o bucătărie de vară, înregistrându-se pagube de circa 30.000 de lei. Cercetările pompierilor efectuate după stingerea focului au stabilit că incendiul s-a produs din cauza efectului termic provocat de o sobă cu acumulare de căldură și a coșului de evacuare a acesteia.



Recomandări